Verontwaardiging in Brussel: Von der Leyen geeft mooie baan aan partij- en landgenoot | Buitenland

[ad_1]

Ze staat bekend als een sterke regisseur. Maar bij het benoemen van een partijlid en landgenote op een goedbetaalde functie was Ursula von der Leyen misschien iets te doortastend. Vriendjespolitiek, klinkt het in Brussel.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de functie van MKB-gezant toegekend aan haar partij en landgenote Markus Pieper (CDU). Over het belang van de functie kun je discussiëren: de MKB-gezant fungeert als tussenpersoon tussen de Europese Commissie en het MKB. Ook over het salaris: 18.000 euro per maand is voor Brusselse begrippen ook aan de hoge kant. Maar de verontwaardiging gaat over iets anders: hij kreeg de baan, ook al kwam hij niet als beste uit de bus in de sollicitatie.

Pieperpoort

Wat begon als een schandaal is uitgegroeid tot ‘Piepergate’ naarmate er meer informatie naar voren kwam. Afgelopen donderdag riep het Europees Parlement Von der Leyen zelfs met een grote meerderheid op om de benoeming ongedaan te maken en de procedure opnieuw te doen. ‘VDL’ reageerde niet zelf, maar haar woordvoerder zei dat de Commissie verantwoordelijk is voor haar eigen personeelsbeleid. Maar ook binnen de Europese Commissie zelf is er onrust: vier Europese commissarissen hebben Von der Leyen aangeschreven omdat de benoeming ‘vragen oproept over de transparantie en onpartijdigheid van het proces’.

De brief is gelekt naar de website van Politico en het moet ook meteen gezegd worden: ze hebben alle vier andere politieke belangen dan hun president in de aanloop naar de Europese verkiezingen in juni. Europees commissaris Nicolas Schmidt is bijvoorbeeld de leider van de sociaal-democraten, Thierry Breton behoort tot de liberalen.

Maar Breton heeft ook een reden om boos te zijn, zo klinkt het in Brussel: als commissaris voor het Midden- en Kleinbedrijf had hij de leiding over de sollicitatieprocedure en had hij de Tsjechische Martina Dlabajová voorgedragen als beste van de drie overgebleven kandidaten. Dat is een ander partijlid van hem. Maar volgens verschillende media zouden zowel zij als de derde kandidaat, de Zweedse werkgeversvertegenwoordiger Anna Stellinger, op de schriftelijke toetsen 30 procent beter hebben gescoord dan Pieper.

Daarnaast zegt Von der Leyen zelf altijd dat hij streeft naar meer vrouwen in topposities en wordt er in Brussel altijd aandacht besteed aan de geografische spreiding. En zowel Tsjechië als Zweden zijn ondervertegenwoordigd op de hoogste EU-posten. En tot slot: Von der Leyen zette de benoeming van de MKB-gezant op de agenda tijdens een bijeenkomst waarbij Breton afwezig was. Aanvrager Dlabajová heeft inmiddels een officiële klacht ingediend over de procedure.

Vragen

“Ik heb ook veel vragen over dit proces”, zegt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen over de keuze van partijgenoot Von der Leyen. “Tegelijkertijd vind ik dat het parlement zich hier niet mee moet bemoeien als de klachtenprocedure van een van de andere verzoekers nog loopt.”

Markus Pieper (60) begint dinsdag na twintig jaar in het Europees Parlement in zijn nieuwe baan. Hij krijgt schaal 15, het op één na hoogste en best betaalde niveau van EU-ambtenaren: een maandsalaris van zo’n 18.000 euro (ruim 20.000 euro als de toelagen meegerekend worden). Zijn contract heeft een looptijd van vier jaar en kan nog eens met twee jaar worden verlengd. Dan is hij 66 en dat is de verplichte pensioenleeftijd voor Europese ambtenaren.

Wil je meer inzicht in Brussel? We zijn gestart met een wekelijkse nieuwsbrief over wat er in en rond Brussel gebeurt in de aanloop naar de Europese verkiezingen. Wilt u deze gratis in uw mailbox ontvangen, meld u dan aan voor Europa dichtbij.Opmerking vindt u onderaan dit artikel. Alleen opmerkingen voorzien van een voor-en achternaam zijn geplaatst. Dat doen we omdat we een debat willen met mensen die staan ​​voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam aan verbinden. Iedereen die zijn of haar naam nog moet invoeren, kan dit doen door rechtsboven op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *