Man (31) uit Drachten krijgt werkstraf voor ‘cruciale rol’ bij WhatsApp-fraude

[ad_1]

Een inwoner van Drachten (31) is vanwege zijn rol in wat in de volksmond WhatsApp-fraude wordt genoemd door de politierechter bij verstek veroordeeld tot 50 uur taakstraf.

De Drachtster bemiddelde in een fraudezaak waarbij een toen 80-jarige inwoner van het Noord-Brabantse Asten in augustus 2021 voor ruim 2.300 euro werd opgelicht. De man had via WhatsApp een bericht ontvangen van iemand die zich voordeed als zijn dochter, om geld vragen.

De oudere man maakte het geld over naar een speciaal voor dit doel geopende rekening bij de Bunq Bank. De Drachtster nam de kaart en de pincode van die rekening mee naar Groningen, naar twee onbekende personen. Hij kreeg de pas plus inlogcode van iemand op een terras in Leeuwarden.

Na zijn arrestatie verklaarde de Drachtster dat hij al twee keer eerder een pasje en pincode had meegenomen naar Groningen. Hij zou een deel van het geld op de rekening ontvangen. Dat geld zou hij nooit gekregen hebben.

De officier van justitie oordeelde dat de Drachtster “een cruciale rol” speelde bij het oplichten van het bejaarde slachtoffer. De man – inmiddels 82 jaar oud – werd ter terechtzitting vertegenwoordigd door een medewerker van Slachtofferhulp. Hij achtte zich niet in staat naar Leeuwarden te reizen. De rechter oordeelde dat de man zijn geld terug zou krijgen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *