Jaap van der Meulen, boegbeeld van het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek, overleden

[ad_1]

Jaap van der Meulen, voormalig voorzitter en een van de boegbeelden van het Koninklijk Friese Paardenstamboek (KFPS), is zondag op 61-jarige leeftijd overleden.

Van der Meulen werkte 34 jaar bij het KFPS op verschillende niveaus en drukte een grote stempel op het Friese stamboek.

In 1989, toen de populariteit van het Friese paard een vlucht nam, sloot hij zich aan bij het tattoo-team en reisde door heel Europa om veulens te registreren. Later maakte hij ook naam op bestuurlijk gebied. Hij zat in diverse structuurcommissies, was lid van de sportraad en zat negen jaar in de ledenraad.

Stamboek opgeslagen

Van der Meulen werd een bekend gezicht toen hij voorzitter werd van het bestuur tijdens een turbulente periode in de KFPS-geschiedenis. Met een nieuw Fries Paardencentrum in Drachten kwam het stamboek in een grote financiële crisis terecht. Van der Meulen trad in 2003 naar voren als voorzitter van een nieuw bestuur dat orde op zaken moest stellen. Het paardencentrum ging failliet en werd verkocht, en mede dankzij een garantie van Van der Meulen werd het stamboek van de financiële ondergang gered. De onrust binnen de vereniging bleef aanhouden en in 2005 trad Van der Meulen af ​​als voorzitter.

Fokbedrijf Bommelsteyn

Van der Meulen, lid van een bekende Jouster-sieradenfamilie, werd niet geboren met liefde voor paarden, maar ontwikkelde zich tot een succesvolle fokker. De Friezen van stoeterij Bommelsteyn scoren hoog en presteren uitzonderlijk. Hij was (mede)eigenaar van bekende toonaangevende hengsten als Tjerk 328, Onne 376, Sipke 450, Tymon 456, Wolfert 467, Alwin 469, Epke 474, Tiede 501, Auwert 514, Kees 531. Zijn meest recente aankoop was Jeppe 537 dit jaar. kampioen op de Hengstenkeuring in Leeuwarden.

Ook in de tuigpaardwereld was Van der Meulen een bekend gezicht. Hij zat in het bestuur van de Friese Tuigpaard Vereniging en was actief binnen de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). In 2018 werd bij hem de ziekte van Parkinson vastgesteld, waarna zijn gezondheid langzaam achteruit ging. Vorig jaar nam hij ontslag binnen het chipteam.

Gouden Speld

Van der Meulen werd in december vorig jaar geëerd met een Gouden KFPS Pin voor zijn uitzonderlijke verdiensten. Hij speelde een sleutelrol in de geschiedenis van het Friese paard en daarom schrijft binnen het KFPS het ledenblad Phryso over de dood van Van der Meulen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *