Nieuwe elektrische SUV van ‘oude bekende’ is direct de goedkoopste | Auto

[ad_1]

Met de Amerikaanse autofabrikant Fisker heeft Nederland er weer een automerk bij dat zich volledig inzet voor de verkoop van elektrische modellen. De Fisker Ocean is ondanks dat meteen de goedkoopste in zijn klasse extreme prijsverlagingen van de Tesla Model Y.

Fisker was ooit korte tijd actief in Nederland. Er stond toen een prachtig gelijnd model genaamd Karma, dat tussen 2011 en 2014 ook in Nederland werd verkocht. Het toenmalige Fisker ging jaren geleden failliet en vond een nieuwe eigenaar in een Chinees bedrijf, dat de naam Karma omdoopte. Henrik Fisker, de oprichter van het oorspronkelijke Fisker en zelf een begenadigd auto-ontwerper, richtte vervolgens het huidige Fisker op.

Auto uit de Verenigde Staten

Na het verdwijnen van de Fisker Karma vond je de merknaam in Nederland niet meer terug, maar nu is Fisker terug. Naast de Verenigde Staten en Canada was het merk ook actief in Europa. Het heeft nu zijn vleugels uitgeslagen naar Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Zweden. En nu voegt het drie landen toe aan die lijst: Zwitserland, België en Nederland.

Goedkoopste in zijn klasse

Het eerste model is meteen het meest interessant, omdat de Fisker Oceaansporten staat in de prijslijsten vanaf € 43.990,- en is daarmee meteen de goedkoopste elektrische SUV en laat qua prijs auto’s als de Aiways U5 Prima (€ 44.750), Skoda Enyaq iV (€ 44.990), Volvo XC40 Recharge Essential (€ 44.990), 45.995), Hyundai Ioniq 5 Style 58 kWh (€ 49.195), Tesla Model Y SR (€ 47.993) en Ford Mustang Mach E 75 kWh (€ 52.990) erachter.

Fisker Ocean Sport: 490 kilometer actieradius voor € 43.990

De Fisker Ocean Sport heeft een actieradius van circa 465 kilometer en komt met zijn vanafprijs van 43.990 euro dan ook in aanmerking voor de SEPP-subsidie. De auto heeft een 279 pk sterke elektromotor op de vooras en is dus voorwielaandrijving. Er bestaat ook een model hierboven en dat is de Ocean Ultra, die een prijs heeft vanaf 58.990. Deze heeft 475 pk en 696 Nm vermogen en een rijbereik van 690 kilometer. Er komt ook een Ocean Extreme, die eerder werd aangekondigd en oorspronkelijk 71.058 euro zou kosten. Het is ook aanzienlijk goedkoper geworden. De nieuwprijs bedraagt ​​63.690 euro.

Kan nu gereserveerd worden

Deze Extreme-versie is uitgerust met een accupakket van 106 kWh (netto) waarmee dit model tot 707 kilometer ver kan komen, waardoor Fisker de beste in zijn klasse is. Twee elektromotoren leveren samen een basis van 475 pk, maar leveren na het indrukken van de boostknop tijdelijk 663 pk. De 4,77 meter lange en ruim 2,4 ton zware SUV moet vanuit stilstand in ongeveer 4 seconden een snelheid van 100 km/u kunnen bereiken.

De succesvol ogende Fisker wordt in Oostenrijk gebouwd door Magna Steyr en de elektrische SUV kan al gereserveerd worden. In Nederland gaat Fisker zijn auto’s verkopen zonder tussenkomst van een dealernetwerk, daarom heeft het bedrijf gekozen voor het inmiddels bekende ‘direct sales model’. Naast deze versies van de Ocean komen er nog drie andere modellen van het Amerikaanse merk met de namen Pear, Ronin en Alaska. De prijzen van die auto’s volgen later dit jaar.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *