Julianaplein Groningen binnen week omgetoverd, A28-verkeer krijgt vrij baan naar Drachten

[ad_1]

Meivakantie? Teun Alberts en zijn collega-ringwegbouwers merken er weinig van. In 9 dagen bouwden ze het Julianaplein in Groningen om.

Voordat de tunnel voor verkeer van Assen naar Drachten maandag open kan, is de oude A28 voor het Julianaplein in Groningen deze week volledig onder handen genomen. Waar er vrijdag nog verkeer was, lag er zondag alleen maar zand en maandag zouden de auto’s weer rijden. In een andere richting.

Razendsnel en voorbeeldig

“Het gaat allemaal heel snel deze week. Er zijn extra teams ter plaatse en iedereen maakt lange dagen en weet wat hij of zij moet doen. Het gaat voorbeeldig”, zegt projectcoördinator Teun Alberts van ringwegbouwer Combinatie Herepoort.

Tussen al het klussen door heeft hij nog genoeg tijd om ervan te genieten, vertelt hij in een keet aan de Maaslaan waar voortdurend de vrachtwagens voorbijrijden.

“Ik ben vooral verbaasd over hoe goed de aan- en afvoer verloopt. Wij zijn met van alles tegelijk bezig. Logistiek is cruciaal omdat iedereen dingen op tijd nodig heeft. Hoewel de ruimte beperkt is: het verkeer van Drachten naar Assen en van Assen naar Hoogezand gaat nog steeds door.”

Voorbouw en mooi weer: zo gaat het snel

Dat het zo snel gaat, komt mede doordat Herepoort een deel van de werkzaamheden al langere tijd heeft afgerond. Alberts: “Het is mooi om te zien dat er in deze fase verschillende onderdelen van de nieuwe weg ontstaan. We hebben het jaren geleden op de juiste plek gebouwd. Dat scheelt nu een hoop tijd. En het weer is ook nog eens goed.”

Volgens Alberts is hij niet de enige schopt op deze extra drukke week, waarin Herepoort Operatie Ring Zuid (23 maart t/m 2 september) een stapje verder gaat. “Je merkt gewoon dat iedereen er graag is en er zin in heeft. Deze week voelt als de bekroning van ons werk.”

Niet dat het Julianaplein maandag klaar is. “Integendeel, we zijn nog geruime tijd bezig met het voltooien van alle overige routes en wegvakken, zoals de doorlopende A7/N7 bovenop het knooppunt en de aansluitingen aan de oostzijde (ter hoogte van DUO). Maar zo hectisch als deze week zal het voor ons niet meer zijn. Als de bouwvakantie begint, willen we 90 procent klaar hebben. Normale werkweken zijn hiervoor voldoende. We hoeven niet langer 10 dagen per week te werken. Met Hemelvaartsdag en Pinksteren hebben we gewoon vrij.”

Hard werken op Koningsdag en 5 mei

Deze week, met Koningsdag en 5 mei, is dat wel anders. “Zaterdagochtend zijn we begonnen met het slopen van de A28 voor het Julianaplein en zondagavond is de fundering voor de nieuwe weg, de puinweg, gelegd. Om dit te bereiken moesten we ook de fundering aanvullen met 2000 m3 zand op een plek die we tot nu toe niet konden bereiken: de nieuwe weg ligt 1,5 meter hoger. ”

Verkeer vanaf de A28 richting Hoogezand maakt deze week gebruik van de afslag Brailleweg. Auto’s rijden rechtdoor via de oprit en vervolgen op de noordbaan van de tijdelijke ringweg. Deze was in gebruik voor verkeer vanuit Hoogezand en passeerde deze week dus niet meer.

Herepoort sloopt een deel van de zuidelijke baan van de tijdelijke weg om verbinding te maken met de Verdieping Ligging. De bouwers van het Julianaplein hebben tot nu toe geen bemoeienis gehad met dat deel van het project Ring Zuidaanpak. Omgekeerd hadden de bouwers van de Verdiepte Locatie niets met het Julianaplein te maken. Er moet nu hard gewerkt worden om de tunnel aan beide zijden (Europaplein en Julianaplein) met elkaar te verbinden.

Grote delen van het project komen nu samen

“Tot en met vrijdagavond zal er nog verkeer zijn tussen die grote werkgebieden, maar inmiddels werken we op verschillende fronten samen. Net als vorige week aan de westkant van het plein met de bouwers van het Vrijheidsplein. Het is heel leuk dat deze onderdelen nu bij elkaar komen en we elkaar ook fysiek ontmoeten.”

Herepoort vernieuwt de A28 vanaf het viaduct boven de Van Ketwich Verschuurlaan. Komend weekend volgt de laatste van 5 asfaltlagen. Dan is er een tijdje geen verkeer meer op het Julianaplein (behalve van Drachten naar Assen).

“Zaterdag en zondag gaat het hele traject tussen Groningen Zuid (A28) en het Vrijheidsplein (A7/N7) onder het mes. Overal, ook het viaduct boven de Van Iddekingeweg, zetten we de puntjes op de i met zoab en groen. De laatste hand wordt gelegd aan de laatste weken van Operatie Ring Zuid in augustus.”

De oprit blijft nog een tijdje gesloten

De oprit vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan richting Julianaplein blijft de komende weken afgesloten, zegt Alberts. “We hebben daar veel werk te doen. De toegangsweg blijft een weefgedeelte, in combinatie met de afslag naar de Brailleweg, maar komt dichter bij de hoofdweg te liggen en gaat iets omhoog. Wij verwijderen onder andere de voorspanning en vervangen de geluidsisolatie. De bushalte komt ook terug.”

De oprit naar Drachten vanaf de Brailleweg, die ook maandag open gaat, krijgt een zusje voor verkeer richting Hoogezand. Het tijdelijke Julianaplein, dat op de plek van de voormalige Julianavijver is aangelegd, wordt weer een vijver. “Dat doet de gemeente later omdat de eisen voor natuurbehoud zijn veranderd, maar wij gaan het tijdelijke plein afgraven.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *