[ad_1]
Twee maanden geleden sprak ze bij de crematie van Joan Haanappel, die andere iconische kunstschaatsster. Het overlijden van haar beste vriendin, met wie ze in 1947 al in een kindervoorstelling in Den Haag had opgetreden, raakte Sjoukje Dijkstra diep. “Mijn maatje is er niet meer”, zei Dijkstra destijds in Den Haag.
De twee waren bijna hun hele leven een onafscheidelijk stel. Samen bleven ze zich met onvoorwaardelijke liefde inzetten voor het kunstschaatsen. Op latere leeftijd richtten zij samen een stichting op om jong talent in Nederland, waar hun discipline achteruit was gegaan, kansen te bieden. Erg trots was Dijkstra toen op 14 februari 2022 na 46 jaar eindelijk weer een Nederlandse kunstschaatsster deelnam aan de Olympische Winterspelen, haar protégé Lindsay van Zundert.
Trouw Die dag keek ze thuis in Someren naar de kür van Van Zundert op televisie. Die middag reageerde ze op de vraag of al haar eigen successen haar leven hadden verrijkt. “Sporten helpt je tegenslagen op te vangen en niet depressief te worden. Als sporter kijk je altijd vooruit; de volgende dag kan het weer beter zijn. Sport maakt je sterker.”
Onder alle aandacht en lof bleef ze altijd nuchter
In 1964 werd ze in Innsbruck de eerste Nederlandse vrouw die goud won op de Olympische Winterspelen. Vóór het Ard-en-Keessie-tijdperk (Ard Schenk en Kees Verkerk, red.) bleek Nederland massaal live getuige te zijn van de prestaties van de vriendelijke 22-jarige renner die ondanks alle inspanningen altijd nuchter bleef. aandacht en lof.
Ze won het Olympisch goud een paar weken na het behalen van haar derde wereldtitel op de Wereldkampioenschappen in Dortmund. Duizenden Nederlandse fans waren hiervan getuige in de Westfalenhalle. Een maand later werd vader Lou, die haar schaatscarrière zo had gestimuleerd, op straat aangereden. Hij stierf ter plekke. Op de dag voor de begrafenis ontving Sjoukje de onderscheidingen als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Met coach Arnold Gerschwiler aan haar zijde tekende ze vervolgens een profcontract voor de ijsshow Holiday on Ice.
Dijkstra, geboren op 28 januari 1942 in Akkrum, had talent. Haar vader, die zich destijds als huisarts in Amstelveen had gevestigd, zag dit. Zelf was hij in 1936 Olympisch schaatser geweest. Maar niemand in Nederland wist iets van kunstschaatsen. Alleen Annie Verlee een beetje. Ze nam haar mee naar de Apollozaal in Amsterdam. Toen daar de ijsbaan sloot, was het vader Lou die Sjoukje en Annie iedere dag op en neer reed voor training naar de Hokeijhal in Den Haag, waar de één jaar oudere Haanappel haar vroege sprongen maakte. Ondanks of dankzij de karakterverschillen was het een mooie mix.
Sjoukje, Joan en Annie sliepen zes weken in één bed
Sjoukje & Joan, het werd een begrip. Ze boekten snel vooruitgang, maar voor de volgende stap was een toptrainer nodig. Het werd gevonden in Gerschwiler, een Zwitser die in Londen woonde. Pater Lou regelde het vervoer. Tussen de kroppen sla in een vrachtvliegtuig was nog plek voor Sjoukje, Joan en Annie. De drie sliepen zes weken in één bed in Londen.
Sjoukje was veertien jaar oud toen ze twaalfde eindigde op de Spelen in Cortina d’Ampezzo (1956). Haanappel was toen nog lekkerder. Maar vanaf het Nationaal Kampioenschap van 1959 waren de rollen omgedraaid. Op de Squaw Valley Games in 1960 moest Dijkstra alleen de Amerikaanse Carol Heiss op het podium dulden. In 1964 won ze onder toeziend oog van koningin Juliana goud met een kür op muziek die werd beoordeeld met een zes, het teken voor perfectie. Tussen 1960 en 1964 won ze vijf Europese titels.
Het bewezen scenario was dat Dijkstra al een grote voorsprong had opgebouwd in de verplichte cijfers. De juryleden, vaak gekleed in bontjassen, stonden soms met hun neus op het ijs om de sporen van de coureurs te controleren. Haar ongeëvenaarde trainingslust en onverstoorbaarheid wierpen zich na dat evenement, dat in 1991 werd afgeschaft, bijna uit. In de kür was Dijkstra niet meer te traceren met haar hoge sprongen.
Op Holiday on Ice ontmoette ze Karl Kossmayer, een telg uit een beroemde acrobatenfamilie. Met hem kreeg ze twee dochters, Rosalie en Katja. Beiden begonnen op jonge leeftijd met kunstschaatsen, maar kozen uiteindelijk voor een toekomst in het circus. Dochter Katja maakte donderdag op Facebook het overlijden bekend van een van de iconen uit de Nederlandse sportgeschiedenis: ‘Beste allemaal, met veel pijn en verdriet heb ik afscheid moeten nemen van mijn lieve moeder Sjoukje Kossmayer Dijkstra. Mijn moeder en ik waren samen mooi tot het einde.’
Lees ook:
Ze heeft er 46 jaar op moeten wachten, maar nu kan Sjoukje Dijkstra eindelijk een landgenote aanmoedigen
Sjoukje Dijkstra, icoon uit de Nederlandse sportgeschiedenis, ziet hoe haar beschermeling Lindsay van Zundert een foutloze kür op muziek rijdt in Beijing. ‘We hebben inmiddels bewezen dat als je goed investeert, er iets uit komt.’
[ad_2]