Vegetariërsbond: vegetarische maaltijd in de zorg moet een recht zijn. Friese ziekenhuizen bieden al vega opties aan

[ad_1]

De Vegetarische Unie eist dat er altijd een complete vegetarische maaltijd beschikbaar is voor patiënten in ziekenhuizen. Volgens de vereniging is dit een patiëntenrecht. Hoe is de situatie in de Friese ziekenhuizen?

‘Wie de pech heeft om in een ziekenhuis of zorginstelling terecht te komen, heeft geen recht op vegetarisch of plantaardig eten. We moeten gewoon afwachten wat de instelling de patiënt biedt”, zegt de Vegetarische Unie tegen het ANP. De bond zal dinsdag een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer.

Het gaat al goed met de vegetarische patiënt in Fryslân, zo blijkt uit een oproep. “Wij hebben een eigen keuken”, vertelt Ellen de Jong van het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten. “Dat maakt ons flexibel. Er is altijd een vegetarische optie.”

‘Boerenkool met tempeh’

Volgens de Vegetarische Unie is in sommige ziekenhuizen de vegetarische variant geen volledige maaltijd. Vegetariërs zouden alleen groenten en aardappelen voorgeschoteld krijgen.

“Voor ons is het een complete maaltijd”, zegt De Jong. “In plaats van boerenkool met spek hebben we bijvoorbeeld boerenkool met tempeh. Of soja als vleesvervanger. En de vegetarische maaltijden worden apart gekookt.”

Ook bereiden ze veganistische, halal en koosjere maaltijden in de keuken van Nij Smellinghe. “Wij zorgen ervoor dat een patiënt voldoende eiwitten binnenkrijgt. Dat bespreken we met de patiënt zelf en een gezondheidsdeskundige.”

De keuken van Nij Smellinghe bereidt dagelijks tweehonderd warme maaltijden en tweehonderd broodmaaltijden voor ontbijt en lunch. Hoe vaak voor de vegetarische optie wordt gekozen, kan De Jong niet zeggen.

Vijftien vegetarische maaltijden per dag in MCL

Patiënten kunnen ook kiezen voor een vegetarische maaltijd in het MCL in Leeuwarden en de Tjongerschans in Heerenveen. Erik Kofman van MCL geeft een paar voorbeelden. “Groentecurryschotel met gele rijst, noedels met vegetarische saté, macaroni met vegetarische grillstukjes, vegetarisch gehaktgerecht met zoete puree.” In Leeuwarden worden dagelijks ongeveer vijftien vegetarische maaltijden geserveerd aan in totaal 250 patiënten.

Ook vegetariërs krijgen in Heerenveen een volledige maaltijd. “Er bestaat een vleesvervanger”, beantwoordt Barbara Nota van Tjongerschans de vraag per e-mail. “Het is dus niet zo dat het vlees eruit is gehaald. Het blijft dus een complete maaltijd. Als een patiënt iets niet lekker vindt of wil van het hoofdmenu, zijn er ook andere menukeuzes en ongeveer de helft daarvan is ook vegetarisch.”

Veganistisch

Tjongerschans bereidt op verzoek veganistische maaltijden. Ook veganistisch eten is in Leeuwarden lastiger. “Er zijn veganistische producten en losse maaltijdcomponenten, zoals zetmeel en groenten, waarmee we een compleet dagmenu voor een patiënt kunnen samenstellen en aanbieden. Daar wordt een of twee keer per jaar nauwelijks naar gevraagd”, zegt Kofman.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *