Dutch voters eager to see new faces in parliament

[ad_1]

Ruim de helft van de Nederlandse kiezers staat te popelen om na de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november veel nieuwe gezichten in de Tweede Kamer te zien, blijkt uit onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van ADVERTENTIE in de aanloop naar de verkiezingen.

Het feit dat zoveel Nederlanders een ‘weg met het oude, in met het nieuwe’ houding aannemen, kan te wijten zijn aan het lage vertrouwen in de politici die momenteel het volk vertegenwoordigen in de Tweede Kamer, de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement. Twintig procent denkt dat hun vertrouwen na de verkiezingen zal toenemen.

Zeventig procent van de kiezers zegt geen vertrouwen te hebben in politici, en 59 procent vindt dat er een te grote kloof bestaat tussen politici en burgers. Tachtig procent vindt dat er te veel politieke partijen zijn. De inwoners van Nederland gaven de politiek een onvoldoende score van 4,1 op 10.

Op de vraag hoeveel aandacht zij aan politiek besteden, zei 55 procent geïnteresseerd te zijn, en 20 procent zei zeer geïnteresseerd te zijn. Slechts 6 procent toonde geen interesse in politiek. Het wantrouwen in politici lijkt dus in ieder geval afkomstig te zijn van een goed geïnformeerde plek.

En kiezers zijn niet van plan hun ontevredenheid over klachten te laten blijken. Een enorme 81 procent is van plan volgende maand te gaan stemmen bij de verkiezingen en nog eens 10 procent zal “waarschijnlijk” stemmen.

Onderzoekers van het Cultuur- en Planbureau (SCP) noemden de grote belangstelling voor de politiek en het voornemen om te stemmen hoopvolle tekenen.

“Mensen zijn niet afgehaakt; ze zijn betrokken en kritisch, en daar is reden voor”, zegt Emily Miltenburg van het SCP tegen het AD, eraan toevoegend dat het vertrouwen in de politiek vaak fluctueert. “Het lijkt mij een gezonde democratische praktijk dat mensen nu een onvoldoende geven. Het heeft lang geduurd voordat het kabinet werd gevormd, het viel voortijdig en er zijn in de tussentijd weinig problemen opgelost.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *