Pinksterfeest Feankleaster vrijdag voor de 52e keer gewoon weer van start: ‘Daar zijn we dankbaar voor’

[ad_1]

Dit weekend staat het Pinksterfeest in Feankleaster voor de deur. Vorig jaar bedreigden financiële zorgen het voortbestaan ​​van de partij, maar dit jaar gaat de partij gewoon door. “We zijn er slechter aan toe geweest.”

Op vrijdag 17 mei gaat de 52e editie van het Pinksterfestival in Feankleaster van start. Vorig jaar luidde Lieuwe Bijleveld (68), voorzitter van de stichting die het feest organiseert, de noodklok over het voortbestaan ​​van de Pinkstermanifestatie. Dit jaar is hij een stuk positiever over de financiën: “Voor het eerst in mijn carrière zijn we met een mooie plus begonnen. Wij zijn daar dankbaar voor.”

Heeft meer bijgedragen

Voor de financiering is het festival afhankelijk van bedrijfssponsoring, bijdragen van kerken en de inkomsten uit bezoekersuitgaven. Vergeleken met vorig jaar is er op de eerste twee terreinen winst geboekt. “We hebben er een paar mooie sponsors bij gekregen”, zegt Bijleveld, “en er is nog meer bijgedragen door kerken.” De voorzitter is er blij mee, maar vindt dat het in de toekomst niet mag afnemen om de partij overeind te kunnen houden.

Extra ijzer in het vuur

Qua bezoekersaantallen blijft zo’n openluchtfestival altijd een risico, zegt Bijleveld. Het weer bepaalt simpelweg hoeveel mensen er komen. Hij verwacht voor deze editie ergens tussen de 1300 en 2000 bezoekers, wat vergelijkbaar is met vorig jaar. Dit jaar heeft de partij een extra ijzer in het vuur om publiek te trekken: “Nu het ons is gelukt om Newworldson te boeken, verwachten we nog een paar mensen.”

Maandagmiddag staat een concert van de Canadese christelijke band op het programma. Dat Newworldson op bezoek komt bij Feankleaster is bijzonder, aangezien zo’n band normaal gesproken niet betaald kan worden voor dit Pinksterfestival. De band is echter al op Europese tournee en heeft maandag geen optreden gehad. Ze wilden een concert geven alleen voor de prestatiekosten. Hierdoor werd dit concert ineens haalbaar voor de organisatie: “Daar kijken we enorm naar uit. Het is een hele leuke, vrolijke band. Als zij optreden, kun je eigenlijk niet stilzitten.”

Brommertocht en Emmaüswandeling

Naast het gebruikelijke programma, met onder meer een heren- en damesevenement en een Pinksterdienst op zondagmiddag, staan ​​er een aantal nieuwe onderdelen in het programma. Zo is er op zaterdagmiddag bijvoorbeeld een bromfietstocht op oude bromfietsen, waarvoor zich volgens Bijleveld al een aantal mensen hebben aangemeld. Op zondag is er een zogenaamde ‘Emmauswandeling’ waarbij wandelaars in kleine groepjes na de dienst een aantal vragen bespreken.

Laatste partij als voorzitter

Voor Bijleveld zal dit de laatste editie zijn waar hij als voorzitter aanwezig is. Sinds 1997 is hij betrokken bij de organisatie van het Pinksterfeest. De afgelopen tien jaar was hij voorzitter. Door een ander project komt hij nu echter de tijd tekort en vindt hij het ook tijd om het stokje door te geven.

Een nieuwe voorzitter is nog niet gevonden, maar hij heeft wel ander goed nieuws: “Er zijn drie jongeren gevonden voor de organisatie voor volgend jaar, daar ben ik heel blij mee. Er zal een frisse wind waaien.” Bijleveld kijkt met plezier terug op zijn tijd als voorzitter: “Het is heel leuk werk om zo’n feest te organiseren. Je leert er veel van.”

Volgens hem onderscheidt de Pinksterviering in Feankleaster zich van andere Pinkstervieringen door de kleinschaligheid: “Dat geeft ruimte voor heel persoonlijke ontmoetingen.” Bovendien vindt hij de kerkelijke diversiteit van het publiek een absolute meerwaarde. “Het ontmoeten van mensen uit andere geloofsgemeenschappen is enorm verrijkend.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *