Zo bereid je je kind nu al voor op de wintertijd: ‘Schuif elke dag alles een kwartiertje op’ | Gezin


Zes tipsDit weekend wordt de klok verzet: als hij in de nacht van zaterdag op zondag 03.00 uur tikt, springt de klok een uur terug – naar 02.00 uur. Een uurtje extra slaap dus, tenzij je een baby, peuter of kleuter hebt die de memo over de wintertijd nog niet heeft ontvangen. Baby- en kinderslaapcoach Simone Meijer van MOON slaapcoaching deelt wintertijdadvies voor kleintjes tot 4 jaar. “Het is belangrijk dat je je bedtijdroutine voorspelbaar houdt.”

1: Kies uw strategie

“Je hebt twee keuzes: niets doen en accepteren dat je kind op zondagochtend en de dagen daarna een uur eerder wakker wordt dan normaal, of drie dagen van tevoren het ritme veranderen.”

2. Zet alles elke dag een kwartiertje vooruit

“Tien minuten of een half uur kan ook; hoe geleidelijk je het wilt aanpakken en wanneer je begint. Als je op woensdag de 25e begint, leg je kind dan die avond een kwartier later in bed, donderdag een half uur later, Vrijdag 45 minuten en zaterdag een uur. Je begint de dag later, dus je maaltijden en dutjes zijn ook later. Ik zou niet ineens een uur langer opblijven, dat zou waarschijnlijk contraproductief zijn.”

“De meeste ouders leven niet zozeer volgens de klok dat dit voor kinderen een verschrikkelijke verandering is. Lees een extra boek, rommel nog wat langer in de slaapkamer. De kans is groot dat uw kind dit ritme oppakt. Onthoud: uw kind is geen machine, maar een individu. Slaapgedrag kun je niet afdwingen.”


We willen dat alles haalbaar is, maar je kunt hoogstens de slaap vergemakkelijken

Simone Meijer

3. Nacht is nacht

“Ga je niet opschuiven? Dan belt je kind je een uur eerder; als hij normaal om 6.00 uur wakker wordt, dan staat hij nu misschien om 5.00 uur naast zijn bed. Dan kan ik zou nog even wachten met het starten van de dag. Doe niet meteen de gordijnen open, maar houd het donker en stil, blijf in de slaapkamer en doe wat je altijd doet als je je baby ‘s nachts in slaap probeert te krijgen. Doet je peuter slechts één dutje overdag doen? Kijk of je hem kunt verleiden om rond 16.00 uur een powernap te doen en hem dan wakker te houden tot het tijd is om naar bed te gaan.’

4. Het komt goed

“Die klok die een uur verschuift: dat is voor een kind niet zo’n impactvolle gebeurtenis. Maak je daar niet al te veel zorgen over. Baby’s doen tot hun tweede levensjaar zoveel dutjes, ze maken voortdurend sprongen en slaapregressies door. Of er komt weer een tandje door. Zo’n uurtje verschil kunnen ze wel aan. Als je kind echt van streek is door de wintertijd, dan duurt het niet langer dan een week. We willen heel graag dat alles haalbaar is, maar het maximale kun je doen doen is de slaap vergemakkelijken.”

5. Ga door met het uitvoeren van je rituelen en ga naar buiten

“Omdat opstaan ​​en later wakker worden natuurlijk wel even anders is, is het belangrijk dat je het bedtijdritueel voorspelbaar houdt. Als je altijd eerst de slaapzak aantrekt en daarna de gordijnen dichtdoet, doe dat dan deze week ook. Wat helpt als je kind eerder wakker wordt, ga dan naar buiten; het ochtendlicht reset de biologische klok en kan je kind helpen om in een goed, natuurlijk ritme te komen.”

6. Vraag om hulp

“Is jouw baby al een hele nacht wakker en houd je het echt niet meer uit? Vraag hulp aan een slaapcoach, uw arts of de kinderarts. Volg één advies op, niet dat van de professional die u heeft ingehuurd, Google en uw vrienden. En als het kan: doe het samen met je partner. Zorg ervoor dat je minimaal twee nachten per week goed slaapt, desnoods met oordoppen in.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *