Partij Omtzigt wil meer woningen bouwen dan vorige kabinet; forse inperking instroom asielzoekers

[ad_1]

De nieuwe partij NSC van Pieter Omtzigt wil dat woningcorporaties 350.000 woningen bouwen. Dat is meer dan de ambitie van Rutte IV. Ook wil de partij de huurverhogingen beperken. De partij wil ook een regionaal kiesstelsel invoeren. Dat zei lijsttrekker Pieter Omtzigt bij de presentatie van het langverwachte verkiezingsprogramma getiteld ‘Tijd voor herstel’.

NSC wil ook de migratie, inclusief asielmigratie, aan banden leggen. De partij wil toe naar een tweestatussysteem en een strenger terugkeerbeleid.

De partij wil minimaal twee nieuwe kerncentrales en stikstofreductie om de natuur te herstellen. De kudde moet kleiner en de partij wil stopzetting van de bouw van nieuwe megastallen, aldus Omtzigt.

De partij wil ‘de industrie groener maken, maar niet wegjagen’. NSC wil windparken op zee en zonnepanelen op daken en de bouw van grote windparken en zonnevelden stopzetten.

Gratis tandheelkundige controle

Kraamzorg moet gratis worden en de jaarlijkse tandheelkundige controle moet in het basispakket worden opgenomen. Bovendien moeten de “marktkrachten en bureaucratie” in de gezondheidszorg “rigoureus” worden beperkt. NSC wil ook regionale ziekenhuizen behouden.

Net als de BBB wil NSC zich meer op de regio richten. “Grote delen van het land, buiten de Randstad, zijn verwaarloosd.” NSC wil zich onder meer richten op het behouden van een goede bereikbaarheid in de regio en voert daarom geen kilometerheffing in. Veel mensen buiten de Randstad zijn afhankelijk van hun auto. NSC wil ook het cultuuraanbod op peil houden.

Het bord op orde brengen

“Onze analyse is dat de Nederlandse regering niet heeft gefunctioneerd”, zei Omtzigt tijdens de presentatie. Volgens hem is het daarom eerst nodig om de bestuurlijke orde te herstellen. “Als je dat niet doet, kun je de problemen niet oplossen”, zei Omtzigt.

“Het is onmogelijk dat dit allemaal binnen vier jaar kan worden gedaan”, erkent Omtzigt. “Wat in vijftien of twintig jaar is verwoest, kan niet in zo’n korte tijd worden gerepareerd.” Wel denkt hij dat mensen de komende jaren verbeteringen gaan merken.

Omtzigt maakte eerder bekend dat zijn partij zich hard gaat inzetten voor sociale zekerheid, goed bestuur en internationale samenwerking. Hij maakt onder meer het “haalbaar en betaalbaar” maken van “essentiële basisvoorzieningen” zoals huisvesting, voedsel en zorg als bestaanszekerheid. Ook wil hij een constitutioneel hof, waar een rechter de grondwet beoordeelt. Hij wil in de EU afspraken maken op het gebied van migratie.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *