Man uit Leeuwarden botst bij de stoplichten en rijdt door – eis werkstraf en rijontzegging

[ad_1]

Voor het blijven rijden na een aanrijding en het weigeren van een ademanalyse werd een 35-jarige Leeuwarden-inwoner veroordeeld tot een voorwaardelijk rijverbod van één jaar en 120 uur taakstraf.

Bijna drie jaar geleden, op 17 december 2020, botste de Leeuwarder met zijn Mercedes achterin een Opel Agila bij de verkeerslichten aan de Marshallweg in Leeuwarden. De bestuurder probeerde tussen twee auto’s te rijden die bij de verkeerslichten stonden te wachten. De impact was zo hard dat de Opel voor het tegemoetkomende verkeer langs de kant van de weg belandde. De bestuurder verloor het bewustzijn en moest naar het ziekenhuis.

Een getuige schatte dat de Mercedes ongeveer 80 kilometer per uur moet hebben gereden. De bestuurder zou hebben versneld toen het licht op groen sprong. Getuigen zagen de bestuurder van de Mercedes 100 meter verderop uitstappen, lijken de schade aan zijn auto te beoordelen, waarna hij weer instapte en verder reed. Een tip was aanleiding voor de politie om de verdachte op te sporen.

Weigeren te blazen

Toen de politie de man thuis kwam ophalen, lag hij met zijn eigen braaksel op de bank. Hij zou tegen de agenten hebben geschopt en gevloekt. De agenten hadden de indruk dat hij zwaar onder invloed was van alcohol en/of drugs. Tweemaal zou hij hebben geweigerd te blazen. De man zei ter zitting dat hij “in blinde paniek” was doorgereden.

Hij ontkende dat hij onder invloed was en zei dat hij hooguit een of twee biertjes had gedronken voordat hij in de auto stapte. Hij vermoedde dat hij vóór de aanrijding een black-out had gehad. “Ik denk er nog vaak aan”, zei hij, toen een van de juryleden vroeg hoe hij terugkeek op het ongeval. Op de vraag of hij contact heeft opgenomen met het slachtoffer was het antwoord ontkennend. Dat hij dit niet had gedaan zou volgens de verdachte “uit een soort schaamte” zijn geweest.

Naast het feit dat de Leeuwarden de ademtest hadden geweigerd en na een ongeval waren blijven rijden, beschuldigde de officier van justitie de man ook van het vertonen van gevaarlijk rijgedrag. Alle drie de feiten konden worden bewezen, vond de officier. De verdachte zat nog in zijn proeftijd na een veroordeling door de politierechter in 2019. Hij kreeg toen een boete van 1.500 euro en een voorwaardelijk rijverbod van één jaar wegens rijden onder invloed.

Rijverbod

De agent eiste dat de rechtbank tenminste de helft van die voorwaardelijke ontzegging zou omzetten in een definitief rijverbod. De man is eerder veroordeeld voor rijden onder invloed en rijden zonder geldig rijbewijs. Advocaat Evert van der Meer was zeer verrast dat de politie geen arts had ingeschakeld voor zijn cliënt. Volgens de advocaat zou het braken kunnen passen bij een hersenschudding of hersenletsel als gevolg van de aanrijding. Van der Meer zag onvoldoende bewijs voor het weigeren van de ademanalyse en zijn cliënt moet worden vrijgesproken.

De rechtbank doet op 7 november uitspraak.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *