Bestuurder Johan Krul van Jeugdhulp Friesland dient ontslag in na misstanden Woodbrookers

[ad_1]

Directeur Johan Krul van Jeugdhulp Fryslân heeft vandaag zijn ontslag ingediend. Krul kwam in opspraak na een kritische berichtgeving over misstanden bij jeugdzorginstelling Woodbrookers. Dat hebben verschillende bronnen aan deze krant gemeld.

Het momentum is opvallend: Krul bood maandag zijn excuses aan voor misstanden die bij Woodbrookers hadden plaatsgevonden.

Deze kwamen aan het licht na een verhaal in deze krant in het voorjaar van 2022. Vervolgens werd het verhaal opgenomen van een 14-jarig meisje dat maandenlang in Woodbrookers verbleef. Het meisje kwam er slechter uit dan ze erin ging en belandde uiteindelijk op de intensive care nadat ze een knoopcelbatterij had ingeslikt. De zaak werd bekend als ‘het Papierenmeisje’ en leidde onder meer tot Kamervragen.

Naar aanleiding van het incident is een onderzoek ingesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Het rapport, dat in september via het AD en deze krant uitlekte, was zeer kritisch over Jeugdhulp Fryslân en de behandeling van het meisje binnen Woodbrookers.

De excuses die Jeugdhulp Fryslân maandag uitte, maakten weinig indruk op de ouders van het meisje.

“De excuses zijn gemaakt onder druk van de media en berichten van onze eigen medewerkers die kindermisbruik bevestigden. Het feit dat alles systematisch wordt ontkend door de administratie betekent niet dat excuses oprecht zijn”, aldus de moeder van het meisje.

Jeugdhulp Fryslân heeft de laatste tijd geweigerd te reageren op verhalen in deze krant over de ‘Paper Girl’ en een kritische reportage over het functioneren van Jeugdhulp Fryslân en Woodbrookers.

De instelling publiceerde haar eigen reacties op de verhalen van deze krant en het Algemeen Dagblad op de eigen site. In deze reacties werd gesteld dat de publicaties in de kranten onjuist waren. Maandag plaatste Jeugdhulp Fryslân het filmpje waarin directeur Johan Krul zijn excuses aanbood aan jongeren omdat er ‘geen goede jeugdzorg’ was in Woodbrookers. Jeugdhulp Fryslân geeft desgevraagd aan niet voornemens te zijn om naast excuses ook compensatie te bieden aan de getroffen jongeren.

Persoonlijke excuses

“Wat nodig is, zijn persoonlijke excuses aan slachtoffers en ouders, schriftelijke erkenning van alle misstanden en aanvaarding van de strafrechtelijke gevolgen van kindermisbruik”, aldus de ouders van de Paper Girl. ‘Iemand die heeft gelogen en de verhalen van slachtoffers kende, moet aftreden als eindverantwoordelijke. Alleen een nieuw bestuur en raad van commissarissen kunnen schoon schip maken.’

Na de commotie rond de melding in september wilde onder meer de gemeenteraad van Leeuwarden dat Woodbrookers zo snel mogelijk zou sluiten. Ook directeur Johan Krul van Jeugdhulp Fryslân zou volgens verschillende partijen moeten aftreden.

Jeugdhulp Fryslân maakte eerder deze maand bekend dat de gesloten afdeling van Woodbrookers in juli volgend jaar sluit. Krul maakte vandaag zijn vertrek bekend via een verklaring op het intranet van Jeugdhulp Fryslân.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *