Prognose COA: Komende nacht veel te veel mensen in Ter Apel | Politiek

[ad_1]

De opvangorganisatie COA verwacht komende nacht 2.300 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel, veel meer dan de maximale tweeduizend mensen. De asielzoekers dreigen nergens anders heen te kunnen, de noodopvanglocaties zijn vol. “Alles staat helemaal strak”, constateert een woordvoerder van het COA.

De woordvoerder bevestigt dat er een interne prognose circuleert waaruit het aantal van 2.300 personen blijkt. Eerder beloofde staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) de gemeente Westerwolde dat er nooit meer dan tweeduizend mensen in Ter Apel zullen verblijven. Vorig jaar zaten er vaak veel meer mensen in het aanmeldcentrum, waardoor er in de zomer vaak honderden mensen buiten in het gras moesten slapen. Dat zou volgens Van der Burg nooit meer gebeuren.

Het aantal asielzoekers dat zich bij Ter Apel meldt, is de afgelopen weken toegenomen. Waren dat er eind augustus nog 800, vorige week vroegen 1.500 mensen asiel aan in ons land. De zogenaamde herfstpiek werd verwacht, maar is volgens een woordvoerder van de staatssecretaris ‘veel hoger dan verwacht’. Het totaal aantal asielzoekers dat dit jaar tot nu toe naar Nederland is gekomen bedraagt ​​33.600, vergelijkbaar met vorig jaar. Dat is veel minder dan de 70.000 die het ministerie had verwacht.

Hotels

Om te voorkomen dat mensen weer buiten moeten slapen, besloot Van der Burg in mei Noodmaatregelen. Als er geen bedden meer beschikbaar zijn, kunnen asielzoekers ‘desnoods ongevraagd’ in een hotel worden ondergebracht. Deze maatregel is nog niet geïmplementeerd.

Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.Dat moment komt steeds dichterbij. Het COA noemt het ‘spannend’ of er nog plekken beschikbaar zijn voor komende nacht. Dat meldde het COA gisteren ook het speciale drukke liveblog dat de druk ‘zo hoog als altijd’ blijft. ‘Wij benutten alle mogelijkheden. We kunnen niet zelfstandig overstappen op andere maatregelen.’

Hiervoor is het ministerie van Van der Burg nodig. Volgens de woordvoerder vindt hij het ‘nog geen probleem’. “We doen er alles aan om bedden te vinden. We kijken of de noodopvang echt de maximale capaciteit heeft bereikt of dat er nog plekken te vinden zijn.”

Koevoet

Van der Burg is momenteel op werkbezoek op Aruba. Maar dat vormt geen belemmering voor het oplossen van de acute problemen, benadrukt zijn woordvoerder. “Hij heeft een telefoon en kan altijd als koevoet worden gebruikt.” Ook met gemeenten is er ‘continu’ contact voor nieuwe noodopvang, maar grote locaties met vijfhonderd bedden – die de nood zouden kunnen verlichten – worden niet meer aangeboden.

Van der Burg kan gemeenten niet dwingen onderdak te bieden. Er bestaat een verspreidingswet die de opvang voor asielzoekers eerlijk over het hele land zou verdelen door de Tweede Kamer aangenomen maar moet nog in de Senaat worden besproken. De kans dat dat snel gebeurt, is klein. De SGP stelde dinsdag voor het wetsvoorstel alsnog controversieel te verklaren. Hierover wordt volgende week gestemd.


Hoe verloopt de asielprocedure in Nederland? Arda Kaya zocht het voor je uit (video):

Bekijk hier al onze video’s over politiek:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *