Onderzoeksraad deelt derde en laatste rapport over aanpak corona

[ad_1]

Het nieuwe onderzoek bestrijkt ‘de gehele periode van januari 2020 tot en met september 2022’. Ook zal de raad aanbevelingen doen waarmee Nederland beter voorbereid moet zijn op de volgende crisis.

Het eerste onderzoek van de OVV naar de coronacrisis verscheen in februari vorig jaar. Dat rapport besloeg de eerste maanden van de pandemie, van maart tot september 2020. Nederland was toen niet goed voorbereid op een langdurige nationale gezondheidscrisis, concludeerde de Onderzoeksraad. De regering deed beloftes en wekte verwachtingen die niet konden worden waargemaakt, en de communicatie was eenzijdig. Ook constateerden de onderzoekers dat de toenmalige RIVM-baas Jaap van Dissel het vertrouwen ondermijnde, door bijvoorbeeld openlijk het nut van mondkapjes in twijfel te trekken.

Het tweede onderzoek volgde in oktober vorig jaar. Het ging om de periode september 2020 tot en met juli 2021. De raad concludeerde dat de vaccinatie tegen het coronavirus traag op gang kwam. Het kabinet ging ervan uit dat de vaccinatie via huisartsen zou worden toegediend. Alle voorbereidingen waren hierop gericht. Maar het vaccin dat als eerste beschikbaar kwam, van Pfizer en BioNTech, was daarvoor niet geschikt en de overheid had daar bij de voorbereidingen geen rekening mee gehouden. Hierdoor was Nederland het laatste EU-land dat begon met vaccineren. Ook constateerden de onderzoekers dat de overheid nauwelijks keek of de coronabeperkingen werkten.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *