Exportclub WTC Leeuwarden staat wankel: volgend jaar gaat de stekker eruit

[ad_1]

Het World Trade Center (WTC) voor exportdiensten in Leeuwarden loopt op zijn laatste benen. Vanwege financiële beperkingen zal de stekker eind volgend jaar noodgedwongen moeten worden getrokken.

Dienstverlener WTC (niet het gelijknamige hotel- en zalencomplex) kan zijn rekeningen niet betalen en heeft deze zomer de hulp ingeroepen van de gemeente Leeuwarden. In overleg met de provincie Fryslân hebben burgemeester en wethouders besloten de brancheorganisatie tot 2024 financieel te ondersteunen. Daarna stopt het.

Het WTC helpt noordelijke ondernemers hun producten te exporteren. De coöperatie WTC Leeuwarden telt ruim 140 leden. Denk hierbij aan banken als Rabobank en ABN Amro, maar vooral aan bedrijven als Faber Audiovisuals, Beenen Industrie Automatisering en Bouwgroep Dijkstra Draisma.

De adviezen, seminars en handelsmissies leveren echter onvoldoende resultaat op. Twee van de vier WTC-medewerkers zijn inmiddels vertrokken. In 2022 sloot het WTC zijn jaarrekening af met een schuld van bijna 542.000 euro. Hoe is dat mogelijk?

Breekbaar

“We zien dat de manier van internationaal zakendoen de afgelopen jaren flink is veranderd”, zegt wethouder Abel Reitsma tegen de gemeenteraad van Leeuwarden. Er zijn allerlei andere dienstverleners op de markt verschenen, waardoor ‘het huidige WTC-model zeer kwetsbaar of zelfs niet langer houdbaar is voor de toekomst’, zegt Reitsma.

Om de export te faciliteren willen provincie en gemeente WTC Leeuwarden nog een jaar drijvend houden. “Het is natuurlijk zonde dat dit stopt”, zegt WTC-directeur Rimmert de Jong.

“Dit is immers een publieke taak. Het is een schande dat de regeringen hiervoor niet willen blijven betalen. Die export is heel belangrijk voor ons bedrijfsleven.”

Prestigieus

In 1999 betaalde Leeuwarden 420.000 gulden (ruim 190.000 euro) voor de licentie om toe te treden tot het wereldwijde WTC-netwerk (320 kantoren). Zo kwam de stad terecht in het lijstje van New York, Las Vegas en Istanbul.

Niet alleen Amsterdam en Rotterdam vonden het destijds zonde, ook Groningen vond dat de Friese hoofdstad de prestigieuze WTC-status niet verdiende. Wat er met de WTC-licentie Leeuwarden gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. “Wij zijn hierover in gesprek met geïnteresseerde partijen”, meldt Reitsma.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *