Mogelijk extreem gevaarlijke orkaan Otis nadert Mexicaanse kust: ‘Levensbedreigende winden’ | Buitenland

[ad_1]

Storm Otis nadert de westkust van Mexico en zou zich kunnen ontwikkelen tot een ‘extreem gevaarlijke’ orkaan, meldt het Amerikaanse orkaancentrum NHC. Volgens NHC is Otis uitgegroeid tot een orkaan van categorie 5, de hoogste categorie, en ligt hij 90 kilometer ten zuidoosten van de badplaats Acapulco.

De NHC verwacht dat Otis aan kracht zal blijven winnen en woensdagochtend vroeg (lokale tijd) de Mexicaanse kust zal bereiken. Er worden windsnelheden tot 205 kilometer per uur verwacht. “Levensbedreigende orkaankrachtwinden worden verwacht in delen van het orkaanwaarschuwingsgebied, met catastrofale schade”, aldus de organisatie.

Levensbedreigende overstromingen, grote golven

Volgens de National Weather Service zou Otis aan land kunnen komen tussen Tecpan de Galeana, een van de armste gemeenten van Mexico, en de toeristische haven van Acapulco. “Er wordt verwacht dat een potentieel catastrofale storm levensbedreigende overstromingen zal veroorzaken nabij en ten oosten van de aanlandingsplaats van de orkaan”, aldus de NHC. Ook nabij de kust zullen er ‘grote en destructieve golven’ zijn.

Soldaten houden de wacht op het strand terwijl orkaan Otis Acapulco, Mexico nadert.
Soldaten houden de wacht op het strand terwijl orkaan Otis Acapulco, Mexico nadert. © REUTERS

Er waren al soldaten ingezet in Acapulco in afwachting van de aankomst van Otis. Autoriteiten in de staat Guerrero, waar Acapulco ligt, hebben de bevolking opgeroepen voorzorgsmaatregelen te nemen. Scholen werden op last van de lokale overheid gesloten. “Er zijn vandaag geen rondleidingen, de haven is gesloten voor toeristen”, zei de lokale rondvaartbootexploitant Carolina Torres in een AFPTV-video.

Zware regenval veroorzaakt vaak aardverschuivingen en overstromingen in het zuiden van Mexico. De rest van de week zullen zware regenval de gebieden in het zuidwesten van Mexico blijven treffen, met plotselinge overstromingen, overstromingen van stedelijke gebieden en modderstromen tot gevolg.

Foto van Otis, genomen op 24 oktober. De orkaan nadert het zuiden van Mexico.
Foto van Otis, genomen op 24 oktober. De orkaan nadert het zuiden van Mexico. © AFP

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *