Herinnerings in beeld – Mystieke mini-cactus in trek

[ad_1]

Ze worden op lange planken uitgestald om te worden verkocht. Honderden minicactussen. Slechts een paar centimeter hoog, maar met venijnige stekels. Als ze in bloei staan, zijn ze volkomen onweerstaanbaar. En ze kosten maar een paar kwartjes tot een paar gulden per stuk. De minicactus is duidelijk ‘in’.

Niet alleen omdat ze mensen geliefd maakt, niet alleen omdat ze gemakkelijk te kopen is, maar vooral omdat ze zo gemakkelijk te houden is. Cactushandelaar R. Posthuma, uit Driezum bij Dokkum, stond in de jaren zeventig elke dinsdag, vrijdag en zaterdag met zijn cactussen op de bloemenmarkt op de Vismarkt in Groningen.

De kleine cactus lijkt op dit moment de meest favoriete plant, vooral onder jongeren, maar ook onder ouderen. Vooral in straten waar veel studenten wonen staan ​​de vensterbanken vol met deze exotische planten.

Ze komen bijzonder goed tot hun recht in glazen accubakken. Posthuma is al zo’n zeven jaar op de markt in Groningen. Maar vooral de laatste maanden vliegen zijn cactussen de kraampjes uit.

De planten zijn niet alleen gemakkelijk te houden in woningen met centrale verwarming, ze zijn vooral populair vanwege de mystieke werking die eraan wordt toegeschreven. Last van nachtmerries, kwade geesten of een verbroken relatie? De Mexicaanse stekelige plant kan je ook helpen bij het omgaan met liefdesverdriet.

Karlijn Donders

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *