AkzoNobel voorziet ‘normalere situatie’ rond verkoopprijzen

[ad_1]

Het afgelopen kwartaal verhoogde AkzoNobel de prijzen met gemiddeld 3 procent. Ondanks de lagere grondstofkosten verwachten topbestuurders niet dat de prijzen binnenkort zullen dalen, maar eerder dat ze de dalende inflatie zullen volgen. Ook over de olieprijzen, die sterk zijn gestegen als gevolg van het conflict in Israël, maken ze zich weinig zorgen. “De belangrijkste factor voor ons blijft de kwestie van vraag en aanbod en die wordt vooral bepaald door de macro-economische omstandigheden”, aldus de topbestuurders.

In Nederland heeft AkzoNobel geen last van de problemen op de woningmarkt. “Wij richten ons niet op nieuwbouw, maar vooral op de renovatiemarkt en die markt is gestabiliseerd”, legt De Vries uit. Ook van de vastgoedcrisis in China merkt het bedrijf weinig. ‘In China zijn onze activiteiten op het gebied van nieuwbouw zeer beperkt. Ook daar richten we ons meer op particuliere klanten en verbouwingen. Ook daar zien we langzaam verbetering.’

Chinese tak

Eerder dit jaar kocht AkzoNobel de Chinese tak van zijn Amerikaanse collega Sherwin-Williams. Het gaat hier om zogenoemde sierverf, dit is verf voor woningen en gebouwen, zoals houtverf en muurverf. Het bedrijf neemt daarmee onder meer het in China bekende merk Huarun over.

Vorig jaar nam de groep ook Kansai Paint Africa over. AkzoNobel hoopte die overname nog dit jaar af te ronden, maar dat zal waarschijnlijk pas in het eerste kwartaal van 2024 gebeuren. Volgens de bestuurders wordt er voortdurend gekeken naar de optimalisatie van de portefeuille, maar zijn er momenteel geen plannen voor nieuwe overnames of desinvestering van activiteiten.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *