Kandidaat-Kamerlid BBB noemde politici in tweets nazi’s en zal eventuele zetel niet innemen

[ad_1]

Nummer dertien op de kandidatenlijst van de BoerCurgerBeweging (BBB), Jasper Rekers, plaatste twee jaar lang onder een anoniem account provocerende en beledigende tweets, waarin hij politici herhaaldelijk nazi’s noemde. Dat blijkt uit onderzoek dat woensdagochtend is gepubliceerd door persbureau ANP. Naar aanleiding van het onderzoek schrijft BBB op de eigen website dat het om Rekers gaat zal zijn zetel niet innemenbij de Tweede Kamerverkiezingen mocht de partij dertien zetels of meer behalen.

Volgens ANP zat Rekers achter het anonieme en inmiddels ter ziele gegane Twitter-account Verzet op Links. Via het account noemde hij toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) een “kindermisbruiker”. Ook vroeg hij zich af of De Jonge al een ‘enkeltje Neurenberg’ had geboekt, verwijzend naar de Duitse plaats waar na de Tweede Wereldoorlog hooggeplaatste nazi’s werden berecht. Hij noemde andere politici ‘kindermisbruikers’, ‘farmaceutische hoeren’ en ‘nazi-teven’. Volgens Rekers was Rutte een “NSB’er”. Vooral D66 (een ‘nazipartij’ en een ‘fascistisch bal’) kreeg via het verslag veel kritiek.

ANP schrijft dat Rekers aanvankelijk ontkende achter de rekening te zitten, maar dat hij wel toegaf nadat zijn partij door ANP op de hoogte was gesteld van het onderzoek. BBB zegt niet op de hoogte te zijn van de Twittergeschiedenis van Rekers. Rekers laat via de partij weten dat de tweets uit een ‘donkere periode’ in zijn leven stammen. “Ik maakte me ernstig zorgen over de ontwikkelingen in de samenleving en dat had effect op mijn gemoedstoestand.”

‘Geschokt’
BBB stelt dat het “zeer geschokt” is door de tweets en distantieert zich van de inhoud ervan. De partij voegt eraan toe dat de coronacrisis in veel levens “grote deuken heeft gemaakt”. Rekers zelf zou hebben besloten zijn zetel niet in te nemen als de partij voldoende stemmen zou krijgen. Intrekking is niet meer mogelijk: de Kiesraad heeft de kandidatenlijsten al formeel vastgesteld. BBB was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

De 35-jarige Jasper Rekers is ondernemer en werkt als docent aan een hogeschool. In een korte introductie op de website van BBB schreef hij eerder dat zijn motivatie om lid te worden voortkwam uit het gevoel een ‘politiek weeskind’ te zijn geweest tijdens de coronapandemie. “Het gemak waarmee burgerrechten werden geschonden en het Orwelliaanse karakter van de regerende partijen, die pretendeerden mijn kernwaarden ‘vrijheid en familie’ hoog te houden, zorgden ervoor dat ik mij bij geen enkele partij meer thuis voelde”, zegt Rekers. “De oppositie was te extreem en niet oplossingsgericht.”

Het is niet bekend of Rekers is gescreend voordat hij op de kandidatenlijst werd geplaatst, en zo ja hoe. Voorafgaand aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart, waar BBB veruit de grootste partij werd, maakte de partij bekend kandidaten voor die lijst te hebben gescreend. BBB deed dit zelf via Google en sociale media en schakelde hiervoor in sommige gevallen een extern bureau in.

Lees ook
Kandidaat-Kamerlid BBB noemde politici in tweets nazi’s en zal geen zetel innemen

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *