Werkgelegenheid in bouw neemt volgend jaar af

[ad_1]

De afgelopen drie jaar is de werkgelegenheid in de bouw met 9 procent gegroeid. Omdat het aantal bouwprojecten volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent afneemt, daalt de werkgelegenheid met 1 procent. Als de bouw weer aantrekt, zullen volgens de EIB vooral zzp’ers en uitzendkrachten hiervan profiteren.

In de periode tussen 2020 en 2023 kwamen er 70.000 nieuwe bouwvakkers bij. Ruim de helft kwam uit opleidingen, zo’n 20 procent kwam uit het buitenland en 30 procent kwam uit andere sectoren.

Corona-crisis

Er zijn de komende drie jaar bijna 50.000 nieuwe werknemers nodig. De EIB verwacht op dit terrein geen grote problemen. ‘De cursussen zijn in opkomst en bieden daarvoor een goede basis.’ Vanaf 2026 moet een kwart van de vacatures ingevuld worden via buitenlandse werknemers of andere sectoren.

Terwijl het aantal banen toenam, laat de arbeidsproductiviteit in de bouw sinds 2019 een dalende trend zien. Dit komt deels door het hogere ziekteverzuim sinds de coronacrisis. Na 2025 zal de productiviteit weer stijgen, verwacht de EIB, maar niet boven het niveau van 2019.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *