De NHG-grens gaat volgend jaar flink omhoog, naar 435.000 euro. Wat betekent dat eigenlijk?



De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat volgend jaar met 30.000 euro omhoog naar 435.000 euro. Kopers kunnen het tot dat bedrag gebruiken.

De NHG zorgt ervoor dat huizenkopers een lagere rente kunnen krijgen en biedt bovendien een vangnet als de huizenprijzen dalen. Hierdoor hebben zij de garantie dat zij niet met een restschuld blijven zitten.

NHG geeft kredietverstrekkers de zekerheid dat de hypotheek wordt afgelost als woningeigenaren daar door financiële problemen of gedwongen verkoop niet meer toe in staat zijn. Consumenten betalen 0,6 procent van het hypotheekbedrag om gebruik te maken van de NHG-regeling.

De NHG-grens wordt door gemeenten in hun woonbeleid vaak genoemd als indicator voor betaalbare woningen, bijvoorbeeld bij het inkopen van koopwaar en het toewijzen van woningen aan mensen die een band hebben met de regio.

Betaalbare woningen

Ook als het kabinet spreekt over betaalbare woningen, gaat het tot nu toe over woningen tot aan de NHG-grens. Huizen rond die waarde moeten betaalbaar zijn voor tweeverdieners met een gemiddeld inkomen.

Het kabinet komt hier nu op terug, zo blijkt uit een brief van demissionair minister Hugo de Jonge aan de Kamer. In 2030 moeten er bijna een miljoen woningen bijkomen, waarvan tweederde betaalbaar moet zijn.

Door de sterke stijging – in 2022 was de grens nog 355.000 euro en volgend jaar zal deze dus 435.000 euro zijn – is de NHG-grens geen maatstaf meer voor betaalbaar. “Voor 2024 betekent dit dat de betaalbaarheidsgrens wordt vastgesteld op 390.000 euro”, schrijft De Jonge.

Volgens de organisatie is er extra leenruimte beschikbaar voor mensen die hun woning willen verduurzamen. Met ‘Energiebesparingsvoorzieningen’ bedraagt ​​de NHG-grens volgend jaar 461.100 euro.

Veel Friese woningen hebben NHG

Ruim 40 procent van alle koopwoningen in Nederland heeft een hypotheek met NHG. Vooral starters maken er gebruik van. De meeste koopwoningen in Fryslân hebben een hypotheek met NHG.

Uit cijfers van het Kadaster over het derde kwartaal van dit jaar blijkt dat in de meeste gemeenten tussen de 60 en 80 procent van de woningverkopen onder de NHG-grens lag. In de gemeenten Ameland, Achtkarspelen, Harlingen, Leeuwarden, Smallingerland, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke liggen deze verhoudingen nog hoger. Een gemiddelde woning in Fryslân kost 340.000 euro, terwijl landelijk 422.000 euro bedraagt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *