In Friesland 20 schapen en een minipaard dood door wolf & horecaketen in oude pand van Schlichting in Leeuwarden | nieuws uit Friesland van 25 oktober

[ad_1]

In september werden in Fryslân minstens twintig schapen en een miniatuurpaard doodgescheurd door wolven. In de gemeente De Fryske Marren vond een aanslag plaats. Dat en meer in ons nieuwsoverzicht van vandaag.

Dat blijkt uit nieuwe DNA-resultaten van BIJ12, het bureau dat voor de overheid werkt wolven zaken handvatten. Vrijwel alle meldingen van wolvenschade in september kwamen uit dorpen in de gemeente Ooststellingwerf, die relatief dichtbij het Drents-Friese Wold liggen. In dit gebied woont een wolvenpaar met zeven welpen en een jaarling.

Horecaketen Anne&Max neemt haar intrek in het oude pand van Schlichting in Leeuwarden

Horecaketen Anne&Max neemt haar intrek in het oude pand van schoenenwinkel Schlichting op de hoek van Naauw en Groentemarkt in Leeuwarden.

Over de bestemming van het gebouw bleef het lange tijd stil. Adema Architecten uit Dokkum heeft een ontwerp gemaakt waarbij de gevel van het gebouw, gebouwd in Art Nouveau-stijl in 1904, eleganter is gemaakt.

Machinefabriek Autonational in IJlst stort in: 33 banen in gevaar

Machinefabriek Autonational in IJlst in ernstige betalingsproblemen is gekomen. De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag het faillissement uitgesproken.

Het bijna vijftig jaar oude Autonational is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van inpakmachines voor compositieproducten. Klanten gebruiken deze machines onder meer voor het vervaardigen van brandstoftanks voor raketten, telefoonpalen, hoogspanningsmasten en brandstofleidingen in vliegtuigvleugels.

In Fryslân zijn er nog nauwelijks flitspalen, maar daar gaat verandering in komen. Waar komt de eerste ‘flexflits’ te staan?

Het Openbaar Ministerie gaat door het hele land, ook in Fryslân, extra flitspalen inzetten. Er zijn twee soorten: zogenaamde flexflitsen en focusflitsen.

Vergeleken met andere provincies blijft Fryslân achter in het aantal flitsers. Onze provincie kent slechts drie vaste flitsers: twee op de Dammelaan in Leeuwarden en één op Het Noord in Drachten. Fryslân kent nog geen flexibele flitsers (snelheidsregeling) en focusflitsen (afleidingsregeling, voornamelijk sms’en), die beide beweegbaar zijn.

Zoon van dementerende oud-Cambuurspeler sluit bijzondere wandeltocht af met donatieactie

Bosbranden, blessures en extreme sneeuwval: je maakt iets mee als je vijf maanden lang de Pacific Crest Trail loopt, zoals Jort Jaap Kooistra. Hij zamelde geld in voor onderzoek naar de bijzondere vorm van dementie waaraan zijn vader lijdt: frontotemporale dementie zeldzame vorm van Alzheimer.

Vader Jan Jaap Kooistra was in de jaren tachtig en negentig voetballer van FC Groningen, Veendam en Cambuur en kreeg in 2019 de diagnose frontotemporale dementie (FTD). “Er is weinig onderzoek gedaan naar deze slopende ziekte, dus besloot ik deze wandeling naar geld inzamelen”, vertelt zoon Jort Jaap.

Woodbrookers kijkt naar iedereen behalve zichzelf. Met kwetsbare jongeren als slachtoffer

Maandag zag hij zichzelf als de ideale man om de veranderingen bij Woodbrookers vorm te geven. Nog geen 24 uur later diende hij zijn ontslag in: directeur Jeugdhulp Fryslân Johan Krul.

Wat gebeurde er in de 24 uur tussen de verklaringen maandagavond bij Omrop Fryslân en de ontslagbrief? Een analyse.

Ook in het nieuws:

  • Karatetoernooi laat sporen achter op de vloer: volleybal wedstrijd dames eredivisie Sneek afgelast

  • Vrouw steelt ‘gigantisch bedrag’ gezichtscrème in Kruidvat in Burgum en Leeuwarden: vier maanden gevangenisstraf

  • SC Cambuur pakt in de tweede helft de overwinning op tweede elftal Werder Bremen

Aanbevelingen van de redactie:

  • Dronken bestuurder uit Jorwert rijdt loper Op. “Dat er alcohol in het spel is, maakt mij echt kwaad”

  • Exportclub WTC Leeuwarden staat wankel: volgend jaar wordt de stekker eruit getrokken. “Het is jammer dat dit eindigt”

  • Publiek welkom bij de grote op vrijdag archeologische opgraving in Menaam: deze week is er een Romeinse munt opgedoken

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *