Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden

[ad_1]

Na drie leidersloze weken vol verzuurde verhoudingen en verbrijzelde ambities zijn de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden erin geslaagd een voorzitter van het Huis te kiezen. Mike Johnson (51) uit Louisiana mag namens de krappe meerderheid van 221 van de 435 leden onderhandelingen voeren met het Witte Huis en de Senaat over zaken als hulp aan Oekraïne en Israël en de begroting – en de daarmee samenhangende dreiging van een nieuw afsluiten volgende maand van de regering.

De onwankelbaar conservatieve en relatief onbekende Johnson kreeg woensdag tijdens een plenaire stemming unanieme steun van zijn Republikeinse collega’s. Eerder torpedeerden zij de kandidatuur van nog drie ervaren en gerenommeerde partijleden.

Uitputting en schaamte

Het Huis heeft sinds acht radicaalrechtse Republikeinen geen spreker meer gehad spreker Beschuldig Kevin McCarthy nadat hij een deal heeft gesloten met de Democraten om de federale regering ‘open’ te houden. Daarna bleef de factie discussiëren over zijn opvolging. De uiteindelijke keuze voor Johnson lijkt vooral het resultaat te zijn van uitputting en schaamte dat de partij midden in de Gaza-oorlog geen eenheid kon vormen. Het feit dat hij geen interne vijanden heeft, werd het vaakst aangehaald als reden voor zijn verkiezingen. Hij verzekerde zich woensdag ook van de belangrijke steun van voormalig president Donald Trump.

Democraten vrezen dat de Republikeinse groep onder Johnson naar rechts opschuift. Hij zet zich hartstochtelijk in voor een totaalverbod op abortus. Hij stemde onlangs tegen verdere financiële steun aan Oekraïne. Ook hielp hij Trump in 2020 bij zijn pogingen om de uitslag van de presidentsverkiezingen ongedaan te maken.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *