Marga en Piet uit Warten trouwen voor de tweede keer met elkaar. ‘Deze ringen zijn 14 karaat, de vorige waren 9’

[ad_1]

Ze zijn getrouwd, gescheiden en gaan nu opnieuw trouwen. Piet van der Meulen (70) en Marga Koenders (69) uit Warten willen elkaar nooit meer loslaten. “Ik had het gevoel dat ik gefaald had.”

Piet is niet zo enthousiast over de roze strik om zijn nek. Marga: “Je moet er nog aan wennen. Je hebt ook nog niet het juiste shirt. Het ziet er echt leuk uit. Het is dezelfde kleur als de jurk.”

Over de ringen bestaat geen twijfel. Ze zijn beter dan hun vorige huwelijk. “Deze zijn 14 karaat en de vorige waren slechts 9. We zijn er na de scheiding mee teruggegaan naar de goudsmid.”

Een vlotte vrouw, een aardige man

Het stel had elkaar ooit ontmoet via een datingapp voor vijftigplussers. Marga met helder advies van haar dochter. ‘Zoek alsjeblieft iemand van je eigen leeftijd’, zei ze. Want voordat ik Piet ontmoette, was ik getrouwd met iemand die 16 jaar ouder was. Ik vond hem dood in de keuken. Dat was een echt trauma.”

Het verhaal gaat verder onder de foto’s.

In 2017 verscheen er telkens een foto van Piet op de datingsite. “Ik dacht: daar zit wat in.” Piet? “Ja, Piet heeft iets.” En dus begonnen de twee te praten. Rustig maar, want Piet had behoorlijk wat tijd nodig voor zijn reacties. “Piet was niet zo snel met de telefoon, dus heb ik tussendoor wat spelletjes gespeeld.”

Dat komt, zegt Piet, omdat hij technisch niet zo vaardig is. Dan is het een hoop gedoe om via zo’n telefoon met elkaar te praten. Bovendien: “Het was niet eens één dame. Soms waren er drie of vier dames tegelijk.” Marga heeft gewonnen. “Die andere vrouwen woonden heel ver weg. Er was er eentje uit Eindhoven. Hij heeft mij ook uitgenodigd, maar ik dacht: dat gaat hem niet worden.”

Met liefdesvlinders en zenuwen bracht Marga haar eerste bezoek aan Piet’s huis. Zou het niet iemand zijn met slechte bedoelingen? Nee. Ze praatten tot diep in de nacht. Over hun eerdere huwelijken; Marga was al twee keer getrouwd geweest, Piet één keer. Over hun kinderen en hoe zij over het leven dachten. Het bleek een succes: niet lang daarna woonden ze samen in Leeuwarden.

Ze vond dat hij er leuk uitzag. ‘En ik vond vrede bij hem.’ Wat ook hielp: “Hij heeft een heel leuk gezin”, zegt ze over de zussen en broer van Piet, die heel goed voor haar zorgden. Hij vond haar een vlotte vrouw. “En een leuk meisje om naar te kijken voor haar leeftijd.”

Nadat ze een keer woorden hadden gehad, vroeg hij haar aan de keukentafel ten huwelijk. Een botsing tussen de rustige man en de impulsieve vrouw. “Ik zei: als het allemaal zo blijft, wil ik ook apart wonen, want dat wil ik niet meer. Toen zei hij: ‘Als we trouwen, wordt het dan niet beter?’ Toen heb ik het roer omgegooid.”

Scheiden en toch weer trouwen

Het huwelijk duurde niet lang. Piet had iets met zijn hart en werd in 2020 geopereerd. Het gevolg was complicaties en een opvliegende en chagrijnige Piet. Iemand die klaar was met het leven. “Het was niet meer nodig. Ik kon niets meer doen, dus ik was er kapot van. Toen verdween het huwelijk heel langzaam.”

Marga: “Wij zaten ook nog in die coronaperiode en zaten voortdurend op elkaars lip. Dan krijg je wrijving.” Alles wat ze suggereerde, was aan dovemansoren gericht. ‘Hij wilde niets. Ik kon daar niet naar kijken. Ik zei tegen Piet: ik wil scheiden, ik wil niet meer zo leven.”

Het verhaal gaat verder onder de foto’s.

Tijdelijk uit elkaar gaan was voor Marga geen optie. “Ik had het gevoel dat ik gefaald had in dit huwelijk en dat ik mezelf opnieuw moest vinden.” Ze scheidden in 2021.

Vermoedelijk dankzij een brief van de Belastingdienst zijn ze weer bij elkaar gekomen. “Ik denk dat we er telefonisch met elkaar over moesten praten. En toen zei Piet: ‘Is het goed als ik nog eens langs kom?’” Ze merkten dat ze elkaar gemist hadden. “Dan voel je weer dat er vuur vanbinnen zit.”

Het ging nu veel beter met Piet. Hij was gaan werken als taxichauffeur en toen hij een elektrisch laadstation nodig had, was deze niet beschikbaar in zijn appartement. “Toen zei ik: ‘Als dat laadstation hier komt, dan wil ik opnieuw trouwen’”, zegt Marga. “Ik kwam op het idee om het helemaal opnieuw te proberen, omdat ik het haatte dat ik gefaald had.”

Ze willen elkaar nooit meer loslaten. “We kunnen elkaar nu soms de waarheid vertellen, maar dat is niet meer zo heftig.” De knelpunten zijn verdwenen. Wat zeker helpt: wat meer ruimte voor zichzelf, zegt Marga. “Ik heb ook een eigen kantoor, een hobbykamer.” Piet: “Je hoeft elkaar niet elke dag naar de keel te vliegen.”

Huwelijk

Soms zijn ze al jaren samen, soms nog maar net. Achter elke bruiloft zit een verhaal. De Leeuwarder Courant vertelt die verhalen. Vandaag aflevering 1: Marga en Piet uit Warten.

Ga je zelf trouwen of ken je iemand? Mail dan naar tips@lc.nl .

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *