Moeder Google trekt andere techfondsen mee in koersval op beurs

[ad_1]

Alphabet verloor 9,5 procent, de grootste koersdaling voor het bedrijf sinds maart 2020. Bij het bedrijf genereerden clouddiensten in het derde kwartaal minder omzet dan marktexperts hadden verwacht. De groei van clouddiensten daalde naar het laagste niveau in bijna drie jaar. Dit kwam deels doordat er minder dure AI-systemen werden verkocht.

“AI zou de cloudinkomsten van Google moeten verhogen, maar dat is duidelijk niet gebeurd. De stijgende rente op staatsobligaties en de gemengde winsten zorgen ervoor dat aandelenbeleggers op de verkoopknop drukken”, legt Edward Moya uit, een analist bij de firma OANDA.

AppleTV+

De teleurstelling bij Alphabet was ook bij andere techbedrijven merkbaar. Zo daalde Apple, dat ook prijsverhogingen aankondigde voor streamingdienst Apple TV+, ruim 1 procent. Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, daalde 4 procent en Amazon verloor bijna 6 procent. De Nasdaq, waar talloze technologiefondsen onder vallen, verloor 2,4 procent tot 12.821,23 punten.

Softwaregroep Microsoft was met een plus van ruim 3 procent de duidelijke winnaar. Het bedrijf achter het Windows-besturingssysteem maakte afgelopen kwartaal meer winst dan experts hadden verwacht. Microsoft profiteerde van een sterke groei in clouddiensten en -systemen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

Israël en Hamas

Naast de techsector besteedden beleggers ook veel aandacht aan de ontwikkelingen rondom de oorlog tussen Israël en Hamas en de schommelingen in de rente op de Amerikaanse obligatiemarkten. De Dow Jones-index eindigde 0,3 procent lager op 33.035,93 punten en de bredere S&P 500 daalde 1,4 procent naar 4186,77 punten, terwijl de olieprijs zo’n 2 procent steeg.

Ook Boeing boekte resultaten. De Amerikaanse vliegtuigbouwer wist zijn nettoverlies het afgelopen kwartaal terug te brengen tot 1,6 miljard dollar, tegen 3,3 miljard een jaar eerder. Door productieproblemen verwacht het bedrijf minder 737 vliegtuigen te kunnen leveren. Dit jaar zullen het er 375 tot 400 zijn. Voorheen werden 400 tot 450 vliegtuigen verwacht. Het aandeel daalde 2,5 procent.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *