Kleine groei in het aantal donorweigeraars: zo’n 30.000 mensen geven geen toestemming | Binnenland



CBS-cijfersHet aantal Nederlanders dat na hun overlijden geen organen wil doneren is het afgelopen jaar licht gegroeid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal hebben in 2022 zo’n 30.000 mensen in het Donorregister aangegeven dat zij niet instemmen met orgaandonatie. Aan de andere kant zijn er 13.000 mensen die precies dat doen.

Opvallend: van de 30.000 ‘nieuwe’ donorweigeraars hadden er een jaar eerder 10.000 expliciet ingestemd met orgaandonatie. De rest had nog niet eerder een keuze gemaakt en werd met ‘geen bezwaar’ opgenomen in het Donorregister. Dit betekent dat na hun overlijden een arts in overleg met de nabestaanden bepaalt wat er gebeurt.

Tot 2020 moest er expliciet gekozen worden voor het doneren van organen en weefsels na overlijden. De mensen die geen keuze maakten, stonden ook niet in het register. Met de invoering van de Donorwet is bepaald dat alle volwassen inwoners van Nederland in het Donorregister worden opgenomen, tenzij zij bij hun registratie ‘bezwaar tegen orgaandonatie’ aangeven. “Sinds die wet is het aantal mensen dat een keuze maakt flink toegenomen”, zegt Luuk Hovius van het CBS. In totaal hebben inmiddels 10,7 miljoen Nederlanders hun keuze in het register ingevuld.

Ouderen en Urk

Vooral jongeren hebben nog geen keuze gemaakt, zegt Hovius. Zij hebben dus automatisch geen bezwaar tegen orgaandonatie. Van de 18 tot 25-jarigen gaat het om 38 procent. “Als ze ouder worden, denken ze er misschien nog een keer over na.”

Van de volwassenengroep staat 31 procent ‘geen bezwaar’ geregistreerd; bij ouderen was dit aandeel 15 procent. Volwassenen geven meestal expliciete toestemming voor orgaandonatie. Mensen boven de 75 weigeren het meest. Hovius: “Religieuze overtuigingen kunnen daarbij een rol spelen.”

In de gemeenten Goirle, Voerendaal en Stein heeft het merendeel van de inwoners een keuze gemaakt, namelijk 81 procent. Diemen en Amsterdam hebben procentueel de minste inschrijvingen (62 procent). Op Urk en Neder-Betuwe wonen de meeste mensen die geen toestemming geven voor orgaandonaties. Hovius: “Dit zijn strikt religieuze gemeenschappen. De kans is groot dat zij dit, net als de groep ouderen, doen uit religieuze overtuiging. In Oost Gelre en Rozendaal wonen de meeste mensen die expliciet toestemming geven.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *