Speakersoap eindigt met verrassende uitverkiezing van uiterst religieuze jurist Mike Johnson

[ad_1]

De onbekende en onervaren Republikein Mike Johnson slaagde woensdag waar meerdere hoogvliegers uit zijn groep de afgelopen weken faalden. Hij wist de meest radicale en meest gematigde leden van zijn partij voor zich te winnen en werd de verrassende nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Zijn verkiezing, die unaniem was onder de partijleden, was zo’n verrassing voor hem dat zijn vrouw niet op tijd uit zijn thuisstaat Louisiana kon vliegen om het mee te maken.

Na een maand van openlijk gevochten interne strijd die politieke carrières beschadigde en de Amerikaanse besluitvorming tot stilstand bracht, beloofde Johnson zijn groep te verenigen, met de Democraten samen te werken om de federale regering open te houden en de steun voor Israël vast te houden. Maar de uiterst religieuze advocaat heeft een wankele machtsbasis en erft een gespleten factie die zich voorbereidt op de verkiezingen van volgend jaar. Democraten vrezen dat er geen afspraken kunnen worden gemaakt met de bondgenoot van Donald Trump, maar zien zijn zwakte en oerconservatisme ook als een kans om volgend jaar het Huis van Afgevaardigden te heroveren.

Zwaar religieus

Johnson (51) is sinds 2017 vertegenwoordiger, maar stond tot zijn plotselinge kandidatuur deze week eigenlijk alleen bekend vanwege zijn steun aan Trump in zijn pogingen om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 ongedaan te maken. Hij wordt veel meer gedreven door zijn christelijke overtuigingen dan door zijn liefde voor Trump. Johnson is een van de drijvende krachten achter Republikeinse initiatieven om abortus landelijk te verbieden. Hij wil seksuele voorlichting op scholen aan banden leggen. En hij heeft ervoor gepleit om homoseksualiteit strafbaar te stellen.

“Ik geloof niet in toeval”, zei Johnson woensdag in zijn overwinningstoespraak. ‘Ik geloof dat God… ons naar dit specifieke moment heeft geleid.’ Vervolgens grapte hij dat zijn vrouw uitgeput is van al het bidden dat ze de afgelopen weken heeft gedaan. Ook vertelde hij over zijn jeugd, als zoon van een 17-jarige moeder en een vader die ernstig gewond raakte tijdens zijn werk als brandweerman.

Lees ook
Terwijl de Republikeinse Partij in chaos verkeert, kan Biden zichzelf presenteren als een ervaren leider

President Biden omhelst premier Netanyahu bij aankomst in Tel Aviv, Israël, afgelopen woensdag.

De belangrijkste kwalificatie van Mike Johnson waarmee hij woensdag de verkiezingen won, is dat hij een beminnelijk man is zonder vijanden in de partij. Hij heeft nooit leiding gegeven aan een grote commissie in het Huis van Afgevaardigden, noch is hij een ster op het gebied van fondsenwerving, een andere belangrijke rol van de voorzitter. Met een krappe meerderheid van 221 Republikeinen tegenover 212 Democraten kan hij het zich niet veroorloven de steun van partijleden te verliezen. Omdat het Witte Huis en de Senaat in democratische handen zijn, kan hij niets wezenlijks gedaan krijgen zonder met die partij samen te werken. Democratische collega’s zeiden woensdag in Amerikaanse media dat ze hem hadden moeten googlen om te weten wie hij is.

Uitputtende interne strijd

De functie van voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is vacant sinds acht radicale Republikeinen begin oktober hun eigen leider Kevin McCarthy afzetten nadat hij een financieringsovereenkomst had gesloten met de Democraten. Daarna stelden een tiental van de 221 Republikeinen zich kandidaat voor hun ambt. De gematigden Steve Scalise en Tom Emmer onthielden zich van een plenaire stemming over hun kandidatuur omdat ze vonden dat het Trumpiaanse kamp in hun partij niet aan boord was. Populist Jim Jordan doorstond drie vernederende stemrondes waarin meer traditionele Republikeinen hem de baan ontzegden.

Het was precies zijn onduidelijkheid die Johnson woensdag hielp toen de factie uitgeput was door interne conflicten en het gebrek aan leiderschap midden in de Gaza-oorlog beschamend werd. Voormalig voorzitter McCarthy noemde hem ‘een vriend, een strijder en een principiële conservatief’. Donald Trump had hem eerder op de dag gezegend. ‘Ik vind hem een ​​geweldige president’, zei de oud-president in de wandelgangen van de rechtbank in New York waar hij een boete kreeg. “Ik heb niets negatiefs over hem gehoord”, zei Trump.

Er heerst opluchting nu de sprekersoap voorbij is en de Kamer weer beslissingen kan nemen. Hoofdpunt op de agenda is het pakket van 105 miljard dollar (bijna een miljard euro) aan hulp voor Oekraïne, Israël en de grenscontrole. De vraag is of de Republikeinen, onder wie de steun voor Oekraïne steeds impopulairer wordt, met die combinatie zullen instemmen omdat Israël en immigratie hun speerpunten zijn. Bovendien moet er binnen drie weken een akkoord worden bereikt om de federale overheid open te houden en zo een nieuwe shutdown te voorkomen.

Om dit te bereiken zullen de Democraten met Johnson willen samenwerken. Maar een campagnecomité van die partij verspreidde onmiddellijk een memo waarin werd opgetogen dat zo’n conservatieve voorzitter van het Huis van Afgevaardigden de Democraten zou kunnen helpen districten terug te winnen waar de verkiezingen dichtbij zijn. “De Republikeinen slaken misschien een kortzichtige zucht van verlichting nu ze een nieuwe president hebben gekozen”, citeerde Politico. “Maar hun beslissing om een ​​anti-abortus-extremist te promoten die heeft aangedrongen op het ondermijnen van de sociale zekerheid en Medicare en die een van de belangrijkste architecten is van de illegale poging om de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken, zal ervoor zorgen dat ze in 2024 de meerderheid zullen verliezen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *