Egelopvang Hollandscheveld overspoeld met verzwakte jonge egels: ‘Ze zijn veel te mager om te overleven’



Het gaat slecht met de egel, horen we bijna elk najaar. Maar deze keer is het nog erger dan normaal. Dat zien ze ook bij ‘t Egelhuus in Hollandscheveld.

“Sommige egels wegen nog geen 200 gram als ze hierheen worden gebracht”, verzucht Linda de Jong, eigenaresse van een egelopvang. ‘t Egelhuus in Hollandscheveld. ‘Dat is niet genoeg om de winter te overleven. Hiervoor moeten ze eigenlijk minimaal 500 gram wegen.”

De egelopvang is ieder jaar erg druk in de maanden september, oktober en november, maar nog nooit was het zo druk als dit jaar, vertelt De Jong. “Het zijn allemaal jonge dieren die nu binnenkomen. Vorig jaar stond de teller tussen de 275 en in december 300, dat hebben we nu al overtroffen. En nog steeds kloppen er dagelijks mensen bij ons aan met een gevonden egel.”

Wat is de oorzaak?

Ook in andere opvangcentra in Nederland is het ongekend druk, weet De Jong. De slechterik? Wellicht is het een toevallige samenloop van omstandigheden die ervoor heeft gezorgd dat moederegels dit jaar hun kroost te vroeg in de steek hebben gelaten om zich te kunnen versterken voor de winter. De droge zomer speelt een rol en ook het aantal insecten lijkt ieder jaar verder af te nemen.

“Zeker als het zo droog is als afgelopen zomer kruipen de wormen en insecten die nog leven diep de grond in”, zegt De Jong. “Voor een egelmoeder wordt het dan heel moeilijk om genoeg voedsel te vinden om een ​​nestje groot te brengen.”

Bij ‘t Egelhuus, dat De Jong samen met haar man Eddy runt, zijn de meeste van de twintig ligboxen in de blokhut vol. Als een egel mager en gevoelloos aankomt, gaat hij meestal eerst de broedmachine in. Na de nodige controles en eventuele medische hulp kan de egel vervolgens samen met de andere egels naar de blokhut.

Het is niet meer mogelijk om het uit te schakelen

Deze egels op korte termijn vrijlaten is niet mogelijk, legt De Jong uit terwijl ze een exemplaar uit een van de kooien haalt. En dus gaan de jonge egeltjes, als ze voldoende sterk zijn, naar allerlei plekken waar ze met vrijwilligers overwinteren. De Jong noemt zo’n plek een ‘retraiteadres’. En die zijn in deze tijd hard nodig. Net als donaties.

‘Daar moeten we op vertrouwen’, zegt ze. “Vooral oude handdoeken en kattenvoer zijn nodig. En ook vrijwilligers die één dag in de week de kooien willen schoonmaken, kunnen zich aanmelden.”

Iedereen die iets voor egels in de eigen tuin wil doen, doet er goed aan om kunstgras en tegels zoveel mogelijk te verwijderen. En plaats je schutting niet lager dan 10 centimeter boven de grond. “Dat is genoeg voor egels om onder te kruipen”, zegt De Jong. “En je kunt het hele jaar door veilig kattenvoer aanvullen. Hetzelfde doen we met de vogels. Je helpt de egels enorm.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *