LIVE | Iraanse minister brengt verrassingsbezoek aan aartsvijand VS, journalist verliest gezin bij luchtaanval | Israël en Hamas in oorlog

[ad_1]

07:19

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken is in de VS aangekomen voor een verrassingsbezoek, in de marge van de oorlog tussen Israël en de radicale Palestijnse organisatie Hamas. Bezoeken van Iraanse topleiders aan de VS zijn uitzonderlijk, want Iran beschouwt Washington als een aartsvijand.

Buitenlandminister Hossein Amir-Abdollahian kwam woensdagavond laat (lokale tijd) aan in New York, meldt zijn ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de verklaring wil de minister de belangen van de Palestijnen steunen op een VN-bijeenkomst. De Palestijnen krijgen ook de steun van de Hezbollah-militie in Libanon, die op haar beurt wordt gesteund door Iran en Israël als vijand ziet.

Iran ontkent betrokken te zijn bij de aanval van Hamas. De VS vrezen echter dat Iran zal beslissen om op de een of andere manier direct betrokken te raken in het conflict.

02:04

Nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een nieuwe voorzitter heeft, heeft het meteen een resolutie aangenomen ter ondersteuning van Israël. De tekst werd goedgekeurd met 412 stemmen voor en 10 tegen. In de tekst staat dat Israël ‘zich verdedigt tegen de barbaarse oorlog die door Hamas en andere terroristen werd gelanceerd’.

Mike Johnson, een relatief onbekende Republikein uit Louisiana en een aanhanger van voormalig president Donald Trump, werd woensdag verkozen tot nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Daarmee komt er een einde aan drie weken van impasse, na het ontslag van Kevin McCarthy.

00:24

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Hamas opgeroepen om aan te tonen dat alle mensen die gegijzeld zijn nog leven, en om ze onmiddellijk om gezondheidsredenen vrij te laten. Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) moet toegang tot de gegijzelden krijgen voor medische zorg.

De WHO maakt zich volgens directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus ‘ernstige zorgen’ over de gezondheid van de mensen die vastgehouden worden. ,,Veel van de gijzelaars, onder wie kinderen, vrouwen en ouderen, hadden bestaande gezondheidsklachten waar ze dringende en voortdurende zorg en behandeling voor nodig hebben. Het psychische trauma waar de ontvoerden en de families mee te maken krijgen, is dringend en psychosociale ondersteuning is heel belangrijk.”

23:44
Gisteren

De Qatarese nieuwszender Al Jazeera heeft een verklaring vrijgegeven nadat een van zijn journalisten in Gaza zijn vrouw, zoon en dochter verloor bij wat volgens de krant een Israëlische luchtaanval was.

De Arabische correspondent Wael Al-Dahdouh verscheen live in de ether terwijl hij de lichamen van zijn familieleden vasthield in het ziekenhuis. De zender zei dat andere leden van zijn familie nog steeds vermist zijn.

Het gezin, dat oorspronkelijk in Gaza-stad woonde, ontvluchtte het Israëlische bombardement en logeerde bij familieleden in het vluchtelingenkamp Nuseirat terwijl Dahdouh in Gaza-stad achterbleef om zijn reportagewerk voort te zetten, aldus de zender.


In de verklaring veroordeelt Al Jazeera de ‘moord’ op de gezinsleden van journalist Wael Al-Dahdouh. ‘De willekeurige aanval door de Israëlische bezettingsmacht resulteerde in het tragische verlies van zijn vrouw, zoon en dochter, terwijl de rest van zijn familie onder het puin ligt begraven. Hun huis was het doelwit van het Nuseirat-kamp in het centrum van Gaza, waar ze hun toevlucht hadden gezocht nadat ze ontheemd waren geraakt door het aanvankelijke bombardement in hun buurt, na de oproep van premier Netanyahu aan alle burgers om naar het zuiden te verhuizen. Al Jazeera maakt zich grote zorgen over de veiligheid en het welzijn van onze collega’s in Gaza en houdt de Israëlische autoriteiten verantwoordelijk voor hun veiligheid.’


Qatar is een belangrijke steunpilaar van Hamas. Al Jazeera krijgt daardoor ook hevige kritiek dat het de de Palestijnse islamitische terreurbeweging terreurbeweging steunt in haar oorlog tegen Israël. 

23:35
Gisteren

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn al 6.546 Palestijnen gedoodvoornamelijk burgers onder wie 2.704 kinderen, tijdens de Israëlische vergeldingsacties voor de massamoord op ongeveer 1.400 Israëli’s op 7 oktober.

In de laatste 24 uur ging het om 756 doden, onder wie 344 kinderen, in de afgelopen 24 uur. Daarnaast vielen er in totaal 17.439 gewonden, aldus het ministerie. 

Het is niet mogelijk om deze cijfers onafhankelijk te verifiëren.

De Amerikaanse president Joe Biden trekt het aantal burgerslachtoffers in Gaza, zoals gerapporteerd door de Hamas-autoriteiten, in twijfel. ,,Ik heb er geen idee van of de Palestijnen de waarheid vertellen over hoeveel mensen er zijn vermoord. Ik ben er zeker van dat er onschuldigen zijn gedood, en dat is de prijs voor het voeren van oorlog. Maar ik heb geen vertrouwen in het aantal dat de Palestijnen gebruiken”, zei hij woensdag in het Witte Huis.


23:02
Gisteren

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag gewaarschuwd dat het conflict van Israël met Hamas zich tot ver buiten het Midden-Oosten zou kunnen verspreiden en zei dat het verkeerd was dat onschuldige vrouwen, kinderen en oude mensen in Gaza worden gestraft voor de misdaden van anderen.

Poetin, die de opmerkingen maakte tijdens een bijeenkomst in het Kremlin met Russische religieuze leiders van verschillende geloofsovertuigingen, zei dat het bloedvergieten in de regio moet stoppen. Hij zei dat hij andere wereldleiders telefonisch had verteld dat als dat niet gebeurt, er een risico bestaat op een veel grotere ‘brand’.

,,Onze taak vandaag, onze hoofdtaak, is het stoppen van het bloedvergieten en het geweld”, aldus Poetin volgens een transcriptie van de bijeenkomst in het Kremlin. ,,Anders zal een verdere escalatie van de crisis gepaard gaan met ernstige en uiterst gevaarlijke en destructieve gevolgen. En niet alleen voor het Midden-Oosten.”

In opmerkingen waarin hij het Westen bekritiseerde, zei hij dat bepaalde niet nader genoemde krachten verdere escalatie probeerden uit te lokken en zoveel mogelijk andere landen en volkeren bij het conflict te betrekken. Het doel, zei hij, is ‘een echte golf van chaos en wederzijdse haat te lanceren, niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook ver daarbuiten. Met dit doel proberen ze onder meer in te spelen op de nationale en religieuze gevoelens’ van miljoenen mensen.”

Poetin betuigde zijn condoleances aan de families van Israëli’s en burgers van andere landen die door Hamas werden gedood of verwond tijdens de bloedige aanval van 7 oktober.

Moskou blijft volgens hem pleiten voor een tweestatenoplossing voor de Palestijns-Israëlische kwestie, iets wat volgens hem de enige manier was om tot een langetermijnoplossing te komen. Hij maakte echter duidelijk dat hij vind dat Israël ongelijk heeft door Gaza te blijven bombarderen als vergelding voor de slachting en gijzeling van Israëlische burgers door Hamas. ,,Het is ons ook duidelijk dat onschuldige mensen niet verantwoordelijk mogen worden gehouden voor misdaden gepleegd door anderen”, aldus Poetin.

,,De strijd tegen het terrorisme kan niet worden gevoerd volgens het beruchte principe van collectieve verantwoordelijkheid als oude mensen, vrouwen, kinderen, hele gezinnen en honderdduizenden mensen zonder onderdak, voedsel, water, elektriciteit en medische zorg achterblijven.”


22:55
Gisteren

Resoluties van Rusland en de Verenigde Staten over de oorlog tussen Israël en Hamas hebben het in de VN-Veiligheidsraad niet gehaald. Het Amerikaanse voorstel werd tegengehouden door China en Rusland. Het Russische voorstel werd ook gevetood, maar kreeg sowieso onvoldoende steun.

De Amerikaanse resolutie veroordeelde onder meer terreuraanslagen van Hamas, benadrukte dat Israël zich mag verdedigen en riep op tot gevechtspauzes voor humanitaire hulp. Tien leden van de Veiligheidsraad stemden voor, drie tegen en twee onthielden zich van stemming, waarmee het vanwege de veto’s werd verworpen.

Rusland en China waren naar eigen zeggen tegen het Amerikaanse voorstel omdat ze een oproep tot een staakt-het-vuren misten. Een oproep tot een bestand stond wel in het Russische voorstel, maar dat omschreef de Amerikaanse vertegenwoordiging op haar beurt als ‘te kwader trouw’ en niet concreet genoeg. Het Verenigd Koninkrijk miste een bevestiging van het Israëlische recht op zelfverdediging. Die twee landen stemden tegen. Vier anderen stemden voor, negen onthielden zich van stemming.

Het is in de VN-Veiligheidsraad niet per se nodig dat alle landen het eens zijn om een resolutie aan te nemen, maar er moet wel steun zijn van de permanente leden. Dat zijn naast Rusland en China ook de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Vorige week werden ook al twee resoluties over de oorlog gevetood.

Rusland en China hebben hun veto uitgesproken over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, opgesteld door de VS, waarin niet werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren en werd gesteld dat Israël het recht had zichzelf te verdedigen.

22:10
Gisteren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft de premier van Qatar naar eigen zeggen gevraagd de retoriek van staatsomroep Al Jazeera over de oorlog in Gaza te verzachten.

Blinken zei maandag in een gesprek met een groep leiders van de Amerikaans-Joodse gemeenschap dat hij de regering van Qatar had gevraagd haar publieke houding ten opzichte van Hamas te veranderen, meldde het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, daarbij verwijzend naar mensen die de bijeenkomst bijwoonden.

Blinken zei dat hij de Qatarezen had gevraagd ‘het volume van de berichtgeving van Al Jazeera zachter te zetten omdat deze vol staat met opruiing tegen Israël’, aldus een bron.


20:52
Gisteren

De Amerikaanse president Joe Biden zei woensdag dat hij gelooft dat Israël zijn burgers moet verdedigen en tegelijkertijd onschuldige burgers in Gaza moet beschermen die het slachtoffer zijn van het conflict tussen Israël en Hamas.

,,Israël moet alles doen wat in zijn macht ligt om onschuldige burgers te beschermen, hoe moeilijk dat ook is”, zei Biden tijdens een persconferentie als onderdeel van een bezoek aan het Witte Huis van de Australische premier Anthony Albanese.

Biden zei ook dat de regio zich moet voorbereiden op het einde van het Israëlisch-Hamas-conflict en ‘wat daarna komt’ en dat de VS hun standpunt over een ‘tweestatenoplossing’ voor Israëliërs en Palestijnen handhaafden.

Biden uitte ook zijn bezorgdheid over ‘extremistische kolonisten’ die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever aanvallen, en beschuldigde hen ervan olie op het vuur te gooien. ,,Ze vallen Palestijnen aan op plaatsen waar ze recht op hebben”, sprak hij.


18:44
Gisteren

Meer dan de helft van de naar schatting 220 gijzelaars die door de Palestijnse terreurbeweging Hamas worden vastgehouden, heeft buitenlandse paspoorten uit 25 verschillende landen. Dat maakte de Israëlische regering woensdag bekend.

Het gaat volgens haar om 138 gijzelaars, onder wie 54 Thaise staatsburgers, 15 Argentijnen, 12 Duitsers, 12 Amerikanen, zes Fransen en zes Russen. Van velen werd aangenomen dat ze de dubbele Israëlische nationaliteit hadden, maar sommigen, zoals de Thais en vijf Nepalese gijzelaars, hadden dat vrijwel zeker niet. Er was ook een Chinese gijzelaar, een Sri Lankaan, twee uit Tanzania en twee uit de Filipijnen.

Bij het verstrekken van bijgewerkte cijfers zei de regering ook dat 328 mensen uit 40 landen als dood of vermist zijn bevestigd na de verrassende aanval van 7 oktober door Hamas-strijders op Zuid-Israël. Thais vormen de grootste groep met 24 bevestigde doden en 21 vermisten. Thailand is volgens overheidsgegevens een van de grootste bronnen van arbeidsmigranten in Israël, met ongeveer 30.000 werknemers in de landbouwsector.

Onder andere buitenlandse naties die zware verliezen leden, waren de Verenigde Staten (34 doden en vijf vermisten), Oekraïne (25 doden en twee vermisten), Frankrijk (23 doden en één vermiste) en Rusland (23 doden en vier vermisten).

Daarnaast werden vijf Chinese burgers gedood en wordt er één vermist. Nepal kreeg te horen dat vijf onderdanen zijn gedood en vijf worden vermisten. In totaal kwamen bij de Hamas-aanval naar schatting 1.400 mensen om het leven.

17:59
Gisteren

Een school van de VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnen (UNRWA) in de stad Rafah, die 4.600 mensen onderdak biedt, heeft ernstige bijkomende schade opgelopen door een aanval van dichtbij, zo meldde de vluchtelingenorganisatie woensdag.

Door de aanval werd volgens haar één burger gedood en raakten 44 anderen gewond, onder wie negen kinderen. In de afgelopen 24 uur zijn nog eens drie UNRWA-medewerkers gedood, wat het totaal op 38 doden brengt sinds het begin van de oorlog met Israël op 7 oktober, aldus de verklaring.

De VN-organisatie gaf geen details over de datum en toedracht van de aanval. Egyptische media meldden dinsdagochtend dat de school het doelwit was van Israëlische raketten.

De UNRWA waarschuwde gisteravond dat het zijn activiteiten in Gaza vanaf woensdagavond zou moeten stopzetten vanwege een gebrek aan brandstof. Directeur-generaal Philippe Lazzarini had zondag al gewaarschuwd dat de brandstof van de organisatie woensdag op zou raken.

Zonder brandstof zal er geen water zijn en geen functionerende ziekenhuizen en bakkerijen. Zonder brandstof zal de hulp de mensen in wanhopige nood niet bereiken. Zonder brandstof zal er geen humanitaire hulp zijn. Geen brandstof zal de kinderen, vrouwen en mensen van Gaza verder wurgen’, luidde het.

Als reactie op de waarschuwing plaatste het Israëlische leger op X, voorheen Twitter, een foto van wat volgens haar brandstoftanks zijn in Gaza met als bijschrift: ‘Ze bevatten meer dan 500.000 liter brandstof. Vraag Hamas of je er een paar mag hebben.’


17:47
Gisteren

Frankrijk stuurt een hospitaalschip naar het oosten van de Middellandse Zee om de ziekenhuizen in de Gazastrook te ondersteunen. Dat maakte de Franse president Emmanuel Macron woensdag bekend in Caïro. Hij voegde eraan toe dat een vliegtuig met medisch materiaal donderdag in Egypte aankomt.

Het marineschip ‘vertrekt de komende 48 uur uit Toulon‘, zei Macron na een gesprek met zijn Egyptische ambtgenoot Abdel Fattah al-Sissi. ,,Een Frans vliegtuig landt morgen op uw grondgebied om medisch materiaal te leveren.” De president preciseerde dat ‘andere vliegtuigen zullen volgen’. 

Bij de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober in Israël zijn 31 Fransen gedood, aldus nog Macron. Negen anderen worden gegijzeld door de extremistische Palestijnse organisatie, voegde hij eraan toe. 

De Franse president riep er in Caïro toe op ‘eindelijk tot de tweestatenoplossing te komen, waarbij Israël en Palestina zij aan zij bestaan in vrede en veiligheid’. ,,Het is niet omdat dit een oud idee is, dat het versleten is.”  

Macron ontmoette behalve president al-Sissi ook koning Abdoellah II van Jordanië, na een bezoek dinsdag aan Israël en de bezette Palestijnse gebieden.

Volgens het Franse persbureau AFP vertrok het hospitaalschip Tonnerre woensdag omstreeks 16 uur vanuit de marinehaven Toulon richting Gaza.17:21
Gisteren

Israël heeft ingestemd met een verzoek van de VS om de invasie van Gaza voorlopig uit te stellen zodat Washington zijn luchtverdediging naar de regio kan sturen om Amerikaanse troepen te beschermen. Dat meldde de Wall Street Journal woensdag, daarbij verwijzend naar Amerikaanse en Israëlische functionarissen.

Het Pentagon probeert een tiental luchtverdedigingssystemen in de regio in te zetten, onder meer voor Amerikaanse troepen die dienen in Irak, Syrië, Koeweit, Jordanië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, om hen te beschermen tegen raketten en raketten. Amerikaanse functionarissen hebben de Israëli’s er tot nu toe van overtuigd om te wachten totdat deze stukken later deze week kunnen worden geplaatst.

Israël houdt bij zijn planning ook rekening met de inspanningen om humanitaire hulp te verlenen aan burgers in Gaza, evenals met diplomatieke inspanningen om meer gijzelaars te bevrijden die door Hamas worden vastgehouden, zeiden functionarissen.

Premier Benjamin Netanyahu zei woensdag in een televisieverklaring dat Israël zich voorbereidt op een grondinvasie maar hij weigerde details te geven over de operatie. Het besluit over wanneer troepen de Palestijnse enclave binnentrekken die wordt gecontroleerd door Hamas, wordt volgens hem genomen door het speciale oorlogskabinet van de regering, waartoe ook de leider van een van de centristische oppositiepartijen behoort. 


17:08
Gisteren

Israël heeft woensdag de bewering van de Turkse president Tayyip Erdogan verworpen dat de Palestijnse militante groep Hamas ‘geen terroristische organisatie‘ is.

‘Israël verwerpt van harte de harde woorden van de Turkse president over de terroristische organisatie Hamas’, schreef woordvoerder Lior Haiat van het ministerie van Buitenlandse Zaken op X, voorheen Twitter.

‘Zelfs de poging van de Turkse president om de terroristische organisatie te verdedigen en zijn opruiende woorden zullen de verschrikkingen die de hele wereld heeft gezien niet veranderen’, schreef Haiat.


16:47
Gisteren

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi heeft samen met zijn Franse tegenhanger Emmanuel Macron Israël woensdag opgeroepen een ‘grondoffensief in Gaza’ te vermijden omdat dit ‘een groot aantal burgerslachtoffers’ zal veroorzaken.

Sissi zei volgens Franse media niets over Macrons idee om de internationale coalitie tegen IS uit te breiden naar Hamas. De Franse president lanceerde zijn voorstel dinsdag tijdens een bezoek aan Israël. Israël maakt geen deel uit van de internationale anti-IS-coalitie in Irak en Syrië. Wel zei premier Netanyahu dat de oorlog tegen Hamas ‘een gevecht van iedereen is’.

Het is onduidelijk hoe concreet Macrons voorstel is om de coalitie van 86 landen, waaronder Nederland, te betrekken bij de oorlog tegen Hamas. Wel zei hij dat de strijd tegen de Palestijns islamitische terreurbeweging ‘zonder genade, maar niet zonder regels moet gebeuren’.

Op de 19de dag van de oorlog tussen Israël en de Palestijns islamitische terreurbeweging Hamas lijkt een invasie van de Gazastrook steeds dichterbij te komen. De oorlog begon op 7 oktober met een ongekende verrassingsaanval op Israël, gevolgd door vergeldingsaanvallen. 


16:25
Gisteren

De Jordaanse koningin Rania heeft westerse leiders ervan beschuldigd te meten met twee maten als het gaat om de Palestijnse doden die vallen door Israëlische aanvallen op Gaza. ,,We hebben in de afgelopen weken een flagrante dubbele standaard gezien in de wereld”, zei Rania dinsdag in een interview met Christiane Amanpour van CNN.

,,Op 7 oktober stond de wereld onmiddellijk achter Israël en zijn recht om zichzelf te verdedigen en de aanval werd veroordeeld. Maar de afgelopen weken zien we alleen stilte in de wereld“, sprak Rania. 

Na de aanval van Hamas voerde Israël veel aanvallen uit op doelen in de Gazastrook. Daarbij zijn al duizenden doden gevallen, onder wie veel burgers. ,,Er is zoveel menselijk lijden en de wereld roept niet eens om een staakt-het-vuren“, vervolgt de koningin. ,,De stilte is dus oorverdovend en voor velen in onze regio maakt het de westerse wereld medeplichtig“.

Rania, zelf van Palestijnse komaf, herhaalde in het gesprek ook het standpunt van het Jordaanse koninkrijk. ,,Jordanië heeft zijn standpunt duidelijk gemaakt. Wij veroordelen het doden van burgers, of ze nu Palestijns of Israëlisch zijn.”


16:12
Gisteren

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft woensdag de beschuldigingen afgewezen dat hij Hamas-aanvallen op Israël rechtvaardigde in zijn toespraak voor de Veiligheidsraad, gisteren.

,,Ik ben geschokt door de onjuiste voorstellingen in sommige van mijn verklaringen alsof ik terreurdaden van Hamas rechtvaardigde. Dit is onjuist. Het was het tegenovergestelde“, zei hij tegen journalisten. ,,Ik geloof dat het nodig is om de zaken recht te zetten, vooral uit respect voor de slachtoffers en hun families.”

Guterres kwam onder vuur te liggen nadat hij de aanvallen van het Israëlische leger in de Gazastrook dinsdag als ‘duidelijke schendingen van het internationaal humanitair recht‘ had bestempeld. 

Guterres veroordeelde ook de terroristische aanval die de extremistische Palestijnse organisatie Hamas op 7 oktober uitvoerde, maar beklemtoonde dat die aanval ‘niet in een vacuüm‘ plaatsvond. Hij verwees daarbij naar ’56 jaar verstikkende bezetting’ van de Palestijnse gebieden door Israël.

De topman van de Arabische Liga liet eerder vandaag weten dat hij achter de VN-topman staat en riep ook op om Guterres te steunen. Secretaris-generaal Ahmed Aboul Gheit ziet de voornamelijk Israëlische kritiek als ‘een beschamende aanval die tot doel heeft elke stem die de waarheid spreekt het zwijgen op te leggen‘, zo bleek woensdag uit een verklaring van de liga. De ophef wordt ook afgedaan als ‘morele en politieke chantage’.


15:54
Gisteren

The New York Times zet na een grondige analyse vraagtekens bij een van de video’s die veelvuldig wordt gebruikt als ‘bewijsstuk’ dat een verdwaalde Palestijnse raket op de grond viel en een dodelijke explosie veroorzaakte in het Al-Ahli Arab ziekenhuis in Gaza Stad. 

Op de video is te zien hoe een projectiel door de verduisterde lucht boven Gaza schiet en in de lucht explodeert. Seconden later is nog een explosie op de grond te zien. Maar na een gedetailleerde visuele analyse concludeert de Amerikaanse krant dat de videoclip – afkomstig van een livestream van een Al Jazeera televisiecamera in de nacht van 17 oktober – iets anders laat zien. De raket die op de video te zien is, heeft hoogstwaarschijnlijk niet de explosie in het ziekenhuis veroorzaakt. De raket ontplofte in de lucht ongeveer twee mijl verderop, ontdekte The Times, en is een niet gerelateerd aspect van de gevechten die zich die nacht boven de grens tussen Israël en Gaza afspeelden.

De bevindingen van de krant geven geen antwoord op de vraag wat de ontploffing in het Al-Ahli Arab ziekenhuis heeft veroorzaakt en wie er verantwoordelijk is. De bewering van Israëlische en Amerikaanse inlichtingendiensten dat een mislukte Palestijnse raketlancering de schuldige is, blijft wel aannemelijk.

15:32
Gisteren

De leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemmen woensdag over twee rivaliserende resoluties over de oorlog tussen Israël en Hamas, melden diplomaten. Zowel de Verenigde Staten als Rusland hebben een resolutie opgesteld om een oplossing te vinden voor de humanitaire situatie in de Gazastrook.

Beide landen willen dat noodhulp het gebied in kan om te voldoen aan de grote tekorten in Gaza. Er zijn tekorten aan onder meer water, geneesmiddelen, voedsel en brandstof. Het verschil tussen de resoluties is dat de VS oproepen tot gevechtspauzes om de hulp toe te staan het gebied in te trekken, terwijl Rusland vraagt om een humanitair staakt-het-vuren. Washington zei eerder dat een volledige wapenstilstand op dit moment ongewenst is, omdat dat in het voordeel van Hamas zou werken. Een pauze zou minder formeel zijn.

Brazilië stelde vorige week al een resolutie op voor humanitaire pauzes, maar toen gebruikten de VS hun veto in de Veiligheidsraad. De Amerikanen zeiden dat er meer tijd nodig was om diplomatieke resultaten te boeken en waren teleurgesteld dat er niet in de resolutie stond dat Israël het recht had om zich te verdedigen tegen de aanvallen van Hamas. De VS kwamen daarom zaterdag met een eigen voorstel. Dinsdag kondigde Rusland aan dat niet te kunnen steunen en dat het daarom een resolutie zou opstellen voor een staakt-het-vuren, een idee dat door veel Arabische landen gesteund wordt.

14:47
Gisteren

Het door Cidi aangeklaagde Instagramaccount CestMocro zegt in een reactie nooit te hebben aangezet tot jodenhaat. ‘En dat zullen wij ook nooit doen’, meldt het account onder een Instagrampost. ‘Wij komen op voor de onschuldige burgers die nu al ruim twee weken lang worden vermoord in Gaza.’

 Het Cidi (Centrum Informatie en Documentatie Israël) deed woensdag aangifte  tegen de eigenaar van het Instagramaccount wegens het aanzetten tot haat en geweld tegen Joden. Ook tegen reageerders op het platform is aangifte gedaan. Cidi heeft demissionair premier Mark Rutte en demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz laten weten dat er ‘enorme zorgen’ zijn over uitingen die op het platform worden gedaan. 

Het account heeft een miljoen volgers en dat zijn vooral jongeren. Een ander Instagramaccount van dezelfde eigenaar, CestMocroTV, heeft bijna 400.000 volgers. In de reacties komen veel antisemitische uitlatingen voor. ‘Ze gaan over alle grenzen en zijn diep beledigend voor de Joodse gemeenschap in ons land. Ze zijn schokkend, verwerpelijk en zetten aan tot haat en geweld tegen Joden. Geen enkele emotie over de oorlog tussen Israël en Hamas rechtvaardigt deze huiveringwekkende uitingen‘, stelt Cidi.

Het moederbedrijf van Instagram, Meta, is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar.[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *