Extreem weer in Europa: Oostenrijk vergroot rampgebied, duizenden mensen geëvacueerd in Tsjechië | Buitenland

[ad_1]

updateHet aanhoudende extreme weer in Centraal-Europa zorgt voor veel ongemak, zoals overstromingen, stroomuitval en problemen op het spoor. In Roemenië zijn minstens vier mensen omgekomen door overstromingen. In het zuiden van Polen is het water zo hoog gestegen dat een dam is overstroomd. In Oostenrijk zijn inmiddels 42 gemeenten in het land uitgeroepen tot ‘rampgebied’ en in Tsjechië zijn duizenden mensen geëvacueerd.


Buitenlandse balie


Laatste update:
08:24

In de Tsjechische grensstreek met Polen dreigt de rivier Olza buiten haar oevers te treden. Ook elders in het land worden evacuaties gemeld. In de stad Opava bijvoorbeeld moesten duizenden mensen hun huizen verlaten vanwege het overstromingsgevaar. De stad Ceska Ves is door het stijgende water afgesloten van de buitenwereld.

De Roemeense slachtoffers werden gevonden tijdens reddingsoperaties in het gebied Galati. In het Oost-Europese land moesten ook tientallen mensen uit hun huizen worden gered. Hulpdiensten publiceerden beelden van overstroomde huizen bij de Donau. Premier Marcel Ciolacu zal naar verwachting later het getroffen gebied bezoeken.

Tekst gaat verder onder de foto.

In Tsjechië dreigt de rivier de Bela te overstromen.

In Tsjechië dreigt de rivier de Bela te overstromen. © Getty Images

Polen

Beelden gedeeld door de Poolse nieuwssite Wirtualna Polska tonen water dat over de rand van een dam stroomt. De Poolse gemeente Bystryca Klodzka, waar de dam deel van uitmaakt, meldt op X dat de hoeveelheid water ‘enorm’ is. Lager gelegen dorpen zijn geëvacueerd. De Miedzygorze-dam werd gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw en is 29 meter hoog. Tijdens de overstromingen in 1997 stroomde het water ook over de dam.

Beelden die Wirtualna Polska deelde, tonen ook rivieren die buiten hun oevers treden op talloze andere plekken in Polen. Inwoners van verschillende plekken is geadviseerd om te evacueren naar hogere verdiepingen.

Tekst gaat verder onder tweet.


In de nacht van zaterdag op zondag meldde de weerdienst dat op 85 plaatsen in Polen, voornamelijk in het zuiden en westen van het land, het water boven de waarschuwingsniveaus steeg. Op meerdere plaatsen werd een recordwaterstand gemeten.

Een weerstation in de Poolse stad Brenna heeft al 199 millimeter neerslag geregistreerd, meldt de Poolse weerdienst.

Tekst gaat verder onder de foto.

Zand zorgt ervoor dat een rivier in Polen binnen de oevers blijft.

Zand zorgt ervoor dat een rivier in Polen binnen de oevers blijft. © Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Oostenrijk

In Oostenrijk zorgt het stijgende waterpeil voor problemen, vooral in de noordoostelijke deelstaat Neder-Oostenrijk. Zo’n 5.000 brandweerlieden staan ​​paraat, vooral rond de rivieren Kamp, die uitmonden in de Donau, en Krems, waar bewoners in lager gelegen districten zijn gewaarschuwd.

Rond de rivier de Kamp ten noordwesten van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn de waterkeringen versterkt na de overstromingen in 2002. Ze zijn ontworpen om overstromingen te weerstaan ​​die statistisch gezien slechts eens in de honderd jaar voorkomen. Nu de regen aanhoudt, waarschuwen meteorologen voor nog hogere waterstanden.

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer waarschuwde zaterdag dat “de komende dagen buitengewoon moeilijk zullen zijn.”

Tsjechische Republiek

Ook Tsjechië loopt het risico op overstromingen na extreme regenval in grote delen van het land. In een paar dagen valt er ongeveer evenveel regen als gemiddeld in vier maanden. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom. In de Tsjechische hoofdstad Praag zijn maatregelen genomen om het waterpeil te reguleren.

In Brno, Tsjechië, is een ziekenhuis geëvacueerd vanwege de hoge waterstand in de stad. Meer dan 180 patiënten zijn met ambulances en brandweerwagens geëvacueerd naar andere ziekenhuizen en klinieken. Het ziekenhuis ligt aan de rivier de Svratka, die dreigt buiten zijn oevers te treden. Het water is al in de kelders terechtgekomen waar de stroomvoorziening wordt geregeld.

Ook Slowakije, Hongarije en het Duitse grensgebied ondervinden problemen door het extreme weer. Er wordt gezegd dat de weersomstandigheden te wijten zijn aan een cycloon met de naam Boris.

De rivier Bela in Mikulovice, Tsjechië.

De rivier Bela in Mikulovice, Tsjechië. © ANP / EPA

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *