Verkoop nieuwbouwhuizen naar historisch dieptepunt | Wonen

[ad_1]

De verkoop van nieuwbouwwoningen is vrijwel ingestort. In het tweede kwartaal werden er slechts 3.300 verkocht, nooit eerder noteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek er zo weinig.

In de loop van vorig jaar, toen de hypotheekrente begon te stijgen, daalde de verkoop van nieuwe huizen. In het tweede kwartaal van 2023 vonden er 56 procent minder transacties plaats dan een jaar geleden. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Volgens woningsite Funda staan ​​er momenteel ruim 21.000 nieuwe woningen en appartementen te koop, maar kopers laten dat na. Ze twijfelen over de aankoop van een nieuw huis. Vaak duurt het na aankoop anderhalf jaar voordat ze de sleutels krijgen, en wie zijn oude huis moet verkopen wist vorig jaar niet wat de prijzen zouden doen. De tijd van steeds stijgende huizenprijzen is voorbij.

Interesse

“Bovendien wordt er minder gebouwd; er worden minder vergunningen afgegeven. Dat heeft onder meer te maken met stikstof en PFAS en gemeenten zijn traag met het verlenen van vergunningen vanwege personeelstekort”, zegt econoom Frank Notten van het CBS. “En wat vooral belangrijk is, is de gestegen rente. Het is moeilijker om de aankoop te financieren. Dit zie je ook bij bestaande woningen, maar verkopers kunnen daar de prijzen verlagen. Projectontwikkelaars kunnen dat minder goed. Bouwmaterialen zijn duurder, ze hebben land gekocht. De prijzen voor nieuwbouw kunnen niet veel dalen. Mensen laten die duurdere nieuwe woning dan links liggen en kiezen voor de bestaande woning.”

Een ton duurder


Nieuwbouwwoningen zijn verschrikkelijk duur

Frank Notten, CBS

Volgens het CBS dalen de prijzen van bestaande woningen niet meer nu de hypotheekrente zich heeft gestabiliseerd. “Nieuwbouwwoningen zijn verschrikkelijk duur. Bijna 500.000 euro, dat is een ton duurder dan een gemiddelde bestaande woning.”

Projectontwikkelaars proberen potentiële huizenkopers te verleiden door iets goedkopere woningen te bouwen. Een nieuwbouw koopwoning kostte in het tweede kwartaal gemiddeld 496.000 euro, 18.000 euro minder dan in 2022. Volgens Notten komt dit doordat er minder dure nieuwbouwwoningen worden verkocht. Daarnaast wordt bezuinigd op de kwaliteit van de locatie, de omvang en de bouwkwaliteit.

Maar tot nu toe helpt het niet. In de eerste helft van dit jaar zijn er slechts iets meer dan 6.600 nieuwbouwwoningen verkocht, eveneens historisch laag. Het contrast met de ambitie van het Rijk om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen is enorm.

NVM

De verkoopcijfers van bestaande woningen blijven redelijk stabiel. In het tweede kwartaal werden er 44.500 verkocht, 6 procent minder dan een jaar eerder. Vastgoedvereniging NVM maakt later op donderdagochtend de verkoopcijfers over de afgelopen drie maanden bekend.

Bekijk hier al onze video’s over wonen:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *