Jonge theatermakers houden oudere generatie spiegel voor in Podium Zuidhaege Assen: ‘Wij zitten met de ellende opgescheept’

[ad_1]

“Wij vinden dat het tijd is voor iets zoets.” Zo heet de voorstelling die jonge theatermakers zondag opvoeren in Podium Zuidhaege in Assen. Want er valt veel te bekritiseren op de wereld, zegt Rachelle van Westerop (26).

Hallo Rachelle, waar gaat deze voorstelling precies over?

“Mensen vragen dat vaak en het is best lastig uit te leggen. Het komt erop neer dat wij het geluid vertegenwoordigen van de huidige generatie jongeren. Die generatie heeft veel om uit te kiezen. Klimaatverandering, oorlogen en een onmogelijke huizenmarkt om er maar een paar te noemen. De wereld staat in brand en wij moeten er gewoon mee omgaan. We gaan hier allemaal op verschillende manieren mee om en dat laten we zien.”

Je wilt de oudere generatie toch ook een spiegel voorhouden?

“Ja. Regels zijn geschreven door de oudere generatie, die moet weten hoe het moet. Toch zitten we met de ellende. Zo hoor ik bij de ongelukkige generatie en heb ik een studielening waarvan de rente ook nog eens gaat flink omhoog. Wij proberen deze thema’s aan te pakken en jongeren vanaf 15 jaar in beweging te krijgen, om ze na te laten denken over waar ze staan ​​in de wereld. En ja, ook de ouders die komen kijken mogen hierover meepraten. ”

Het worstelen met de klimaatcrisis, het woningtekort en oorlogen klinkt niet als iets leuks. Eerder boos en gefrustreerd.

“Dat klopt, maar onze directeur Lenneke Maas heeft het prachtig verwoord. Hij zei: ‘Voordat het tijd is voor iets leuks, moeten we eerst iets kapot maken.’ Dus ja, we uiten onze frustraties over de wereld, maar uiteindelijk zijn we als jongeren weer lief voor elkaar, ook in deze voorstelling. De titel speelt een beetje met de verwachtingen, wat interessant is.”

Welke rol heb jij?

“Mijn karakter is erg activistisch en boos op de oudere generatie, andere karakters vertegenwoordigen verschillende gevoelens die jongeren ervaren. Onzekerheid bijvoorbeeld. Want ben jij goed genoeg als je blikjes netjes inlevert? Of moet je naar Lampedusa om bootvluchtelingen te helpen? Een ander stelt die vragen helemaal niet en is klaar met de papieren rietjes in de milkshake.”

Zal deze prestatie de wrijving tussen de generaties oplossen?

“Nee, wij bieden geen oplossing. Het doel is dat jongeren door onze voorstelling nadenken over hoe zij zich willen verhouden tot de wereld en de oudere generatie. We krijgen jongeren in beweging, maar niet op een belerende manier. Het is bovendien gewoon een hele toffe, theatrale voorstelling met een prachtig decor en livemuziek. Je merkt dat zelfs de meest sceptische jongeren die daar geen zin in hebben, in de voorstelling worden gezogen. Dat maakt het voor mij als speler geweldig. En ik ben dan wel 26, maar in deze moeilijke wereld voel ik me soms nog steeds 18.”

De voorstelling ‘Wij vinden het tijd voor iets zoets’ is op zondag 29 oktober om 15.00 uur te zien in Podium Zuidhaege in Assen. Tickets kosten 5 euro voor jongeren, volwassenen betalen 7,50 euro.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *