Alles over (jonge) ouders en slaaptekort | Gezond



Ouders van kleine nachtbrakers kunnen gerust zijn: uw kind kan leren slapen. Kinderslaapcoach Susanne Willekes helpt kinderen binnen twee tot drie weken zelfstandig in slaap te vallen en minimaal zes uur te slapen.

De spraakzame peuters weten precies hoe ze hun slaap moeten uitstellen. Want ze willen natuurlijk nog steeds die pop van beneden. En oh mama, nog een kus? Of papa, de deur moet verder open. Leer kinderslaapcoach Willekes de fijne kneepjes van kinderen. “Het verzet kan hevig zijn. Ik leer ouders hoe ze op al die excuses kunnen reageren en hoe ze kunnen voorkomen dat hun kinderen de tent afbreken.”

Want Willekes is al acht jaar gediplomeerd kinderslaapcoach. Ouders met baby’s vanaf 22 weken of kinderen tot 10 jaar die slecht slapen, kunnen bij haar terecht voor hulp. Met een goed plan en strikte afspraken coacht zij deze ouders om hun kleine nachtbrakers ‘s nachts rustig te krijgen. “Slapen is een vaardigheid, net als leren lezen of schrijven. Sommige kinderen hebben er talent voor, anderen hebben hulp nodig om het te leren.”

Ongeveer een kwart van de kinderen onder de vijf jaar heeft wel eens moeite met slapen. Soms staan ​​ze erop dat hun ouders bij hen blijven tot ze slapen. Andere kinderen worden ‘s nachts tientallen keren wakker. Of ze kruipen stiekem bij hun ouders in bed.

Toch zijn er manieren om al deze kinderen in hun eigen bed te leren slapen. In 95 procent van de gevallen lukt het Willekes binnen twee tot drie weken. “Uiteraard kijk ik eerst of er onderliggende problemen zijn, zoals een trauma of een aandoening. Als er puur sprake is van een gedragsmatig slaapprobleem, kan ik helpen.”

Hoe dan, hoor ik je denken. Kinderslaapcoach Willekes geeft een paar tips. Zorg voor ritme en structuur, duidelijke afspraken als het kind oud genoeg is en vooral: consistentie vanuit de ouders. “Ik zie vaak dat kinderen te laat naar bed gaan. Kinderen die te weinig slapen slapen eigenlijk nog slechter en worden vaak en vroeg wakker. Hun lichaam gaat cortisol aanmaken, waardoor ze hyper worden.”

Gezinnen krijgen het advies om op tijd te eten – ‘hoewel ik begrijp dat dit soms lastig is vanwege de werktijden’ –, een vast bedtijdritueel aan te houden – ‘een baby bijvoorbeeld elke dag een badje geven en een boek te lezen’ – en om houd goed in de gaten hoe laat je kind klaar is om naar bed te gaan – ‘ieder kind heeft een natuurlijke bedtijd, let goed op de signalen’. “Je kunt bijvoorbeeld zelfs baby’s vanaf zes maanden leren een speentje in hun mond te stoppen en in slaap te vallen.” In het begin mogen ouders naast hun bed zitten en indien nodig een aai over hun hoofd geven, maar om de paar dagen gaan ze iets verder weg. “Kinderen leren dat je dichtbij bent als ze alleen gaan slapen. Daar krijgen ze vertrouwen in. En ik geef ouders elke dag tips op basis van een logboek dat ze mij toesturen”, legt Willekes uit.

En wat te doen met kinderen die vervolgens bloedige moord schreeuwen? “De eerste dagen zijn het moeilijkst, maar het gaat heel snel beter.” Want als de oude slaappatronen worden doorbroken, ontstaan ​​er al snel nieuwe ritmes. “Echt, er is hoop. Kinderen kunnen zelfstandig leren slapen.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *