Machteloos Ajax verliest in Europa League met 2-0 van Brighton

Ajax verloor de derde groepswedstrijd in de Europa League met 2-0 van het Engelse Brighton. Door de nederlaag en winst van Marseille op AEK Athene eerder op de avond staan ​​de Amsterdammers nu laatste in de poule. Over twee weken speelt Ajax weer tegen de Engelse ploeg in de Europa League, die wedstrijd wordt in Amsterdam gespeeld.

De wedstrijd in het American Express Community Stadium in Brighton and Hove was de eerste wedstrijd van Ajax sinds het vertrek van coach Maurice Steijn afgelopen maandag. De opstelling van interim-coach Hedwiges Maduro kende weinig verrassingen, maar op het veld was de ploeg een stuk compacter dan in voorgaande wedstrijden.

De meeste kansen in de eerste helft waren voor Brighton, dat Ajax ver naar achteren duwde. De Amsterdammers leken weinig zelfvertrouwen te hebben op het veld en namen weinig risico met de bal. Vlak voor rust werd de score geopend door Joao Pedro, die de bal van dichtbij binnen kon schieten nadat Ajax-keeper Diant Ramaj een schot niet goed verwerkte.

Het spelpatroon veranderde na rust weinig en binnen acht minuten verdubbelde Brighton de voorsprong via FC Barcelona-huurling Ansu Fati. Trainer Maduro veranderde zijn hele aanval, maar de ploeg bleef spelen zonder creativiteit, zonder snelheid, zonder diepgang en vooral: zonder gevaar.

De Amsterdammers wisten in de hele wedstrijd slechts één keer op doel te schieten en sloten daarmee de eerste wedstrijd na het Steijn-tijdperk af met opnieuw een teleurstellende nederlaag. Koploper PSV wacht zondag in Eindhoven, dat dit seizoen nog geen punten heeft verspeeld in de Eredivisie en inmiddels 23 punten voorsprong heeft op Ajax, de nummer 17 van de ranglijst.

Eerder op de avond verloor AZ met ruime voorsprong van de Engelse club Aston Villa. In Alkmaar werd het uiteindelijk 4-1 voor de nummer vijf van de Engelse Premier League. Na drie groepswedstrijden staat AZ laatste met drie punten, zelfs onder de kleine Bosnische club Zrinsjki Mostar op doelsaldo.