Verdachte uit Dokkum met 26 pagina’s strafblad belooft beterschap. ‘Ik moet het allemaal nog zien’

[ad_1]

Een Dokkumer (44) die woensdag voor de rechter moest verschijnen en vanwege zijn rol in een eerdere zaak al in hechtenis zit, wil het liefst zo snel mogelijk vrijgelaten worden. “Om bij mijn dochter te zijn.”

De politierechter liet zich echter niet overtuigen en veroordeelde de Dokkumer tot vier maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk) wegens diefstal van een elektrische fiets, het in ontvangst nemen van drie gestolen elektrische fietsen, winkeldiefstal en het verduisteren van een auto en een bankkaart. Dat de verdachte niet de taakstraf kreeg die advocaat Ersen Albayrak voorstelde, had alles te maken met zijn omvangrijke strafblad.

Dat strafblad bestaat uit maar liefst 26 pagina’s. De politierechter geloofde niet dat de man tijdens de zitting zei dat het echt de allerlaatste keer was dat hij voor de rechter moest verschijnen. “Als iemand die 26 pagina’s documentatie heeft, zegt dat het de laatste keer is, dan zeg ik: het is voorlopig de laatste keer”, aldus de rechter.

Reeks strafbare feiten

Vorig jaar was de Dokkumer in slechts een maand tijd betrokken bij een reeks strafbare feiten. Half september trof de politie drie gestolen elektrische fietsen aan in de schuur van een bekende van de verdachte. Eén van de fietsen was voorzien van een tracker, waardoor de eigenaar de fiets kon volgen. De verdachte en de bekende waren in de woning en gaven elkaar de schuld.

De Dokkumer kon niet in verband worden gebracht met de diefstal van de fietsen, maar de rechter oordeelde dat de man zich schuldig had gemaakt aan diefstal. De zaak tegen de bekende werd dinsdag geschorst, hij had zich ziek gemeld. Op 10 september vorig jaar stal de Dokkumer samen met dezelfde bekende een elektrische fiets uit een winkel in Kollum. Deze diefstal werd op camera vastgelegd. Op de beelden was te zien dat de mannen de fiets achterin de auto van de kennis hadden neergezet.

In dezelfde maand had de Dokkumer gebruik gemaakt van de auto en pinpas van een kennis. Hij had geld opgenomen en was vijf dagen vermist, totdat de politie hem slapend in de auto op een parkeerplaats in Veendam aantrof. De man beweerde dat hij toestemming had van de eigenaar van de auto. Hij had geld opgenomen om drugs te halen in Groningen. De eigenaar had aangifte gedaan van diefstal van de auto en de pinpas.

Donkerder maken

De rechter en de officier van justitie waren het er over eens dat de eigenaar geen toestemming had gegeven om de auto en de pas mee te nemen en daarna vijf dagen van de radar te verdwijnen. Er was niet genoeg bewijs voor diefstal, maar wel voldoende bewijs voor het verduisteren van de auto en de pas.

De rechter zette vraagtekens bij het feit dat de Dokkumer herhaaldelijk te kennen gaf dat hij zijn leven wilde verbeteren. “Je geloofwaardigheid nadert nul, ik moet het allemaal nog zien.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *