AZ slikt dikke thuisnederlaag in Conference League tegen dodelijk effectief Aston Villa | Nederlands voetbal

Een hernieuwde kennismaking met de Eredivisie bleek voor AZ een nederlaag van ongekende proporties. De Alkmaarders werden door een effectief Aston Villa op de grootste Europese thuisnederlaag sinds 2017 getrakteerd: 1-4. Overwinteren in de Conference League lijkt nog ver weg.

Vlak na rust – toen de hoop op een goed resultaat in Alkmaar vrijwel onbestaande was – werden de verhoudingen tussen AZ en Aston Villa duidelijk duidelijk. De selectie van de Engelsen is zo’n vijf keer waardevoller dan die van AZ, maar de thuisploeg werd door de bezoekers grondig blootgelegd met drie delicate aanvalsgolven die we in de Premier League niet zien.

De Argentijnse Villa-doelman Emiliano Martínez, die het Nederlandse elftal op het afgelopen WK in de problemen bracht, had de hele wedstrijd weinig haast, wetende dat zijn medespelers vooraan snel kunnen toeslaan. Tweemaal binnen tien minuten in de eerste helft, mede door fouten van AZ. Met Leon Bailey met een snel schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Het tweede doelpunt werd voorafgegaan door een stom balverlies van Sven Mijnans, waarna Villa startte, combineerde en scoorde via Youri Tielemans. Tweede schot van de wedstrijd, tweede doelpunt van de wedstrijd. En uiteindelijk in totaal: vijf schoten op doel, vier doelpunten voor de Engelsen.

Aston Villa viert de 0-2.
Aston Villa viert de 0-2. © ANP

“Ja, die waren effectief”, aldus invaller Bruno Martins Indi, één van de drie spelers in de selectie van AZ met Eredivisie-ervaring. “Bij dat soort clubs weet je dat elke fout wordt afgestraft en we hebben te veel fouten gemaakt vandaag. Oké, die waren goed, maar we verloren onnodig de bal bij het eerste doelpunt en ook bij het tweede doelpunt. We hebben aanvallend niet genoeg afgedwongen.” of.”

Voor AZ was het geen mooie nieuwe kennismaking met de Premier League na die tegen West Ham United in de halve finales van hetzelfde toernooi vijf maanden geleden. Op dat moment leek AZ nog dichtbij en was er in ieder geval de luxe van een voorsprong. Het gebeurde gisteren in Alkmaar nooit tegen de huidige nummer 5 van Engeland, die in de Conference League-groep op wonderbaarlijke wijze verloor van Legia Warschau en slechts een minimale overwinning behaalde op Zrinjski uit Bosnië. Dat moet bijna op halve sterkte gebeurd zijn als je de Villa-voetballers gisteren aan het werk zag.

AZ mag dan de trotse nummer 2 van de Eredivisie zijn, het speelde alleen tegen clubs op het niveau van Heerenveen, Fortuna Sittard en RKC. Nou ja, het won van Ajax, maar Ajax is natuurlijk geen Ajax meer. De wedstrijd van gisteren was een reality check van grote proporties.

Harde lessen

Wissels bij rust met Tiago Dantas en Bruno Martins Indi voor de overlopen Alexandre Penatra en Sven Mijnans konden het duel niet veranderen. De Engelse international Ollie Watkins rondde een fraaie treffer af, John McGinn deed dat een minuut later. Waarna de grootste Europese thuisnederlaag uit de clubgeschiedenis dreigde. Een eregoal van Ibrahim Sadiq verhinderde dat.

“We gaan hier lessen uit trekken”, zei Martins Indi na afloop. Deze lessen moeten snel geleerd worden. AZ moet over twee weken een resultaat boeken in Birmingham in wat de moeilijkste uitwedstrijd van het seizoen lijkt te worden. “Maar het kan echt beter dan wat we vandaag hebben laten zien.”

Sven Mijnans ziet individuele fouten ‘streng’ worden afgestraft
De 23-jarige middenvelder – die bij rust werd gewisseld met een gele kaart op zak – paste zich daarna aan ESPN dat AZ presteerde vandaag niet goed genoeg. “Vooral in de eerste helft hebben we te laat geperst, waardoor ze van onderaf konden voetballen. Je maakt twee individuele fouten en dat wordt zwaar afgestraft.”

Mijnans maakte zelf de fout bij het tweede doelpunt. “De eerste aanname heb ik onder controle. Ik zie hem (een speler van Brighton, red.) achter mij aankomen en ik wil snel een andere keuze maken, want ik zie Yuki Sugawara vrijstaan. Dat was niet goed genoeg.”

“Ik ben niet geschokt”, zegt Pascal Jansen. “Het scoren is heel nadelig voor ons geweest. De eerste twee doelpunten zijn slechts weggeefacties. Dat heeft minder met Aston Villa te maken, maar meer met ons. Het zijn twee momenten met consequenties. Wat mij teleurstelt is dat je na de 0-2 zie de energie uit de ploeg wegvloeien. In de tweede helft lieten we ons weer te gemakkelijk verslaan, met opnieuw grote gevolgen.”

In de groep staan

Legia Warschau won met 2-1 van de Bosnische club Zrinjski Mostar in groep E. De Poolse club heeft nu 6 punten, net als Aston Villa. AZ en Zrinjski hebben allebei 3 punten.

Zrinjski kwam in Mostar na een half uur op een 1-0-voorsprong via Nemanja Bilbija. Slobodan Jakovljevic zorgde er twee minuten later voor dat de bezoekers gelijk maakten met een eigen doelpunt. Blaz Kramer schoot Legia na iets meer dan een uur naar de overwinning.