Rutte: EU-oproep tot gevechtspauzes in Gaza maakt verschil

[ad_1]

Rutte: EU-oproep tot een pauze in de strijd in Gaza maakt een verschil

Volgens aftredend premier Mark Rutte zal Israël gevoelig zijn voor de gezamenlijke oproep van de EU-landen om de strijd tegen Hamas te pauzeren om humanitaire hulp te bieden aan de bevolking van de Gazastrook. Dat zei hij donderdagavond nadat de EU-landen daarover overeenstemming bereikten, meldt het ANP.

Donderdagavond hebben de Europese regeringsleiders gezamenlijk gepleit voor voortdurende, snelle, veilige en ongehinderde toegang voor humanitaire hulp tot de door Israël geblokkeerde Gazastrook. Er moeten ‘humanitaire corridors’ en pauzes worden aangelegd om aan de humanitaire behoeften te voldoen.

Dat zowel de EU als de Verenigde Staten daar nu op aandringen, maakt volgens Rutte een verschil. “Ik denk dat het er wel toe doet”, zei Rutte. Het gecombineerde gewicht van Europa, de VS “en de landen in de regio” telt, denkt hij. Bovendien wordt volgens hem de oproep om “de normale Gazanen te voorzien van cruciale hulp” ook in Israël zelf gehoord.

Of het hulpaanbod aan Gaza zal verbeteren “zal de komende dagen moeten blijken”, zei Rutte. Volgens hem zijn alle diplomatieke inspanningen daar nu op gericht.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *