Harlingen wil gebombardeerde Zuiderbrug terug. ‘Mar ûndersyk kin ek útwize dat it gjin helbere kaart is’

[ad_1]

Een Britse bom betekende in 1942 het einde van de Zuiderbrug in Harlingen. Nu onderzoekt de gemeente Harlingen de terugkeer ervan.

Het was ooit de snelste route van het Havenkwartier naar de binnenstad: de witte ophaalbrug midden in de Zuiderhaven. Tot er op 31 mei 1942 een bom insloeg en de Zuiderbrug zo beschadigd raakte dat deze enkele jaren later gesloopt moest worden.

Wie vanaf de Zuiderstraat naar de overkant wil, zal bijna acht minuten moeten rondlopen. Daarom is de wens om de iconische oeververbinding terug te krijgen nooit helemaal verdwenen.

50.000 euro

Na een hernieuwde oproep van Vereniging Oud Harlingen ontwikkelden architecten in 2014 zelfs een plan voor een getijdenbrug op drijvers. Maar verder dan de tekentafel kwam het niet.

Nu doet de gemeente Harlingen een nieuwe poging. Burgemeester en wethouders willen volgend jaar 50.000 euro vrijmaken voor onderzoek. Kan de historische brug hersteld worden voor fietsers en voetgangers?

Dat het plan ineens weer op tafel ligt, komt mede door de strategie van de gemeente om het aantal geparkeerde auto’s in de binnenstad terug te dringen. Een loopbrug moet parkeren verder weg in het havengebied toegankelijker maken.

Haalbare winkelwagen?

Wethouder Hendrik Sijtsma van het CDA, die de terugkeer van de brug al jaren in zijn verkiezingsprogramma’s heeft opgenomen, tempert voorlopig de verwachtingen.

Het kan immers altijd voorkomen dat een brug, in welke vorm dan ook, geen haalbare optie blijkt te zijn. “Als het mogelijk is, houden we het in de gaten. Het kan zijn dat dat precies hetzelfde is, maar dat is het witste.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *