Opnieuw journalistiek medium teruggefloten in het hoger onderwijs


Wat hebben scrummasters, agile coaches en marketingmedewerkers met elkaar gemeen? Dat ze niet of slechts in zeer beperkte mate aan een universiteit mogen werken, vindt een columnist onder het pseudoniem Splinter.

In zijn column op de website van het journalistieke medium SAM de anonieme medewerker van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) ventileerde dinsdag. Volgens hem zou de universiteit over onderwijs en onderzoek moeten gaan, maar bestaat een groot deel van de fte’s inmiddels uit ‘bullshit-banen’.

Hoewel ‘Splinter’ al een tijdje columnist is voor de website, viel deze aflevering niet in goede aarde bij de marketing-, communicatie- en informatieafdeling van het college. De column zou een ‘onveilige werksfeer’ creëren, schrijft het interim-hoofd van de afdeling woensdag in een verklaring naast de kolom is gepubliceerd. Daarom geeft hij aan SAM ‘opgedragen te stoppen met het publiceren van anonieme columns’.

‘Onhandige eenmansactie’

Dat was ‘geen nuttige actie’, aldus een woordvoerder van de universiteit. Volgens haar gaat het om een ​​eenmansactie van het hoofd van de betreffende communicatieafdeling die ‘opkwam voor zijn eigen medewerkers’, maar wordt de berisping niet gesteund door het College van Bestuur. “Wij willen SAM absoluut geen beperkingen.”

Het incident is indicatief voor de gecompliceerde rol die journalistieke media spelen in het hoger onderwijs. Veel hogescholen en universiteiten hebben een krant of website die kritisch naar de eigen instelling kijkt. Tegelijkertijd worden deze media vaak door dezelfde instituties betaald, waardoor (zelf)censuur altijd op de loer ligt.

Ook andere onderwijsmedia verkeren in grote moeilijkheden

Dat was de afgelopen weken te merken. Begin deze maand vertrok hoofdredacteur Han Konings onverwachts Cursor, de journalistieke site van de Technische Universiteit Eindhoven. Kort daarvoor wilde de redactie een kritisch artikel publiceren over de nieuwe rector van de universiteit, maar werd onder druk gezet om het stuk niet in die vorm te verspreiden. Uit protest ging de website op zwart.

Dat bleek vorige week ook Wetenschapsgids In de problemen zitten. De landelijke website voor onafhankelijk nieuws over onderwijs en wetenschap kwam in conflict met de Universiteit Maastricht na een kritisch artikel over de bestuursvoorzitter. De universiteit dreigde met een kort geding, dat na rectificatie werd afgewend.

De universiteit vordert in totaal 50.000 euro van Wetenschapsgids. Volgens de universiteit heeft dit herstel niets te maken met het eerdere conflict, maar ziet het vakblad dat anders. Alleen al de kosten voor rechtsbijstand zijn voor het kleine medium waarschijnlijk onbetaalbaar. ‘Is dit weer intimidatie? De redactie denkt van wel’ schrijft Wetenschapsgids.

Journalistieke vrijheid niet goed geregeld

Wat dacht je van SAM verloopt? Dat is een gok, zegt hoofdredacteur Hanneke Sizoo. “Ik denk niet dat het zo snel zal gaan als bij Cursor. Maar het eerlijke verhaal is dat ik geen poot heb om op te staan. Wij hebben geen redactieraad of statuut dat onze journalistieke vrijheid bepaalt. Ik hoop dat we dat in de toekomst beter kunnen vastleggen.”

Sizoo zegt wel dat ze na het conflict met communicatie het gebruik van anonieme columns als die van Splinter zal ‘heroverwegen’. “Ik begrijp de kritiek op deze vorm. Tegelijkertijd wordt het zonder anonieme bijdragen erg moeilijk om te interpreteren wat er bij de koffieautomaat wordt besproken. Ook andere medewerkers vinden de overhead op de hogeschool te hoog. Maar er is veel moed voor nodig om er bij naam over te praten.”

Lees ook:

Universiteitsblad van de Technische Universiteit Eindhoven kreeg een black-out na kritiek op de nieuwe rector

De rector van de Technische Universiteit Eindhoven promootte de chemische industrie. Maar een publicatie daarover van Cursor, de site van de TU, werd onder druk geannuleerd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *