VEH wil regionale afspraken over bouw betaalbare woningen

[ad_1]

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) maakte deze week bekend dat de betaalbaarheidsgrens voor nieuwbouwwoningen volgend jaar met 10 procent gaat stijgen naar 390.000 euro. Vereniging Eigen Huis vindt deze grens veel te hoog, omdat de inkomens dit jaar slechts met gemiddeld 5,8 procent stijgen. Starters en mensen met een gemiddeld inkomen ‘zoals leraren, verpleegkundigen en zorgverleners’ hebben straks geen perspectief meer op een betaalbare nieuwbouwwoning, meent de vereniging.

De hoogte van de betaalbaarheidsgrens is van belang omdat de minister wil dat minimaal tweederde van de 900.000 nieuwe woningen in 2030 in de categorie ‘betaalbaar’ valt. Maar voor veel woningzoekenden met een gemiddeld inkomen is een nieuwbouwwoning van 390.000 euro is veel te duur, zegt VEH. ‘Om zo’n huis te kopen is een gezamenlijk inkomen van minimaal 83.000 euro nodig, ruim het dubbele van het gemiddelde inkomen van 40.000 euro.’

Dit jaar ligt de betaalbaarheidsgrens voor een nieuwbouwwoning nog op 355.000 euro. De vereniging is van mening dat deze grens in 2024 onveranderd moet blijven en dat de inkomensontwikkeling voortaan de norm zal worden voor toekomstige aanpassingen van de betaalbaarheidsgrens.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *