Inbrekers vaker op pad in de herfst: zo laat je je huis veilig achter | Wonen

[ad_1]

Nu het vroeg in de herfst donker wordt, liggen inbrekers op de loer. Het aantal woninginbraken neemt in deze periode toe. Hoe verlaat u veilig uw woning als u (voor langere tijd) weggaat? En wat moet je niet doen? Politievrijwilliger Ilona Snaterse-Leidelmeijer, gespecialiseerd op het gebied van preventie, geeft advies. “Zorg ervoor dat uw huis er bewoond uitziet.”

De meeste woninginbraken (waaronder schuren en garages) worden gepleegd, vooral tijdens de herfst- en wintermaanden. Dat blijkt uit het gemiddelde aantal inbraken van 2012 tot en met oktober 2023 op basis van politiecijfers (zie de grafiek onderaan dit artikel).

Hoe verklein je de kans op inbraak in je woning terwijl je op vakantie bent?

“Maak je huis zo onaantrekkelijk mogelijk. Vooral de schoolvakanties zijn een aantrekkelijke tijd voor inbrekers, omdat veel mensen dan op vakantie zijn. Het maakt niet uit in wat voor buurt je woont, inbraken zien we in allerlei huizen en buurten. Inbrekers doen vaak een soort voorverkenning; ze lopen of rijden door een wijk om te kijken welk huis aantrekkelijk is om in te breken. Wij adviseren de politie daarom altijd alert te zijn op de omgeving en uw woning zo bewoond mogelijk te laten lijken als u op vakantie gaat.”

Hoe zorg je ervoor dat het lijkt alsof je gewoon thuis bent?

‘Laat in ieder geval ‘s avonds een licht branden. Inbrekers houden er niet van om in het licht te staan. Het beste is om altijd een ander licht aan te doen. Dit is eenvoudig in te stellen met een timer, maar als je die niet hebt, kun je ook aan je buren vragen dit voor je te doen. Een stapel post achter de deur of in de brievenbus is ook een teken dat er niemand thuis is. Je kunt iemand vragen om af en toe je gordijnen open en dicht te doen en eventueel nog wat andere spullen op de salontafel te zetten. Als je niemand hebt die dit voor je kan doen, zorg er dan voor dat je altijd een lamp aan laat staan.”

Wat moet je niet doen?

“Leg sleutels niet onder een deurmat of omgekeerde bloempot. Zet ook geen tafel of afvalcontainer bij ramen zodat inbrekers erop kunnen klimmen en binnen kunnen komen. Laat waardevolle spullen niet in het zicht liggen en vooral niet vermeld niet op sociale media dat je op vakantie gaat en post geen foto’s over je vakantie.”


Het maakt niet uit in wat voor buurt je woont, inbraken zien we in allerlei huizen en buurten

Hoe laat u uw huis veilig achter?

“Sluit je ramen en deuren goed. Haal de stekker uit het stopcontact van elektrische apparaten die u niet gebruikt. Zo voorkom je kortsluiting of brand na een blikseminslag en bespaar je ook nog eens energie. Uiteraard moet je een koelkast aan laten staan, maar een waterkoker of koffiezetapparaat kun je ook gewoon loskoppelen. Als u zeker weet dat er geen gas wordt gebruikt, kunt u de hoofdkraan dichtdraaien. Hetzelfde geldt voor water. Zo voorkom je problemen bij een lekkage.”

Kunnen wij zorgeloos op vakantie?

,,Natuurlijk is het. Wij zien niet dat de politie ervoor zorgt dat mensen zich minder veilig voelen. Wel zien we dat mensen zich bewuster zijn van mogelijke gevaren. En dat is maar goed ook, want dan weet je waar je op moet letten voordat je vertrekt, zodat je kunt genieten van je vakantie.”

Het gemiddelde aantal inbraken per maand stijgt vanaf oktober:Deskundige tips:

Camera’s

Of het nu een uitgerust model is of een dummy: een inbreker houdt niet van staan op de foto. Een camera kan preventief werken. Richt hem op uw eigen terrein (huis, tuin of schuur) en niet op dat van anderen of de openbare weg. Dit is vanwege privacyredenen niet toegestaan.

Achtertuin

Let niet alleen op de voorkant van uw huis, maar zorg ook voor goede verlichting aan de achterkant en sluit uw poort en schuur goed af. Vergeet niet de fietsen op slot te zetten in de berging.

Register

Registreer uw waardevolle spullen via stopheling.nl. Dit maakt het makkelijker om teruggevonden goederen na diefstal door de politie te traceren.

Contact

Laat uw telefoonnummer of woonadres achter bij buren of anderen die achterblijven, zodat zij u altijd kunnen bereiken als u niet thuis bent.

Opmerking vindt u onderaan dit artikel. Alleen opmerkingen voorzien van een voor-en achternaam zijn geplaatst. Dat doen we omdat we een debat willen met mensen die staan ​​voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam aan verbinden. Iedereen die zijn naam nog moet invoeren, kan dit doen door rechtsboven op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *