Dit zijn de favoriete restaurants van Joël Broekaert

[ad_1]

Voorwoord

Een goed restaurant hoeft niet duur te zijn, en zeker niet chique. Maar het is toegestaan. Als restaurantrecensent heb ik de afgelopen tien jaar op ongelooflijk veel plekken in binnen- en buitenland gegeten. Gelukkig ga ik in mijn vrije tijd nog steeds graag uit eten. De plekken waar ik graag privé eet variëren in stijl en prijsklasse, maar hebben allemaal één ding gemeen: een zekere mate van rock-‘n-roll. Ze bieden spannende smaakcombinaties, soms uitstekende klassiekers, maar vaak ook verrassende of prikkelende nieuwe gerechten en – zeker niet onbelangrijk – een fijne ontspannen sfeer, waar je ontzorgd kunt worden. Restaurants waar je steeds weer terug wilt komen.

Ik heb twaalf van mijn favorieten voor je geselecteerd. Het is nadrukkelijk geen top 12. Er is geen hiërarchie in de lijst – het is net zoiets als vragen: van welk kind hou je het meeste? Daarvoor zijn ze in ieder geval te verschillend. Er zijn een paar artikelen in het hogere en duurdere segment, die onder de categorie vallen lekker eten. Tijdens het samenstellen merkte ik ook dat ik graag bij visrestaurants eet, daarom hebben ze ook hun eigen categorie. En de rest is gewoon… rock-‘n-roll. Amsterdam is onherroepelijk oververtegenwoordigd, omdat er op culinair gebied veel gebeurt in de hoofdstad en simpelweg omdat ik er het vaakst woon en uit eten ga.

Ik maak me zorgen over alle restaurants op deze lijst NRC geschreven. Sommige recensies (die je daar kunt lezen) zijn al een flink aantal jaar oud. Maar ik heb alle twaalf favorieten onlangs genoeg bezocht om te durven wedden dat ze je op geen enkele manier zullen teleurstellen. Smaakvol!

Joël Broekaert, culinair journalist

Prijs indicatie:
= maximaal 50 euro voor menu
€€ = maximaal 100 euro per menu
€€ = maximaal 200 euro per menu
€€€€ = boven de 200 euro per menu

Lekker eten

Nijmegen (Gelderland)

De nieuwe winkel plantaardig, fine dining (€€€)

De Nieuwe Winkel biedt veganistisch eten op het hoogste gastronomische niveau: twee Michelinsterren, één groene ster. Hiermee behoort chef-kok Emile van der Staak van DNW tot de absolute internationale voorhoede van de plantaardige gastronomie. Hij is een echte smaakalchemist. Door volhardend onderzoek en ontwikkeling is hij er de afgelopen jaren in geslaagd om alle dierlijke producten uit zijn keuken te bannen, zonder enige concessie te doen aan de diepgang en smaakrijkdom van zijn gerechten. Een van de laatste wonderen die ik daar zag, was een ‘terrine de foie gras’ gemaakt van walnoot. Verbijsterend.

Lees de recensie van 2019: Bij De Nieuwe Winkel ervaar je een kolkende golfslag van smaken

Den Hoorn, Texel (Noord-Holland)

Bij Jef lekker eten, Nederlands (€€€)

Jef Schuur kookt Texel: Texels lamsvlees, de mooiste vis- en schaaldieren van de Wadden, en sinds kort ook de mooiste groenten van het eiland, uit eigen tuin. Bij Jef kun je heerlijk dineren op Michelinniveau, maar wel met een herkenbare eigen stijl: je proeft altijd dat je bij Jef Schuur bent – ​​de Hollandse garnalen en oesters in oude kaasschuim en augurken herinner ik me nog levendig. Zijn vrouw Nadine Mögling werd vorig jaar door Michelin gekroond tot ‘Sommelier van het Jaar’. Boven het restaurant kun je in luxe overnachten en vooral het 7-gangen ontbijt de volgende ochtend is een luxe ervaring.

Lees de recensie van 2016: Joël Broekaert eet een prikkelende augurk op Texel

Zwolle (Overijssel)

De Librije lekker eten, Nederlands (€€€€)

Jonnie en Thérèse Boer zijn zonder twijfel het koningspaar van de Nederlandse gastronomie. Dit jaar vierden ze hun 30-jarig jubileum. 2023 is tevens het twintigste jaar op rij dat De Librije drie sterren krijgt in de Michelingids. Jonnie, geboren en getogen in Giethoorn, kookte al lokaal lang voordat ‘lokaal’ onder invloed van de moderne Scandinavische keuken toonaangevend werd in de internationale gastronomie. De Librije is het toonbeeld van ongedwongen luxe, gastvrijheid op het hoogste niveau zonder poespas. Konijnenniertjes met epoisse, witte chocolade met blauwe kaas, passievrucht met vet van het Hongaarse wolvarken en bruine forelleieren – de smaakcombinaties in De Librije zijn altijd even verrassend, prikkelend als verfijnd.

Lees de recensie van 2017: Waarom De Librije het beste restaurant van Nederland is

Eindhoven (Noord-Brabant)

Zarzo lekker eten, modern Europees (€€€)

Zarzo is een goed voorbeeld van zo’n chique winkel die zijn geld meer dan waard is. De Spaanse chef-kok Adrian Zarzo komt van school De Librije, waar hij de functies van keukenchef en hoofdsommelier vervulde. En dat is duidelijk merkbaar in zijn eigen restaurant: het is een van de beste wijn- en spijsbelevingen die Nederland te bieden heeft. Je kunt er een über-luxe high-end menu eten vol wagyu en kaviaar. Maar ik zou genieten van het ‘normale’ (en iets goedkopere) Zarzo-menu, met spannende ingrediënten zoals kokotxa (Baskische kabeljauwkaak). Dat is eigenlijk veel interessanter op dit niveau.

Lees de recensie van 2022: Wijn en eten bij Zarzo in Eindhoven: heel duur, maar ook heel lekker

Nederlandse vis

IJmuiden (Noord-Holland)

Hokkai-keuken sushi, Japans (€€ voor sushi, €€€ voor omakase)

Je zou het niet verwachten op het grijze industrieterrein in de haven van IJmuiden, maar hier kun je heerlijke sushi eten. Hokkai Suisan is al dertig jaar importeur van voortreffelijke Japanse producten en als het om verse vis gaat, zitten ze in deze haven uiteraard heel dicht bij de bron. De Japanse chef-kok Kuniyoshi Ohtawara (ex-Okura) staat in de keuken. Zijn sushi is fenomenaal. Echt goede sushi herken je aan de rijst, die perfect gaar en perfect gekruid moet zijn. Bij Hokkai Kitchen kun je naast sushi ook gerechten eten als gebakken en gemarineerde zalmbuiken en speciale geïmporteerde visdelicatessen, zoals gindara Saikyozuke, zandvis (zwarte kabeljauw) in zoete miso.

Lees de recensie van 2017: Op dit industrieterrein in IJmuiden kun je heerlijke sushi eten

Bruinisse (Zeeland)

De luchthaven visrestaurant, Nederlands (€€€)

Brasserie De Vluchthaven is dat letterlijk: een plek om te ontsnappen. Het terras biedt uitzicht over de Zijpe, de Zeeuwse monding die de Grevelingen met de Oosterschelde verbindt. Bij eb kun je nog net zien waar de mosselstokken liggen. Chef-kok DP Arkenbout kookt grofweg tussen maart en oktober met de mooiste vis- en schaaldieren die de Oosterschelde te bieden heeft. Palourdes, kokkels, scheermessen van de houtskoolgrill, pesce crudo van harder, kreeft en oesters – geen franje, geweldige producten, vakkundig en met liefde bereid. De Vluchthaven is de ideale zomerplek voor sportvissers. En schrik niet als je bij warm weer de chef-kok een duik ziet nemen tussen de gerechten.

Lees de recensie van 2020: Dit is de zomerplek voor sportvissers

Pingjum (Friesland)

Pizzeria Pingjum pizza, Nederlands (€)

Het mooiste wat je als restaurantrecensent kan overkomen, is dat je werkelijk een pareltje ontdekt. Wanneer de spreekwoordelijke pizzeria op de hoek in een klein dorpje eigenlijk een geweldige plek blijkt te zijn, gerund door een geweldig enthousiast stel. Dat is precies wat ik vond in Pingjum, een klein Fries dorpje bij de eerste afslag na de Afsluitdijk, eigendom van Ed en Marjet Ydema. De lange Fries met blonde krullen bakt niet alleen uitzonderlijk lekkere pizza’s, hij serveert ook de lekkerste schelpen van de Wadden. Want behalve de mozzarella, olijfolie en San Marzano tomaten (en de wijn natuurlijk) komt alles van zo dichtbij mogelijk. Een echte Italiaan zou dat ook doen.

Lees de recensie van 2016: Joël Broekaert eet perfecte dunne pizza

Rock-‘n-roll

Utrecht (Utrecht)

Restobar Rosie modern Europees, Frans (€ tot €€)

Soms is het raak – Restobar Rosie is pure rock ‘n roll. Robuust en ruw voor het oog, maar zeer verfijnd van smaak. Volvette hersenmayo met kalfskop en knapperige verse rauwe bittere bladgroenten daarentegen houden alles in balans. Orgels worden niet geschuwd, maar minstens zo prominent en swingend zijn de vegetarische gerechten: zoals de andijvie van de plancha met een hoopje aioli, hartige pecorino en gekonfijte pecannoten. Jij (tenminste ik) wil alles bij Rosie bestellen. Ook de cocktails, zure bieren en wijnen zijn uitstekend. Rosie is een levendige plek waar je de drankjes soepel in het diner kunt laten vloeien.

Lees de recensie van 2023: Bij Café Restobar Rosie in Utrecht hebben ze het eten tot in de puntjes schitterend uitgevoerd

Amsterdam (Noord-Holland)

Europapizza modern Europees, pizza (€ tot €€)

Europizza – klinkt als een dönerrestaurant, is momenteel een van de coolste restaurants in Amsterdam. Toen de coronacrisis toesloeg, besloot chef-kok Rein op ‘t Root en zijn team diepvriespizza’s uit de houtoven van hun proefrestaurant Europa in Zaandam te gaan verkopen onder de naam Europizza. Dat werd een ongekend succes. Ze vonden een nieuw huis in het hippe gedeelte van Amsterdam Noord en behielden de bijnaam. Op ‘t Root is zeer getalenteerd en barst van de prikkelende ideeën die hij zonder opsmuk presenteert. Zoals recent: rauwe poon met limoenbladmayo, sambal en paprikaleer; en koolrabi-noedels met sesamsaus. En je kunt er nog steeds terecht voor een zuurdesempizza met verrassende, culinaire toppings.

Lees de recensie van Petra Possel over 2020: Haal die pizza’s weg, kom later terug: alles is heerlijk

Amsterdam (Noord-Holland)

Kaagman & Kortekaas modern Europees, surf ‘n turf (€€)

Giel Kaagman stal ooit mijn hart met een vol-au-vent van hanenkammen en ballen, naast een prachtig stukje Anjou-duivenborst. Klassiek geschoold in de bekende en invloedrijke (helaas gesloten) Amsterdamse Bordewijk, met een rauw randje, humor en een voorliefde voor verouderde ingrediënten. Zijn ‘wederhelft’ Bram Kortekaas is een van de aardigste gastheren en sommeliers uit mijn stad Amsterdam. Al snel na die eerste recensie werd ik vaste klant bij Kaagman en Kortekaas, het schoolvoorbeeld van de nouveau ruige scene in de hoofdstad. Kaagman blinkt uit in surf ‘n turf-combinaties, zoals bloedworst met langoustines. Inmiddels heeft hij een aantal terugkerende klassiekers op zijn repertoire, zoals het schitterende dessert met duindoorn, witte chocolade en zee-egel.

Lees de recensie van 2015: Het eten bij Kaagman & Kortekaas is verfijnd en stevig

Beverwijk (Noord-Holland)

Zacht staal / Café-picknick modern Europees (€€)

Ik droom nog regelmatig van Wijncafé Worst, waar de barkrukken precies de vorm van mijn kont leken te hebben – ik bedoel, nergens heb ik zo comfortabel aan de bar gezeten en gegeten. Kippenlevermousse, patés, cabernet francs en gelatineuze, hard gebakken pied de couchon’s. Dat was eindelijk… Gelukkig kookt geestelijk vader Kees Elfring nog steeds op zijn frisse, robuuste ambachtelijke wijze in Beverwijk bij Café Picnick (denk: stukjes gegrilde andijvie met ansjovissaus). En het wordt nog beter! In dezelfde keuken kookt de getalenteerde Lenny Ylstra onder de vlag van Wegrestaurant Zacht Staal een sprankelend en modern groentegericht degustatiemenu. Een match gemaakt in de hemel.

Lees de recensie van 2023: In een ‘duurzaam paradijs’ delen het talent en de nestor één keuken

Amsterdam (Noord-Holland)

Choux groente, modern Europees (€€)

Over de hele breedte van de restaurantwereld spelen groenten en vegetarische gerechten steeds meer een volwaardige rol op de menukaart. Choux in Amsterdam was en is op dat gebied een absolute voorloper. De stijl van chef-kok Merijn van Berlo is sterk beïnvloed door de Scandinavische Scandinavische keuken, bijvoorbeeld door zijn gebruik van gefermenteerde groentesappen of bessentakolie, om er maar een paar te noemen. Maar hij heeft een rijke, weelderige stijl met veel componenten op één bord. Hij heeft het gebruik van groenten in desserts werkelijk tot een kunst verheven. Onder leiding van zijn partner, gastheer en sommelier Figo van Onna speelt Choux ook al jaren een voortrekkersrol als natuurwijnrestaurant.

Lees de recensie van 2015: Restaurant Choux is een frisse aanwinst voor Amsterdam

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *