Een ‘motiediarree’, de Tweede Kamer is ‘knettergek’ en iedereen doet mee | Haagse bluf



Een politiek toetje na een weekje Den Haag. In deze aflevering: de Tweede Kamer is op de laatste werkdag ‘een gekkenhuis’ en iedereen doet vrolijk mee.

In het debat over het spoor wilde Caroline van der Plas van BBB een punt maken. Nadat Habtamu de Hoop (PvdA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Harmen Krul (CDA) opkwamen voor de Lely-lijn, vond Van der Plas “het eigenlijk totale waanzin wat we hier vandaag doen.”

Het was donderdag en de laatste dag in Den Haag voor het verkiezingsreces. “Tientallen debatten van twee minuten en honderden moties en amendementen”, telde Van der Plas de afgelopen debatweek. Haar partij had deze dag moties willen indienen, “maar ik heb besloten dat niet te doen.” Ze wilde niet meedoen “aan deze motie diarree”, “het is waanzin”.

Van der Plas voerde nog meer debatten, waarin zij in twee minuten moties mocht voorlezen. Omdat ze die niet meer had, herhaalde ze haar punt in het debat over het rapport Elke regio telt, waarover zij de dag ervoor in het commissiedebat veel kritische opmerkingen maakte.

Ze sprak opnieuw over ‘totale waanzin’, ‘pure waanzin’ en ‘echt totale onzin’. Ze vond het volkomen ‘onverantwoordelijk’ om een ​​land op deze manier te besturen. Moties worden ‘midden in de nacht binnen een paar uur doorgevoerd’. Dion Graus van de PVV bleef zo ​​laat als nodig was ‘om mijn zin te krijgen’, en dat kon niet alleen door ‘het indienen van moties’. Hij bleef graag op voor ‘zijn Limburg’.

De stemming begon om half één in de ochtend en duurde 132 minuten. Maar liefst 265 voorstellen van Tweede Kamerleden en tientallen wetsvoorstellen moesten – of niet – worden ingediend.

Het Huis van Afgevaardigden wisselde tussen ‘aangenomen’ en ‘afgewezen’ met miljarden. Tabaks- en gokloten worden duurder, de accijnsverhoging op alcohol is gehalveerd. Studenten uit de ‘ongelukkige generatie’ houden, als het aan de Kamer ligt, een lagere rente op hun studieschuld aan. Er komen meer inzamelpunten voor statiegeldflessen en miljoenen extra voor ontwikkelingssamenwerking.

Pieter Omtzigt noemde de nachtelijke stemming ‘gek’. VVD’er Silvio Erkens had “buikpijn” over de stemmen. Hij vond de behandeling van het Belastingplan ‘een haastklus’. “We kunnen de gevolgen niet voorzien.” Ze zeiden niet hardop dat ze allebei zelf met drastische voorstellen kwamen.

En de BBB? De partij heeft wel één motie ingediend. Nicki Pouw-Verweij, overgekomen van JA21, was ‘s avonds via de BBB-gang naar het kantoor van Van der Plas geslopen om Alsjeblieft Alsjeblieft toch een motie indienen. In navolging van Pouw-Verweij was het een “belangrijk punt” in het BBB-programma en het zou mooi zijn om nu met het plan te beginnen, “voordat we hopelijk kunnen helpen de knoppen in de volgende coalitie in te drukken.” ”.

Eén dan, had Van der Plas gezegd. De BBB wilde een recht om te dienen; elke 18-jarige zou de kans moeten krijgen om een ​​jaar in het leger te dienen als hij daarvoor in aanmerking komt. Haar voorstel riep het kabinet op om hieraan vorm te geven. Minister van Onderwijs Mariëlle Paul reageerde instemmend. Ze gaat de sociale dienstperiode met Defensie bespreken, beaamde ze, een motie was niet nodig. BBB heeft de stemlijst iets langer gemaakt.

Even na half vier was de stemming afgelopen, Kamervoorzitter Vera Bergkamp noemde het een “eigenzinnig staaltje”. De motie van BBB werd aangenomen.

ton.van.der.laan@lc.nl

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *