Noodkreet Marco van Basten wordt gehoord: spelregelcommissie IFAB maakt serieus werk van actiepunten | Nederlands voetbal

[ad_1]

Marco van Basten maakte in juni grote indruk een open brief op deze site aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Hij riep op tot actie tegen de toenemende spelbrekers en wangedrag tijdens wedstrijden. Twee actiepunten van Van Basten hebben inmiddels de plek bereikt waar besluiten worden genomen. Ze zijn besproken binnen de internationale regelcommissie IFAB.

‘Laat de aanvoerder alleen met de scheidsrechter praten. Alle andere spelers blijven weg.’ En: ‘tijdverspilling bij wedstrijden aanpakken.’ Marco van Basten noemde deze twee zaken deze zomer als speerpunten in een open brief aan de FIFA. Het heeft even geduurd voordat zijn oproep tot actie leidde, maar inmiddels wordt er serieus aan gewerkt.

De IFAB kwam donderdag bijeen om de kwestie te bespreken. Dat is de internationale commissie die verantwoordelijk is voor de spelregels in het voetbal. Het aanpakken van spelbrekers en wangedrag was het belangrijkste agendapunt, meldt de IFAB op haar eigen website. “We bespraken of discussies op het veld beter beheersbaar zouden zijn als alleen de aanvoerder met de scheidsrechter mocht praten”, aldus IFAB.

Ook hield de commissie zich bezig met de vraag ‘welke maatregelen denkbaar zijn om het verlies aan speeltijd bij wedstrijden te beperken.’ Van Basten stelde op dit punt specifiek voor om met pure speeltijd te werken, zodat tijdverspilling zinloos wordt. “Dus met een klok. En de klok loopt alleen als de bal in het spel is. De scheidsrechter moet er ook voor zorgen dat de bal zoveel mogelijk rolt.”

De IFAB komt doorgaans tweemaal per jaar bijeen. De volgende vergadering is in maart 2024. Dan worden er besluiten genomen. Wijzigingen in de regels gaan altijd in per 1 juli van een jaar.

De KNVB, en ook de Engelse voetbalbond, ondernamen dit seizoen al actie naar aanleiding van de massaprotesten. Massaprotesten bij de scheidsrechter zijn in de Premier League geen optie meer. Doet een speler dat toch? Dan wordt er direct een gele kaart getrokken.

Wedstrijdcentrum
Bekijk alle programma’s, resultaten en klassementen van de topcompetities in Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en Nederland in ons matchcentrum. Bekijk hieronder al onze podcasts en voetbalvideo’s.

Luister hier naar onze voetbalpodcastsBekijk hieronder onze nieuwste voetbalvideo’s

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *