Met aanval op Baudet krijgt de campagne een akelige wending

[ad_1]

De klap met een paraplu die lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie donderdagavond in Gent kreeg, toont maar weer eens aan hoe gespannen het maatschappelijke debat is. Het is een nare wending voor een verkiezingscampagne die tot nu toe opmerkelijk mild en inhoudelijk is verlopen.

Politici van alle partijen spraken donderdag en vrijdag hun afschuw uit over het incident, waardoor Baudet in een slecht humeur verkeerde. Aftredend premier Mark Rutte noemde het op X ‘volstrekt onaanvaardbaar’. ‘De ideeën van politici waar je het niet mee eens bent, bestrijd je met woorden en nooit met geweld.’

Onaanvaardbaar‘, aldus GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans, ‘onaanvaardbaar‘, twittert Pieter Omtzigt (NSC). Geert Wilders, zelf streng beveiligd vanwege de vele bedreigingen die hij krijgt, wenste Baudet sterkte en noemde het incident ‘schandalig‘.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp wenste de Forumleider sterkte tijdens het slotdebat van de huidige Kamer, waarbij Baudet zelf afwezig was. Bergkamp: “Je blijft met je handen van al onze Kamerleden af.”

Aanvaller riep ‘nee tegen fascisme, nee tegen Poetinisme’

De man die Baudet aanviel is inmiddels weer vrij. Volgens de Belgische politie zal hij vervolgd worden. Het gaat om een ​​man van in de dertig, van Oekraïense afkomst, zonder vaste woonplaats. In de video van het incident is de man te horen die in het Oekraïens “nee tegen het fascisme, nee tegen Poetinisme” roept. Baudet, die zich regelmatig pro-Russisch heeft uitgesproken, was in Gent om een ​​lezing te geven bij een studentenvereniging.

Volgens De krant het was op voorhand onzeker of de veiligheid van Baudet gegarandeerd kon worden. Daarom had de Universiteit Gent de lezing twee keer geweigerd. Maar de Belgische Raad van State bepaalde dat de lezing door moest gaan. Uit angst dat er iets zou gebeuren, was er extra politie aanwezig, met waterkanonnen. De straat waar de bijeenkomst plaatsvond werd afgezet. Baudet had ook een lijfwacht bij zich.

Dreiging van extreemrechts

De campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november leek rustiger te verlopen dan die van 2021, toen Nederland zich in de turbulente coronaperiode bevond. Ook in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen eerder dit jaar waren er incidenten. Zo werd toenmalig D66-leider Sigrid Kaag bij een lezing in Diepenheim opgewacht door een groep demonstranten met fakkels. Eerder werd Kaag thuis bedreigd door een man met een zaklamp.

De AIVD-inlichtingendienst heeft de afgelopen jaren meerdere malen gewaarschuwd voor radicalisering bij ‘anti-regeringsprotesten’. Politici worden veelvuldig bedreigd, een trend die tijdens de coronaperiode en tijdens de stikstofprotesten nog verergerde. Volgens de AIVD komt het grootste deel van de dreiging van extreemrechts. Veel politici hebben zekerheid. Politie en veiligheidsdiensten doen geen uitspraken over hoeveel politici erbij betrokken zijn en hoe zij worden beschermd.

FVD legt de komende dagen de campagneactiviteiten stil

Na de aanval op Baudet zal Forum voor Democratie de komende dagen de campagneactiviteiten stopzetten, aldus de partij. Baudet liep bij de aanval in Gent een lichte hersenschudding op.

De partijleider doet het “naar omstandigheden goed”. Volgens de partij is er aangifte gedaan tegen de dader. “Samen met verschillende experts zullen we de komende dagen aanvullende veiligheidsmaatregelen overwegen.”

Lees ook:
Kamerleden vertellen hun verhaal: voortdurende intimidatie en bedreigingen, in Den Haag en thuis

De wereld waarin politici werken is vijandiger geworden. Kamerleden vertellen Trouw wat ze meemaken, niet alleen op het Binnenhof, maar ook in hun privéomgeving.

Waar staat de ‘extreemrechtse’ Groot-Nederlandse Studenten Vereniging voor?

Leden van de Grote Nederlandse Studentenvereniging raakten vorige week in Nijmegen slaags met linkse activisten. Wie zijn deze studenten en waar staan ​​zij voor?[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *