Buitenlandse ‘grootverdieners’ krijgen minder belastingvoordeel, Constantijn: ‘Onverstandig’ | Economie

[ad_1]

Buitenlandse ‘hoogverdieners’ krijgen voortaan minder belastingvoordelen in Nederland, zo besloot de Tweede Kamer donderdagavond. Verstandig en rechtvaardig? Constantijn van Oranje denkt van niet.

Als ambassadeur voor jonge Nederlandse techbedrijven heeft Prins Constantijn het al een week moeilijk. Want na de asielzoekers en arbeidsmigranten liggen nu ook expats ineens onder vuur. Zondag zei Pieter Omtzigt eerste tv-debat dat buitenlandse wetenschappers aan onze universiteiten via belastingkorting meer kunnen betalen voor huisvesting dan hun Nederlandse collega’s. De zogenaamde ‘expatregeling’ zou ook de immigratie stimuleren. En donderdagavond steunde de Kamer er één voorstel van NSC, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie en Volt om die belastingkorting af te bouwen.

Een heel slecht idee, vindt Constantijn van Oranje, die hier spreekt als ambassadeur van Techleap, het boosterprogramma voor start-ups. ‘Deze regeling werkt juist om mensen en bedrijven naar Nederland te halen waar we hier niet genoeg van hebben en die zich ook in andere EU-landen kunnen vestigen. In de Nederlandse technologiesector is 60 procent van de banen moeilijk vervulbaar. enige regeling die echt succesvol is in de internationale ‘battle for talent’.”

Ten eerste: over wie gaat het precies? Over mensen die kennis of vaardigheden hebben die nauwelijks op de Nederlandse arbeidsmarkt te vinden zijn. Ze worden ook wel kenniswerkers genoemd. Om de kosten die zij maken te beperken, omdat zij bijvoorbeeld nog een woning in eigen land hebben, hoeven zij de eerste vijf jaar van hun verblijf geen belasting te betalen over de eerste 30 procent van hun inkomen. Tot 2017 was dat nog eens acht jaar. Maar nu wordt het na twee jaar afgebouwd, besloot de Kamer donderdag.


Eigenlijk is dit een goed uitgevoerd plan dat ook veel oplevert voor de staatskas

Constantijn van Oranje-Nassau

Om voor de uitkering in aanmerking te komen moet zo’n kenniswerker zo belangrijk zijn voor zijn werkgever dat hij bereid is hem een ​​jaarsalaris van minimaal 56.000 euro te betalen. In Nederland vallen ruim 90.000 mensen onder de regeling. Het gaat hier niet om arbeidsmigranten die hier komen werken in kassen, distributiecentra of de bouw.

De maatregel levert belastinginkomsten op die Omtzigt wil gebruiken om de rentelasten voor studenten te verlichten, geweldig toch?

Prins Constantijn: ‘Schuldenverlichting voor studenten is leuk, maar heeft niets met de inhoud van deze regeling te maken. Dat is hetzelfde als zeggen: onderwijs is belangrijk, dus ik stop met het financieren van de gezondheidszorg. Echt, dit is een goedlopende regeling die ook levert de staatskas veel op. Deze nieuwkomers hebben immers een bovengemiddeld inkomen en betalen direct belasting, de eerste jaren 70 procent en de jaren daarna 100 procent.”

Nederland kende een relatief gunstige regeling. In België geldt de drempel voor banen met een jaarsalaris van minimaal 75.000 euro. Kan het niet wat minder?

“Veel EU-landen hebben gunstige belastingregels. Spanje heeft een belastingtarief van 19 procent voor expats, tegenover een toptarief van 47 procent voor lokale inwoners. Om nog maar te zwijgen van het feit dat Oost-Europese landen standaard concurrerende belastingtarieven hebben: Hongarije 15 procent, Estland 20 procent, Tsjechië Republiek 22 procent. Onze 30 procentregeling is, naast onze hoge levensstandaard, een belangrijke factor geweest om internationaal talent in Nederland te kunnen aantrekken.”

In grote steden worden expats deels verantwoordelijk gehouden voor exploderende huren en huizenprijzen. Veldhoven is de thuisbasis van ASML, het toonaangevende technologiebedrijf van Nederland, dat nu 40.000 mensen met 124 nationaliteiten in dienst heeft. Maandelijks sluiten zich zo’n honderd mensen aan. Het bedrijf benadrukt dat er de komende jaren niet minder, maar juist meer kenniswerkers nodig zijn.

Expats drijven de huizenprijzen op, hoe zie je dat?

Constantijn: “Huren en huizenprijzen worden door veel factoren bepaald, maar vooral door schaarste, die het grootst is in segmenten waar deze expats over het algemeen minder geïnteresseerd in zijn of er zelfs geen toegang toe hebben, zoals de sociale huursector. Het is dus heel Het is de vraag of bovenstaande veronderstelling juist is.”

Denk er breder over, zegt de man die het als zijn taak ziet om Nederland vooruit te helpen op technologisch gebied. ‘Het valt natuurlijk niet te ontkennen dat economisch succes mensen aantrekt en dat zij woonwensen hebben. Daar is een eerlijke discussie over nodig. Willen we meer bedrijven als ASML in Nederland? Willen we voorop lopen bij grote transities op energiegebied? “, voedsel, informatica en digitalisering in Nederland? Willen we een innovatieve, concurrerende economie die ons ook economische zekerheid en autonomie biedt? Dan moeten er keuzes gemaakt worden en daar zijn consequenties aan verbonden.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *