De lach is na teleurstellend schaatsjaar terug bij Marwin Talsma: ‘Der sit noch in hiel soad rek yn’

[ad_1]

Marwin Talsma moest van ver komen, maar telt weer mee in schaatsland. Dankzij de vertrouwde aanpak van coach Siep Hoekstra. Grouster (25) won vrijdag net als Gert Wierda verrassend een WK-ticket op de 5 kilometer. Jorrit Bergsma miste voor het eerst na een reeks van dertien jaar de boot.

WhatsApp-verkeer, ergens in september de dag na de teampresentatie van Jumbo-Visma. Siep Hoekstra reageert met een knipoog op een artikel waarin Jorrit Bergsma zijn belangrijkste concurrenten op de fond noemt. De naam van Marwin Talsma ontbreekt volgens de coach van Jorwert ten onrechte op de lijst. ‘Verwacht het onverwachte’, schrijft hij in het Engels.

Nog niet zo lang geleden was Talsma een gevaarlijke klant op de 5 en 10 kilometer. In 2020 werd de Grouster zelfs Nederlands kampioen op de laatste afstand. Maar vorig seizoen veranderde er iets, toen hij de veilige haven van Hoekstra’s Team Frysk (opnieuw) verruilde voor de stal van Jillert Anema.

Mismatch

Wat een mooie stap voorwaarts leek, bleek een mismatch. De manier van trainen die Anema zijn ruiters leert, past simpelweg niet bij hem. Daarom keerde Talsma deze zomer terug naar het oude nest. Onder de vleugels van Hoekstra herwon hij in mei ondanks een gebroken sleutelbeen zijn sterke uithoudingsslag.

Dat Talsma vrijdag op het kwalificatietoernooi in Thialf vierde zou worden achter winnaar Patrick Roest (6.11,40), Chris Huizinga (6.16,33) en de verrassende Jesse Speijers (6.16,46) voor de wereldbekers in Obihiro, Beijing, Stavanger en Tomaszow Mazowiecki, had hij niet verwacht. Toch gebeurde het, na een mooi duel met Gert Wierda.

Vanaf de tenen

Terwijl Talsma in de mixed zone terugkeek op de vlucht waarin hij met een snelle slotronde zijn landgenoot nog net versloeg (“het was binnen de tientallen”), beet de een na de ander in hun tijd. ‘Je bent daar,’ riep Bart Hoolwerf hem toe toen hij langsliep. Pas nadat hij in de voorlaatste etappe de rondetijden van Marcel Bosker en Kars Jansman zag stijgen, kon de hoofdpersoon er zelf aan geloven.

“Heel leuk, vooral omdat ik weet dat het niet beter wordt”, aldus Talsma. En dan te bedenken dat hij lichamelijk in een slechte conditie verkeerde toen hij zich een half jaar geleden weer meldde bij Hoekstra. “Marwin moet trots komen”, aldus de coach. Het wattage dat zijn leerling trapte tijdens een fietsproef was zo’n honderd watt lager dan in het jaar voordat hij naar Anema vertrok.

Record voor Wierda

Maar daar heb je het: Talsma schaatst weer bij de besten. Net als Wierda. De Burdaarder miste vorig jaar ternauwernood de WK-tickets. “Maar nu zit ik daar.” Zijn vijfde plaats – in een persoonlijk record van 6.17,75 – was een mooie opsteker, nadat materiële problemen een groot deel van het voorgaande seizoen verpestten.

Wierda arriveerde vanwege verkeersdrukte tien minuten later dan gepland in Thialf. “Er is maar één persoon die ik opvoed en ik had net tijd om op te warmen.” Toch kwam hij na een iets te snelle eerste volledige ronde in een goed ritme terecht. “En uiteindelijk ben ik hier het meest trots op.”

Als het aan Wierda ligt, gebeurt dat laatste als eerste tijdens de training en in de marathon. “Ik kan niet wachten om de Wereldbekers in Azië te zien”, zei hij. Opmerkelijk, want internationale wedstrijden zijn voor veel schaatsers het hoogtepunt. “Maar het past bij de filosofiefans Jillert en Arjan Samplonius (trainers, red.) gewoon om dit seizoen de hele wereld te beleven. Ik wilde heel graag beter worden. Als ik niet naar Noorwegen en Polen wilde, moesten we dat doen’ Ik ga daar niet eens heen.”

Bergsma is teleurgesteld

Bergsma was teleurgesteld. Sinds zijn introductie als langebaanrenner in 2010 plaatste de Boarnster zich telkens voor de eerste World Cups op de 5 kilometer, maar dit keer kon hij Roest niet bijhouden en eindigde teleurstellend als tiende (6.21,36). “Een grote teleurstelling”, zei hij na afloop.

Bergsma had geen verklaring. “Ik dacht dat ik het leuk vond om erop te rijden, maar ik dacht dat het goed nieuws zou brengen.” Halverwege de rit voelde hij zijn benen vol raken. “En als je de triggers te snel te pakken krijgt, wordt het een ramp.”

Zondag wacht er een nieuwe kans op de 10 kilometer. Ook voor Talsma, die nu al uitkijkt naar de rest van het seizoen. Het doel is om goed te presteren tijdens nationale competities zoals dit kwalificatietoernooi en de Nationale Afstandskampioenschappen tussen Kerst en Nieuwjaar. “En misschien kan ik dan weer rijden. Der sit noch in heel soad rek yn.”

Geweldige dag voor Groenewoud

Marijke Groenewoud kon terugkijken op een succesvolle openingsdag van het kwalificatietoernooi in Thialf. De Hallumse pakte met winst op de 1500 meter (1.54,24) haar eerste WK-ticket en zag ploeggenote Bente Kerkhoff de massastart winnen.

Groenewoud was vooral tevreden over haar tijd op de schaatsmijl. “Rapper sinds dit hele seizoen.” Dat wil wel wat zeggen, want zij profileerde zich toen steeds meer als langetermijnmens. Dit weekend schaatst Groenewoud naast de 3 en 5 kilometer ook de Nationale Ploegenachtervolging, met daartussen op zaterdagavond een marathonwedstrijd.

Antoinette Rijpma-de Jong was in een minder goed humeur. De uit Rottum afkomstige kwalificeerde zich voor de World Cups als nummer drie (1.55,50), maar dat was dan ook alles. “Ik ben nu gewoon mijn talent kwijt.”

Zodra ze de training binnenkwam, merkte ze dat het niet haar dag zou worden, ook al was het gevoel tijdens de trainingen goed. “Frustrerend, maar gelukkig ben ik in mijn race misschien niet sterk genoeg om op mijn dertusken te rijden.”

Tim Prins reed twee keer sneller dan zijn oude persoonlijke record op de 500 meter bij de mannen, maar Jouster’s 35,04 en 35,11 waren niet genoeg om de top vijf binnen te schaatsen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *