De lach is weer terug bij fusieclub NEC Delfzijl en niet alleen door de winst in ‘Heracliden oet’

[ad_1]

Fusieclub NEC uit Delfzijl won blijkbaar eenvoudig van De Heracliden uit Uithuizermeeden. Trainer Roy Kamps implementeerde het systeem in de rust en het loonde. De 2-0 overwinning van de Delfzijlsters was uiteindelijk meer dan terecht.

De club uit de havenstad is een fusie van twee voetbalbolwerken. Zowel Eems Boys als Neptunia speelden doorgaans op een hoger niveau dan het huidige. NEC kelderde in twee jaar tijd van de tweede naar de vierde divisie, maar de club wil weer stijgen. “Daar hebben we een plan voor”, aldus coach Kamps.

Stigma ‘Heraclid oet’

De rit naar ‘Meij’ bleek een Ommeland-traject te zijn, omdat de N33 vanwege werkzaamheden ‘uit’ was. Rijdend over landweggetjes waan je je al snel op het Hogeland van Ede Staal. De toren van Spiek en de lucht achter Oethoezen. Al is de lucht behoorlijk vervuild door de vele windmolens. Eindelijk aangekomen in Uithuizermeeden overstemde het vrolijke ‘Heracliden oet’ van Pé en Rinus al snel de ingetogen ballade van de Groningse troubadour.

Navraag in de kantine leerde dat de levendige club ‘op Meij’ waarschijnlijk niet meer van dat losbandige stigma af zal komen. “Er is hier veel leven”, zegt voorzitter Piet Geert Nicolay. “Dat blijkt uit de activiteiten en de vele jeugdleden.”

Ambitieus NEC-plan

De Delfzijlse combinatie van Eems Boys en Neptunia kijkt na een aantal jaren vol teleurstellingen weer vooruit. Twee degradaties volgden elkaar op en de chagrijnigheid vierde hoogtij. “Maar de glimlach is terug”, legt ploegleider Marcel de Jong uit. “De rotte appels hebben elders hun toevlucht gezocht.”

Trainer Kamps vult aan: “Iedereen moet douchen, het tweede deel wordt weer betrokken en de humor in de kleedkamer voert weer de boventoon. Het is echt weer een voetbalclub geworden.” Kamps wilde niet te veel uitweiden over het genoemde plan: “Maar het is ambitieus en goed doordacht, anders had ik me niet aangemeld. Dat weet de club ook.”

Op Sportpark Meij waren de bedoelingen van de Havenkanters meteen duidelijk. De ploeg van Kamps speelde met hoge intensiteit en zette de Heracliden meteen uit alle macht onder druk. Toch leverde dat in het eerste bedrijf nauwelijks een echte kans op. Tot tweemaal toe zorgde het afdingen van Delfzijlster-aanvoerder Sem Switynk in het zestienmetergebied voor een kans voor Jurelly Torbed, maar die had zijn zinnen niet gezet. Ook doelman Marwin Spriensma behoedde de thuisclub met katachtige reacties voor een achterstand. De afstammelingen van de Griekse god Hercules hadden weinig te zeggen. Als het gevaarlijk werd, kwam het van de snelle Heraclied Ruben Slager. Toch was het een wonder dat de spektakelscore nog op het scorebord stond in Uithuizermeeden.

Mooie een-twee

“Ik was ontevreden over de eerste helft”, zei de coach in Delfzijlster-dienst. “We creëerden niet genoeg ruimte, dus veranderde ik de tactiek van 3-5-2 naar 4-3-3.” Dat maakte het verschil, want na amper een kwartier in de tweede helft beloonde Torbed zijn onvermoeibare inzet met een goed doelpunt en een verdiende voorsprong voor NEC.

Trainer Jan Medema voerde een dubbele wissel door om iets te forceren, maar de godenzonen misten de kracht om echt gevaar te creëren. Twintig minuten voor tijd maakte spits Jeffrey Roeters een einde aan alle hoop voor de ploeg uit Uithuizermeeden. Een prachtig opgezette een-tweetje van Switynk met Wilbert Lambeck zorgde ervoor dat Roeters de bal voor de 0-2 eindstand kon koppen. NEC gaat trots aan de leiding en Kamps kijkt tevreden terug op de overwinning. “Een club als NEC moet gewoon hoger spelen”, concludeerde de Delfzijl-coach.

De Heraclides – NEC Delfzijl: 0-2 (0-0)

Scorevoortgang: 58. Getorpedeerd 0-1; 69. Roeters 0-2

Gele kaart: Jaarsma (De Heracliden)

Scheidsrechter: André Dijkstra

Toeschouwers: 150

De Heracliden: Spriensma; Yuri Jaarsma, Linstra, De Boer en Tiekstra; Jonker, Rijzebol (68. Kevin Jaarsma) en Wieringa; Delker (86. Johan Geertsema), Slager (61. Harm Geertsema) en Tiekstra

NEC Delfzijl: Olinga; Merencia, Kombrink, Boersema en Slijngaard; Switynk, Hodzic en Gallego Moreno; Roeters (82. Camedo), Torbed en Lambeck (75. Groenhagen)

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *