Liever in de hottub dan op de bank en een doelman van 60 jaar onder de lat | Friese velden in vogelvlucht

[ad_1]

Beter in het bubbelbad dan op de bank in Witmarsum, een zestigjarige keeper onder de lat bij Langweer en steun uit onverwachte hoek voor Suwâld. Dit gebeurde op de Friese amateurvelden.

Na zes seizoenen kwam de succesvolle samenwerking tussen trainer Patrick Zwart (53) en Broekster Jongens. En als de schijn niet bedriegt, verlaat de trainer de club uit Damwâld op het niveau waarop hij in 2018 aan zijn functie begon: de eerste divisie. “Als dorpsclubs tussen al die grote clubs doen we het al zes seizoenen fantastisch”, aldus Zwart, die zijn ploeg leidde in de eerste klasse I zag de koploper met 4-1 winnen Ga je gang Kampen . “In het eerste kwartier na rust gingen we van 1-1 naar 4-1. Dat was de genadeslag voor Go Ahead.” Zwart schuift de vraag of en waar hij volgend seizoen trainer wordt voorlopig opzij. “Ik laat alles eerst rustig gebeuren. Na 1 januari neem ik een beslissing.”

De dit jaar afgeronde fusie tussen ‘t Fean’59 en Surhuisterveen is sportief gezien een groot succes. Met een 2-0 overwinning in de topper tegen Gorecht veroverd FC Surhusterfean nam zaterdag de leiding in de tweede klasse J. Op sportpark ‘t Ketting in Surhuisterveen maakten Steef Loopstra en Bard Pultrum na rust het verschil. Met twaalf punten uit vijf wedstrijden deelt FC Surhústerfean de koppositie FC Wolvega En LTC . Wolvega won zaterdag met 5-2 Bedum.

In de derde klasse B gegrepen Franeker thuis tegen Geopend (2-1) de eerste punten van het seizoen. Nadien ging het echter vooral om de vreemde afloop van de wedstrijd. Nadat Opende een scheidsrechtersbeslissing van Jan Hielke Strampel uit Heerenveen iets te hard mondeling had aangevochten, gaf de kopman rode kaarten aan Opende-aanvoerder Siemon Kuperus en Opende-kopman Klaas Elzinga.

Omdat de situatie daarna uit de hand leek te lopen, besloot Strampel – ook al stond de klok nog geen negentig minuten – om deze af te blazen. Franeker-coach Patrick de Jong (50) had graag gezien dat de scheidsrechter wat vakkundiger met de ‘korte emotiedrift’ van Opende had omgegaan. “De wedstrijd is nu uit de hand gelopen. Het is allemaal een schande. Op ons niveau is voetbal een hobby, het is triest dat het zo gaat.”

In tegenstelling tot Opende, dat als promovendus een vliegende start maakt, moest Franeker de eerste weken wennen aan het hogere niveau. De punten van zaterdag waren de eerste voor de Franekers. De Jong: “We hadden al best goed gespeeld, maar het moest toch een keer lukken. Dat gebeurde zaterdag. Daarom ben ik blij met de punten. Maar een andere keer wil ik liever niet weer zo eindigen.”

Als de trotse ongeslagen leider in de vierde klasse B van het zaterdagvoetbal Friese Jongens voelde zich zaterdag een keizer zonder kleren. De dader van die 1-5 vernederingen werd gebeld Noordbergum .

De ‘jirpelwedstrijdfan de Lytse Bouhoeke’ tussen Mulier En Aronskelk in de vijfde klasse A eindigde zaterdag in gelijkspel: 2-2. Mulier-coach Yme Vonk (53) genoot van de wedstrijd, ook wel ‘El Clasico van Súdwest-Fryslân’ genoemd. “Het is wie in een echte derby. In soad minsken aan de zijkant, folop striid, sa no en dan wat bonje, maar nooit boven de skreef.

Dankzij doelpunten van Jesse van der Molen en Marc Burger kwam Mulier twee keer op voorsprong, maar Arum kwam beide keren langszij dankzij doelpunten van Rinnert Tolsma en Kevin Jaarsma. “Onze doelman Keimpe Dijkstra is ondanks zijn blessures niet heel goed, maar we zijn er niet blij mee”, aldus Vonk, die de 2-2 een “terreuruitslag” vond.

Bij Mulier bleef selectiespeler Jari Visser op de bank. Of beter: in de hottub. Visser had die prijs onlangs gewonnen bij een pubquiz. “Soks is een unieke fan, dus dat heb ik hem meegegeven”, aldus Vonk, die na afloop zag hoe beide partijen samen het feest binnenkwamen in de Mulier-kantine. “Goed dat sokken werken. Dan kan dat in mijn tijd. Als ik geen Aldegea drink en niets drink in de kantine. Maar wie wil dat dan?

In de vijfde klasse C gedeelde leider gewonnen De Lauwers dankzij doelpunten van Frans van Wieren en Bauke-Pieter Nieuwenhuis won de doelpuntloze ploeg met 2-0 Suawoude . De gasten gingen echter niet geheel met lege handen naar huis, want vanwege de brand van dorpshuis De Suderfinne in Suwâld op dinsdag 17 oktober besloot het bestuur van de thuisclub de opbrengst uit de programmaboekjes en de loterij naast een donatie van 200 euro. vv Suawoude – dat door de brand haar It Pypke-schuilplaats verloor – om te doneren.

Competitiesecretaris Oedse Paauw (59) van De Lauwers verwacht dat het uiteindelijke inzamelingsbedrag rond de 400 euro zal liggen. Dit geld komt bovenop de 21.194 euro die zondagavond al tot half negen gedoneerd is via de crowdfundingcampagne ‘It Pypke set troch’.

Op zondag vijfde klasse B gegrepen Langweer thuis tegen Sport verenigd (2-1) de eerste overwinning van het seizoen. Dat gebeurde met Watze Bilstra op doel. Op zich niets bijzonders, behalve dat Bilstra op 13 oktober van dit jaar zijn zestigste verjaardag vierde.

Door het ontbreken van een goede en fitte doelman sloot Germ Huitema, hoofdtrainer van Langweer, zich aan bij Bilstra tijdens de voorbereiding op het seizoen. “Ik zei: ‘Wat als ik nee zeg?’ “Dan moet er wel een speler op doel staan”, aldus Germ. Daar ben ik te trots op. We hebben een jonge en getalenteerde groep”, zegt Bilstra.

En zo werd het een ‘ja’ en is Bilstra, 18 jaar nadat hij zijn laatste wedstrijd in het eerste elftal van Gorredijk hield, opnieuw keeper van een vlaggenschip. “Op mijn leeftijd is de vochtigheid erg merkbaar. Dat kon ik heel goed begrijpen. Maar aan de andere kant ben ik verliefd op de jonge mensen die naar sommige spelers kijken die er nog zijn, zodra ik stop. Dat heb ik nooit begrepen.”

Bilstra is, zoals hij zelf zegt, ‘een wilde slaaf ervan’. Hoe gebeurt dat? “De druk ligt zowel in de handen van de keeper als in de speler. In competities kun je winnen of verliezen. De adrenaline die uit derby komt is geweldig.” Juist om die reden was hij er niet helemaal zeker van toen hij Huitema zijn ja-woord gaf: “Ik maak me zorgen of ik dat gevoel wil of niet.” Het antwoord liet niet lang op zich wachten. “Ik moet straks in huis blijven zonder het te hoeven verlaten. Oh man, ik kan of wil helemaal niet genieten van gigantische genoegens. Wat is er beter dan het in een mooie pot te drinken en en dan midden mei in een glas bier slis en slis?

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *